Merė A. Miškinienė: „Esame pasiruošę aktyviai spręsti nedarbo iššūkius“

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. Lietuvoje bedarbių skaičius padidėjo beveik 40 proc. (34 tūkst.), lyginant su 2019 m. Lazdijus ši bendra tendencija palietė dar skaudžiau – nedarbo lygis per pandemiją išaugo 60 procentų. Tokiai situacijai įtakos turi ne vienas veiksnys, tačiau, kaip teigia merė Ausma Miškinienė, dabar svarbiausia žiūrėti į priekį ir imtis veiksmų: „Nedarbo problemų neišspręsime per kelias savaites, tačiau jau dabar turime pradėti vykdyti konkrečius veiksmus ir spręsti šiuos kompleksinius klausimus žingsnis po žingsnio.“

Nedarbo mažinimo iniciatyvas sujaukė pandemija  

Bendradarbiavimas sprendžiant nedarbo problemas aptartas Lazdijuose vykusiame Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovų susitikime su Lazdijų rajono mere, savivaldybės administracijos direktore, Užimtumo tarnybos, Valstybinės darbo inspekcijos atstovais.

Susitikimo metu aptarti Lazdijams tenkantys socialiniai iššūkiai – pandemija, migrantų antplūdžio pasekmės. VMI atstovė pažymėjo, kad dar prieš pandemiją savivaldybės iniciatyva parengtas ir pradėtas įgyvendinti savivaldybės ir Užimtumo tarnybos bendradarbiavimo planas padėjo tuo metu pasiekti gerų rezultatų – pagal Užimtumo tarnybos duomenis, nedarbo lygis 2019 metais buvo sumažėjęs iki beveik 12 proc., t. y. daugiausia nuo 2011 metų. Tačiau prasidėjusi pandemija sujaukė planus ir įsibėgėjusias iniciatyvas, Lazdijų rajone nedarbo lygis vėl gerokai išaugo. 
 
Neužtenka darbo pasiūlymo – reikia kompleksinių priemonių

Tai, kad ne tik darbo vietų trūkumas, bet ir žmonių nenoras dirbti jiems siūlomo darbo lemia nedarbo lygį, patvirtina ir rajono verslininkų patirtis. Kepyklos „Lazdijų duona“ savininkas ir vadovas Egidijus Jurkevičius sako, kad įmonė nuolat ieško darbuotojų, tačiau neretai darbo neturintys žmonės sugalvoja daugybę priežasčių, kodėl jie negali dirbti arba jiems siūlomas darbas netinka. „Kartais tai susiję su sunkumais atvykti į darbą iš atokesnių vietų, tačiau visgi viena iš pagrindinių priežasčių yra motyvacijos dirbti stoka. Gaunamos pašalpos neskatina žmonių įsidarbinti“, – teigia verslininkas.  Šiuo metu dalį laisvų darbo vietų įmonėje užima darbo ieškantys iš karo zonos pasitraukę ukrainiečiai, tačiau laisvų darbo vietų vis atsiranda. Štai ir dabar „Lazdijų duona“ ieško kepėjo. 
 
Merės teigimu, svarbu pamatyti ir tas situacijas, kai žmogus dėl objektyvių aplinkybių negali dirbti, nes turi mažų vaikų, kurių priežiūros klausimų negali išspręsti, slaugo artimuosius.

„Turime ne tik statistika remtis ir biurokratiškai tarp institucijų pasikeisti duomenimis, bet ir gilintis individualiai į kiekvieno žmogaus situaciją. Tam būtina aktyviau įtraukti seniūnus, kurie gerai pažįsta savo bendruomenes, kiekvieną seniūnijos gyventoją, jo aplinką, socialinę padėtį, problemas. Seniūnai gali tapti tuo svarbiausiu informacijos šaltiniu“, – kalbėjo A. Miškinienė. Turėdami išsamius individualizuotus duomenis galime ieškoti kompleksinių sprendimų – ne tik inventorizuoti darbo vietas ir siūlyti jas bedarbiams, tačiau padėti spręsti nuvykimo į darbo vietą, šeimos narių priežiūros paslaugų, dalinio užimtumo galimybių klausimus. 

