Anglijos karalienės Elžbietos II vardas – Lazdijų hipodromo tribūnoms

Metų pradžioje Lazdijų rajono savivaldybė kreipėsi į Anglijos karalienės sekretoriatą prašydama leisti hipodromo tribūnas pavadinti karalienės vardu. Gautas atsakymas nudžiugino – buvo leista atnaujintoms hipodromo tribūnoms duoti su žirgininkyste itin glaudžiai susijusios monarchės vardą.

Hipodromo tribūnų pavadinimo idėja kilo prieš porą metų čia pradėjusiam dirbti žirgų treneriui Linui Balčiūnui. Šis profesionalas net penkerius metus yra treniravęs karalienės Elžbietos II žirgus, vėliau nusprendęs savo karjerą tęsti Lazdijuose. Nuo to laiko šio miesto hipodromas pradėjo atgimti, jame ėmė lankytis vis daugiau žmonių, atsirado net ekspozicija, į kurią pateks iš pačių karalienės rūmų atkeliavęs laiškas ir kurioje jau galima pamatyti karališkosios šeimos žirgininkystės istoriją liudijančių eksponatų.

„Suteikti tokį vardą tribūnoms buvo tarsi svajonė, o iš pačių karališkųjų rūmų gauti laišką, kuriame minimas Lazdijų hipodromas – iš tiesų nerealus dalykas, – su džiaugsmu pasakoja idėjos autorius L. Balčiūnas. – Karalienė – viena žymiausių pasaulio moterų. Visa karališkoji šeima – susijusi su žirgininkyste, tai tikri žirgų sporto ambasadoriai. Pati karalienė – žinomiausia lenktyninių žirgų savininkė Anglijoje ir net būdama 94 metų amžiaus ji dar vis jodinėja. Jos vyras, princas Filipas, kadaise buvo garsus važnyčiotojas, viena dukra, princesė Ana, tapo trikovės jojimo čempione ir dalyvavo olimpinėse žaidynėse, o karalienės anūkė Zara Tindall iškovojo sidabrą Londono olimpinėse žaidynėse. Turbūt nebūtų nė vieno karališkosios šeimos nario, kuris nebūtų sėdėjęs ant žirgo. Taigi karalienės vardas – itin reikšmingas visai žirgininkų bendruomenei, o visai visuomenei – išties patrauklus ir įdomus.“

Treneris taip pat pabrėžia, kad Lazdijų hipodromas vienintelis visoje Europoje turės tokio pavadinimo tribūnas. Jis pasakoja, kad teko sudaryti specialų katalogą, kuriame buvo apleisto ir atsinaujinusio hipodromo, jame vykstančių renginių, varžybų, lankytojų nuotraukos, šis spausdintų nuotraukų (karalienė nepripažįsta šiuolaikinių technologijų) katalogas kartu su pirmu neoficialiu L. Balčiūno prašymu suteikti tribūnoms skambų vardą buvo įvertintas ir sulaukė teigiamo išankstinio monarchės atsako.  Vėliau, padedant Lazdijų rajono savivaldybės merei Ausmai Miškinienei, buvo atlikti visi būtini namų darbai bei pateiktas jau oficialus Lazdijų rajono savivaldybės kreipimasis bei sulaukta išsvajoto unikalaus pripažinimo ženklo – jau minėto karalienės sekretoriato laiško.

„Džiugu, kad tokia visam Lazdijų rajonui ir, neabejoju, visai plačiai žirgų mylėtojų bendruomenei svarbiai vietai suteiktas šis unikalus ir labai garbingas vardas. Tai nėra atsitiktinis laimėjimas, tai dviejų metų darbo rezultatas, už kurį, visų pirma, nuoširdžiai dėkoju pripažintam žirgų treneriui Linui Balčiūnui. Jo ryžtas, darbštumas, profesionalumas ir pasiryžimas atvykti į Lazdijus ir tarsi antram  gyvenimui prikelti jau buvusį apleistą hipodromą lai tampa įkvepiančiu pavyzdžiu visiems. Juk akivaizdu, kad kai susitelkiame, kai pasitikime, kai suteikiame galimybes ir palaikome vieni kitus, esame stiprūs ir galime pasiekti net pačius aukščiausius tikslus. Didžiausios svajonės virsta realiai pasiektais rezultatais“, – sako Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Merės žodžius patvirtina ir hipodromo atgimimu uoliai besirūpinančio VšĮ Lazdijų sporto centro direktorius Darius Liaukevičius. Jis teigia, kad įdėjus daug darbo ir pastangų anksčiau apleistame hipodrome atsiranda vis daugiau gyvybės, atnaujinimų: „Kai turi gerą komandą ir aiškią viziją, ką hipodrome norima sukurti, viskas yra įmanoma. Jau prasidėjo edukacijos, ateina vis daugiau žmonių, jau vyksta renginiai, pilnėja arklidės, tapome matomi ne tik regione, bet ir visoje Lietuvoje. Mūsų širdys džiaugiasi, nes matome, kad žmonės ne tik renkasi į renginius ar pasigrožėti bėgančiais žirgais, bet ir ateina į tribūnas tiesiog praleisti laisvo laiko su vaikais, šeimomis, pasiklausyti kanopų gausmo.“

D. Liaukevičius tikisi, kad įdedant vis daugiau darbo tokį skambų tribūnų pavadinimą turintis Lazdijų hipodromas taps turistų traukos centru, pritrauks rėmėjų, su kurių pagalba bus galima nuveikti dar daugiau gerų darbų, kurie padės vystytis žirgų sportui Lazdijų krašte, sudarys sąlygas rengti daugiau žirgų varžybų.

