Įrodė, kad vairavo nepavojingai

Būna ir taip – policija nubaudžia griežtai, o teismas, peržiūrėjęs bausmę, ją sumažina.
Rajono policijos komisariato pareigūnai šių metų kovo 10 dieną administracinio nusižengimo byloje už pavojingą ir chuliganišką vairavimą, vadinamąjį saulės piešimą aikštelėje, J. G. paskyrė 470 Eur baudą ir administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 12 mėnesių.
Vyriškis į pareigūnų akiratį pateko šių metų kovo 1 dieną, vidurnaktį, Lazdijų mieste, Vilniaus gatvėje. Automobilių stovėjimo aikštelėje iš chuliganiškų paskatų, sukdamas vairą ir spausdamas akceleratoriaus pedalą, privertė automobilį slysti šonu, tokiais veiksmais keldamas pavojų sau ir aplinkiniams, taip pat pažeidė kitus kelių eismo saugumo taisyklių reikalavimus.
Tačiau J. G., nesutikęs su tokiu pareigūnų nutarimu, kreipėsi į teismą, prašė jį panaikinti arba paskirti trumpesnį teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminą. Skunde J. G. neneigia kaltės dėl padarytos veikos – baudą sumokėjęs, tačiau prašo neskirti arba sušvelninti administracinio poveikio priemonę atsižvelgiant į jos taikymo tikslus, pažeidimo pavojingumo pobūdį, jo asmenybę, sunkinančias ir lengvinančias aplinkybes, asmeninio pobūdžio aplinkybes ir patiriamus suvaržymus. Prašo įvertinti, kad pažeidimas buvo padarytas aikštelėje, kurioje nebuvo jokių kitų automobilių ir eismo dalyvių, jo greitis nebuvo didelis, jokių pasekmių nesukėlė, todėl veika nebuvo tokia pavojinga, kad būtų tikslinga atimti teisę vairuoti net 12 mėnesių.
Be to, jo asmenybė esą teikia pagrindą išvadai, kad jam teigiamą poveikį gali daryti ir švelnesnė administracinio poveikio priemonės, nes jis turi profesiją ir dirba, jo darbovietė kitame mieste, todėl reikalingos vairavimo teisės. Jis negali padėti tėvui, kuris ūkininkauja, nes negali vairuoti žemės ūkio technikos. Atkreipia dėmesį, kad skundžiamame nutarime jam nepagrįstai inkriminuota atsakomybę sunkinanti aplinkybė – chuliganiškos paskatos, nes tai yra nusižengimo subjektyvusis požymis. J. G. nurodė, kad nuo naujų nusižengimų jį atgraso ir pagrindinė nuobauda, kurią jau įvykdė.
 Teisme rajono policijos komisariato atstovai nesutiko su administracinėn atsakomybėn traukiamo J. G. skundu ir prašė jo netenkinti. Jie akcentavo, kad žinodamas, jog teisė vairuoti būtina, J. G. neatsakingai ja naudojosi, todėl nuobaudos pasekmės yra adekvačios nusižengimo pavojingumui. Taip pat pareigūnai pažymėjo, jog J. G. jau buvo tris kartus baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, todėl šis pažeidimas neatsitiktinis, o ankstesnės poveikio priemonės nebuvo efektyvios.
Teismas, nagrinėdamas J. G. skundą, akcentavo, kad nepagrįstai policijos pareigūnų nutarime nurodyta atsakomybę sunkinanti aplinkybė – administracinio nusižengimo padarymas iš chuliganiškų paskatų, taip pat pažymėjo, kad nutarime nebuvo įvertintos konkrečios šio nusižengimo aplinkybės.
Teismas pabrėžė, kad šoninį automobilio slydimą J. G. sukėlė ne kelyje ar gatvėje, ne važiuodamas didesniu nei leistinas greičiu, o tuščioje automobilių stovėjimo aikštelėje, kurioje nebuvo jokių kitų automobilių, pėsčiųjų ar kitokių eismo dalyvių, taip pat ne važiuodamas tiesiai ar posūkio trajektorija, o tik staigiau apsisukdamas atviroje vietoje.
Be to, jis važiavo vienas, pažeidimas buvo padarytas po vidurnakčio, kai eismas mieste iš viso minimalus, o šioje konkrečioje vietoje jo visai nebuvo. „Tai reiškia, kad pažeidėjo veiksmai šiuo konkrečiu atveju nesukėlė pavojaus kitiems eismo dalyviams, o tik jam pačiam, nes visos pasekmės nesuvaldžius automobilio tuščioje aikštelėje būtų kilę tik jam vienam“, – rašoma teismo nutartyje.
Remdamiesi šiomis aplinkybėmis, Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjai priėmė nutartį administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens J. G. skundą tenkinti iš dalies, pakeisti rajono policijos komisariato nutarimo dalį dėl administracinio poveikio priemonės paskyrimo ir paskirti J. G. švelnesnę administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 8 mėnesiams.
Rytis Pavasaris, „Lazdijų žvaigždė“

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Klounai, pasiskaitykite pirmiau prieš rašydami. Čia tik nuobaudą sušvelnino, o chuliganiško vairavimo straipsnis liko.

Ryti, ar pats skaitai ka rasai

Jam taip pat reikia uždrausti giedoti bažnyčios chore,rinkti apsiuvas žvejybai Avirio ežere,važiuoti paspirtuku į Marijampolę,užsiimti poledine žūkle šiltuoju laikotarpiu VISOJE šalyje ir jokiu būdu neįleisti į Lazdijų m. biblioteką be pačiūžų.Taip pat skirti 25val. viešųjų darbų renkant iš Lazdijų m.parko baravykus.Ir kaip papildomą bausmę:kiekvienam sutiktam blaiviam policininkui (net ir sapne)-atiduoti pagarbą...

Labai švelnios bausmės pas mus,nes neatbaido snarglėtų "vairuotojų" užsiimti pavojingom kvailystėm.

...tai ,kad tu jam,kunigėli,ar šnekėk ar šik-visciek savo daro...

O kas čia naujo? Prisidirbę visi graudžiai verkia ir gailisi tą kažką padarę. Apsimesdami. Visi - nuo prasčioko iki seimerio ir panašiai.

Nieko jis neįrodė. Išsiverkė. Įjungęs seilėtekį. Vietoje saulėsukio. Skystimas...

"Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjai priėmė nutartį administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens J. G. skundą tenkinti iš dalies, pakeisti rajono policijos komisariato nutarimo dalį dėl administracinio poveikio priemonės paskyrimo ir paskirti J. G. švelnesnę administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 8 mėnesiams." - Tai kur čia įrodymas, kad vairavo nepavojingai, jeigu tik bausmę sumažino nuo 12 mėn. iki 8 mėn. Ryti Pavasari atsakingiau rinkis straipsnių pavadinimus ir neklaidink visuomenės.