Nelegalus darbas iškraipo bedarbystės lygio vertinimą  

Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovės pabrėžė, kad šešėlinės veiklos, nelegalus darbas, piktnaudžiavimas paslaugų kvitais iškraipo darbo rinką, apsunkina realaus bedarbystės lygio įvertinimą ir galimybes imtis efektyvių sprendimų. „Būtina didinti verslininkų, darbdavių, taip pat ūkininkų, pasitelkiančių žmones įvairiems ūkio darbams, sąmoningumą ir skatinti tokius santykius legaliai įforminti darbo sutartimis, paslaugų kvitais“, – susitikimo metu kalbėjo Kauno klientų aptarnavimo departamento patarėja Nida Cibulskienė.

Lazdijų rajono merės įsitikinimu, susitikimai su gyventojais, verslo atstovais yra geriausias būdas pasiekti žmones, kalbėtis apie problemas, šviesti apie užimtumo priemones, šešėlinių veiklų žalą ir ieškoti sprendimų. „Turime nuolat kartoti, kad, nemokant mokesčių, negalime tikėtis socialinių problemų sprendimo, kokybiško švietimo, rajono patrauklumo didinimo“, – pažymi merė.

Kokie artimiausi žingsniai?

Merė Ausma Miškinienė įvardijo konkrečias priemones ir žingsnius, padėsiančius mažinti nedarbą rajone: „Bendradarbiaudami su Užimtumo tarnyba turime gauti ir išanalizuoti kuo tikslesnius duomenis apie bedarbių skaičių, jų profilį pagal seniūnijas, o į problemų sprendimą įtraukti seniūnus, kurie geriausiai pažįsta savo seniūnijos žmones, jų socialinę padėtį, motyvaciją, galimybes.“ 

Pasak merės, turint išsamų paveikslą, kokiose seniūnijose kokios problemos aštriausios, kokių kvalifikacijų bedarbių daugiausia, kokia žmonių motyvacija dirbti, bus susitarta dėl konkrečių užduočių tarp savivaldybės administracijos, seniūnų, Užimtumo tarnybos. „Atsakomybę turime prisiimti visi ir tik bendromis pastangomis galime pasiekti apčiuopiamų rezultatų“, – kalbėjo A. Miškinienė. 

Lazdijų r. sav. inf.
 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Didesnės melagės neesu matęs... Visi politikai meluoja, bet kad taip, reta... Gerai, kad neilgai liko iki kadencijos galo... Lazdijus sugriovė! Tik savireklama daugiau nieko! Nulis darbų!

Tikra teisybė. Šlykštu skaityti tas jos nesąmones. Bet kaip neturi moteriškė gėdos. Tėvams baisi gėda,kad taip savam krašte giriasi meluoja ir pasipūtusi vaikšto. Na , neilgai liko jos foto sesijos laikraščiuose.

Įdomu ką jau tu tokio nuveikei savam krašte, tai rašyk savo vardą, pavardę ir pasigirk, jei turi kuo. Ir kokia gėda gali būt tėvams, kad protingą, išsilavinusią dukrą užaugino? Bet kaip neturi šitie anonimai gėdos?

Darbai nuveikti ir elgesys su žmonėmis kalba apie žmogaus išsilavinimą , kultūrą ir protą. O girtis, meluoti, žadėti ir kerštauti bei vaikščioti susireikšminusiai tai tikrai labai blogo išsilavinimo pavyzdys. O, kad mokslas duoda tik žinių tam tikroje srityje , o ne proto, tai akyvaizdu.

Savo krašto veikėja, pagal kurią tėvai užaugino ne įžūlią, savanaudę ir gudrią, o protingą ir išsilavinusią, kažkaip ,,važiuodama" ant anonimų, pati irgi pamiršo prisistatyti. Ar tiesiog gėda šlovinti merę?