Pašnekovų teigimu, pradėti tvarkyti hipodromą, jame organizuoti veiklas nebuvo lengva, nes teko susidurti su Covid-19 pandemijos prevencijos nulemtais apribojimais. Nepaisant to, sporto centro komanda nusiteikusi optimistiškai nesidairant atgal žengti į priekį, jau kuria ambicingus planus ir tikisi lazdijiečių palaikymo: „Ne pinigai svarbiausia: norime, kad hipodromas taptų žmonių mėgstama vieta, pasibelstų į jų širdis, kad bendromis jėgomis, visi kartu savo rankomis ir darbu atkurtume šį hipodromą tokį, koks žavingas jis kadaise buvo“, – sako L.Balčiūnas ir priduria, kad visa komanda jau yra dėkinga krašto žirgų augintojams už palaikymą.

Pasak direktoriaus D. Liaukevičiaus, šiuo metu jau organizuojamas šventinis renginys hipodrome, kurio metu tribūnose išvysite išskirtinėmis raidėmis, lietuvių ir anglų kalbomis, užrašytą naująjį jų vardą. Planuojama, kad renginys vyks gegužės mėnesį. Bet svarbu, kad žinotumėte, kad hipodromas yra atviras, apsilankymai ir pasivaikščiojimai – nemokami.

Hipodrome nuolat vyksta ekskursijos, konferencijos, o visą informaciją apie jas, hipodromo darbo laiką ir kitus faktus galima sužinoti atsivertus Lazdijų sporto centro interneto puslapyje http://lazdijusc.lt/sporto-sakos/zirgu-lenktynes/

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Na taip. Pasak Miškinienės, tik prie jos prasidėjo ne tik hipodromo, bet ir Lazdijų renesansas. Tiksliau gal regresas. VIKIPEDIJA: Regresas (lot. regressus – 'žengimas atgal', 'at(si)gręžimas'; žodžio „progresas“ antonimas).

Lengviausia kritikuoti. Suklysk, ir sužinos visi padaryk gerą darbą, sužinos kas dešimtas. Jums linkiu neregresuoti apimtam (ai) negatyvių minčių.

Tai kad tų gerų darbų.....? Gal galit paminėt? Pasidžiaugtume visi.

Lengviausia kritikuoti. Suklysk, ir sužinos visi, padaryk gerą darbą, sužinos kas dešimtas. Jums linkiu neregresuoti apimtam (ai) negatyvių minčių.

Beprotybės durys atviros .

Eilinė miškelienės piaro akcija. Bet kaip taip nesusivokt sprendimuose. Jau su greitaja reiks išvežt netik putkiną.

Dar vienas eilinis anekdotas iš Lazdijų savivaldybės dabartinės valdžios. Na pavadins Elžbietos vardu tribūnas, tai kas pasikeis? Atsiras naujų darbo vietų, pagerės Lazdijų žmonių gyvenimas ar dar kokia nauda bus? Bandymas kvailinti žmones, bet žmonės ne tiek durni, kad nesuprastų šitos valdžios eilinių bajerių. Nesugeba dirbti, nieko nenuveikė dėl gerovės rajonui, tai tik tokias nesąmones ir sugeba sugalvoti. Baisi GĖDA.

Teisingai pastebeta,kad nieko gero nenuveike furijos,manau reikia jau dainuoti,,I Ryga,I Ryga,,,,,,,fabrika.

Valdai, čia tu dainuoji?!

Kai pagalvoji, kad dar metus reikės plaukt su jau nuskendusio laivu, tai nu jevo nac.....

Tai ko vistiek plaukiat, kurkit savo verslą nereikės nei savivaldybės, nei Miškinienės, bet kad kiek matosi, geriausias darbas sėdėt ir komentarus rašyt.

Šita ponia ruošiasi su Skverneliu į seimą. Rajonas jai jau nė motais. Tik iki rinkimų reikia dabūt, bandyt dar kabint makaronus ant ausų naivuoliams.

Aš abejoju kad kas dar ją rinks į tą seimą gerai bus pas brolį karves melšt.

lazdijokai prisminkit kad dideli darbai nepasidaro greitai o pandemija visiem kortas sumaise stojo visi darbai ar jau spejot pamirst

Prisimenam o kaip tas abas ar uabas kur simanynas vadovavo? Ar jau veikia? Kiek jis dabar tų etatų užima 3 ar du? Merė nusivadovavo net šlykštu.

Gal pati karalienė atvyks pajodinėt :))))), sugalvok tu man...

Rinkimai artėja, etatiniai komentatoriai atgyja. Parašykit vardus ir pavardes, žinosim kieno pajėgos stipresnės Margelio ar Klėjaus :) :) :).

Tai kažin kodėl nesugalvojo pavadinti eismos vardu,nes pagal ją-tai ji tik viską padarė dėl hipodromo.

Ar jau juoktis

Jau gali ir verkti……..