Kötü göz; Ara. Ara Bul! Bulmaca, ödev, dersin, sınavın için aradığın herşey detaylı aramamızda.<br> <br> Aşağıdaki sekmeleri kullanarak aradığın konu hakkında resim, <br> <br> slayt & sunum & powerpoint, ödev ve videoları ayrıca listeler halinde görebilirsiniz.<br> <br> Temel ihtiyaçlarımızdan biri nedir.<br> <br> <br> <br> My web page :: <a href="http://whaootelde.es/cl/s02lt">Cest quoi le médicament dicyclomine</a>

Order diabetes drugs online without a prescription and save <br> <br> money. Money talks people! Buy Glyburide without a prescription, <br> <br> which illegal website?<br> <br> The ultimate guide to finding the best online pharmacy for diabetes meds.<br> <br> because you can't be bothered to do it yourself.<br> <br> Look no further than these top-notch online pharmacies for all your <br> <br> diabetes medication needs<br> <br> <br> <br> Look at my website: No prescription? No problem. Get your insulin online - http://www.irken.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=263906

Višta prieš galą, užgieda. Ir merė prisiminė bedarbystę prieš kadencijos pabaigą. Apsiteršė. Beniaus tegul toliau klauso pletkų. Tas pagrindinis eglučių apmyž...jas, žino juk apie kiekvieną. Ir nuspręs, kas kur tinkamas. Kartu, su švietimo lapūgu nutars ką įdarbinti, ką išvyti. Pažadai, ir liko iš auksaburnės pažadais. Įdomu, kokius sapaliojimus dabar, naujai kadencijai prirašys

3 metus "aktyviai" sprendžia!!! Nejuokink!!!

Ir vėl skambi frazė ir tiek!

Papilstyta vandenėlio iš tuščio į kiaurą.

Daugiau RALIO ir SAULĖS ALEKTRINIŲ.

Koks protelis, tokie ir darbai. Labai labai tikimės, kad skverniukas pasiims ją į seimą, tokią išminties ir gebėjimų galiūnę. O, kad jai čia niekas nerūpi ir neįdomu, tai matėsi iš pirmos dienos. Pykčio, pasipūtimo, ir keršto pritvinkusi laksė per seniūnijas ir savivaldybės koridoriais. Su darbuotojais nesisveikindama, žeminamas juos kaip tik sugebėjo. Sugriovė viską, prie ko tik prisilietė. O dabar visi turi prisidėti prie nedarbo mažinimo. O ką tu, mere, padarei? Kiek investicijų atėjo į rajoną? Senus, patyrusius darbuotojus išmėtei , o kvailelių, berniuko ir savo giminių prisirinkai. Nepotizmas. Savivaldoje dirbantys žmonės už galvų susiėmę ir mėnesius skaičiuoja kada baigsis šita vištidės era.

Jo jo, 3 metus "spręndžia" rajono problemas! Pasiektas dugnas! Dėliojasi naujas giesmes prieš rinkimus. Nepamiršk kuo daugiau ralio nuotraukų prisidėt su rožiniu kostiumėliu.

Kas ją žinojo ir pažinojo iš ministerijos bendradarbių atsiliepimų, sakė, jau dugnas Lazdijams iš karto. Na, bet juk, beniulis pilvą ir žandus išpūtęs taip purvu ir mėšlais drabstė A. Margelį. O kiti už nugarų stovėdami, kaip šakalai, pritarė jam. Gaila laiko, gaila galimybių turėtų ir jomis nepasinaudotų ir gaila, kad vėl neaišku kelioms kadencijoms reiks arti, kad pramušti vėžes į tą kelią kur buvo Lazdijai. Labiausiai gaila sporto cento, švietimo įstaigų, ligoninėj buvusių teikiamų paslaugų išvytų, o dabar dar ir ligoninės krachas artėja. Lazdijokai į Druskininkus patys dabar važiuoja akių operuoti, nors turėjo čia pat, savo ligoninėje. Keikia, kabai keikia už tokius pokyčius ir iššūkius ponią.

Taigi dėl Klėjaus ir jo vištų akių operuotis važiuojam į Druskininkus, čia kiek atsimenu šitie darė, kad lenkams patalpų nenuomuotų.

Margelis irgi rūpinosi tik savo vaikais ir giminaičiais kaip ir visi kurie buvo ar bus valdžioje,politika yra makaronų kabinimo menas durniems kaimiečiams ,kurie savo laiku neišvažiavo i didmiestį...

Kas ją žinojo ir pažinojo iš ministerijos bendradarbių atsiliepimų, sakė, jau dugnas Lazdijams iš karto. Na, bet juk, beniulis pilvą ir žandus išpūtęs taip purvu ir mėšlais drabstė A. Margelį. O kiti už nugarų stovėdami, kaip šakalai, pritarė jam. Gaila laiko, gaila galimybių turėtų ir jomis nepasinaudotų ir gaila, kad vėl neaišku kelioms kadencijoms reiks arti, kad pramušti vėžes į tą kelią kur buvo Lazdijai. Labiausiai gaila sporto cento, švietimo įstaigų, ligoninėj buvusių teikiamų paslaugų išvytų, o dabar dar ir ligoninės krachas artėja. Lazdijokai į Druskininkus patys dabar važiuoja akių operuoti, nors turėjo čia pat, savo ligoninėje. Keikia, kabai keikia už tokius pokyčius ir iššūkius ponią.

Verslą išgelbėjo viena įdarbinta ukrainietė? O darbuotojų atlyginimai paslaptis ?

Kiek pamenu, sita tema buvo praeitu rinkimu akcijos Moto… GĖDA

Eik p..kaulu kapoc.

nu būkit žmonės, parašykit nors vieną teigiamą atsiliepimą apie mane. Juk taip dėl jūsų stengiuosi:)

Paprašyk draugių iš Marijampolės, Kalvarijos ar Alytaus gal parašys. Sudarbinai o jos jau tave pamiršo , dairosi kas dabar į merus papuls.

Ir gerai daro, kad dairosi. Nes eis namo jei neprisilaižys. Nepražus nei viena. Lašiniai brangsta. Buhalterių trūksta visada. Simne irgi auklėtojų reikia. Ne bėda.

Gerą atsiliepimą net Beniulis nebeparašys. Prieš tris metus taip per trobas ėjo ir gyrė. Gyrė ir iškišinėjo kaip už gerą, bet nuliūdinai ir Benių, ir visą savo šaiką su vištom. Bėk, pupuke, Vilniaus miestan ar kur kitur. Gelbėk Lazdijus,nes jei dar viena tavo kadencija tų "iššūkių ir pokyčių su nepotizmu", tai tapsime ar Marijampolės ar Druskininkų savivaldybe. Nupirks už 1 eurą. Pfu, pfu, pfu, kad neprikarksėčiau.

Vargas klapata bėda. Nuo to išgelbėti Lazdijai. Laimė meilė pilnuma tai Lazdijams garantuota. Baikit varyc ant Merės ir Beniaus. Ir klausiu saves - kur ai buvau per rinkimus in Seima ir Lazdiju Taryba. Muset pramiegojau tadu, bet dabar bucinai insirašisiu. Visiems sakau reikės balsuoti už mani. O juos in Seima.

Jei apie mane ar mano artimą taip rašytų, šaipytusi ir gėdintų, tai stogas pačiuožtų iš gėdos, bijočiau žmonėms į akis pažiūrėti. Jau nors neberašytų tų straipsnių, liptų lauk iš tų laikraščių. O jai, kaip nuo žasies vanduo. Žiūrį akis ir peza nesąmones. Jai atrodo, kad čia visi durni, tiki tomis pasakomis.

O man dabar įdomu, ką vėl primeluos. Juk tų pačių pažadų tai neberašys. Todėl ir pasamdė Vilniaus firmą, kad pati nebesugalvoja. Ale ir bėda. Juk makaronus kabint ant ausų irgi reikia sugebėti. Vargšelė.

Man atrodo,kai turi kiaules akis- tai viskas dzin ar lyja lietus,ar siusioja.

Pro praloštų rinkimų įdomu ką Saulius veiks, mMargelis gal jau jam jokio posto Neduos? Va Sauliau neilgai ponu pabuvai vėl reikės nusileist ant žemės.

Nieko nesuprantu Ausma į šiltas vietas savivaldybėje kiša Margelio žmones?

Kur čia darbina?

Kultūroj, savivaldybėje.

Konkrečiai ką savivaldybėje darbina Margelio, nes tai neįtikėtina?

Per gerkle jau lenda tas ,,kniaukimas,, ir savigyra, tam kas ja rekomendavo dirbti viceministre tai neprošal butu su ja dar pabuti piemeneliais.

Pastebėjau kad merė lieka viena, nesimato nei pulko draugų neigerbėjų. Pamato žmones kas yra kas.....

Laikas į Ryga įRygá į k… fabriká dainuot.

Atpilsiu...Tuoj...