Ekstremaliųjų situacijų komisija: numatyti konkretūs veiksmai karo pabėgėliams iš Ukrainos remti

Šiandien vykusio Ekstremalių situacijų komisijos pasėdžio metu aptarta, kaip savivaldybė bei kitos institucijos yra pasirengusios dirbti ir užtikrinti paslaugas gyventojams ekstremalios situacijos atveju. Taip pat pasidalinta konkrečia informacija apie pasiruošimą suteikti reikiamą pagalbą Ukrainos piliečiams.

„Esame pasirengę padėti pabėgėliams iš Ukrainos. Posėdžio metu aptarėme ne tik konkrečias jų apgyvendinimui numatytas vietas rajone, bet ir įvertinome galimybes pabėgėlius maitinti, bei, reikalui esant pervežti iš vienos vietos į kitą. Kol kas informacijos, kad pabėgėliai iš Ukrainos pasiekė Lazdijų teritoriją, neturime, tačiau esame pasirengę juos priimti“, - kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė.

Kompleksinė pagalba karo pabėgėliams

Pabėgėliams iš Ukrainos apgyvendinti numatytos 4 konkrečios vietos. Kol kas pagrindine vieta, kurioje prireikus būtų galima apgyvendinti pabėgėlius, laikoma buvusi Krosnos mokykla. Pastatas šiuo metu šildomas, yra veikiantys san. mazgai. Visas numatytas patalpas šiandien įvertins Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Alytaus departamento specialistai.

Numatytose vietose apgyvendinus pabėgėlius jiems būtų parūpinta ne tik miegmaišiai ar čiužiniai, bet ir kitos apgyvendinimui reikalingas inventorius ir kitos priemonės. Posėdžio metu taip pat numatytos galimybės pervežti Ukrainos piliečius savivaldybei priklausančiomis transporto priemonėmis, o prireikus – pasitelkti autobusus. Aptartas ir pabėgėlių iš Ukrainos maitinimas. Tam, kad prireikus būtų galima operatyviai pasirūpinti pabėgėlių maitinimu, numatyti galimi tiekėjai, atsakini asmenys, maisto produktų pristatymo tvarka ir laikas.

Lazdijų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Vladimir Jelisejev informavo, jog karo pabėgėlių skirstymas veiks klasterių principu, centras bus Alytuje. Lazdijų ligoninė turi 100 lovų, yra 2 budintys gydytojai – terapeutas ir chirurgas. Prireikus, pasirūpinta, kad papildomai būtų iškviečiami dar 2 gydytojai – terapeutas ir chirurgas, slaugytojos. Kaupiamas didesnis būtinųjų medikamentų kiekis. Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro kolektyvas asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiamos darbo dienomis, darbo valandomis. 

Situacija pasienyje stabili, įrengtos

VSAT Varėnos rinktinės  vadas Virgilijus Raugalė informavo, jog situacija pasienyje stabili. Naktį pastatyti informaciniai stendai ir 2 palapinės buvusių Lazdijų ir Kalvarijos pasienio praleidimo punktų teritorijoje. Čia dirba  Šaulių sąjungos savanoriai, kurie teiks informaciją pabėgėliams ir nukreips juos į Alytų. Iki šiol nėra fiksuota atvykusių iš Ukrainos asmenų, kuriems reikalinga pagalba.

Svarbu nepasimesti ir nepasiduoti „melagienoms“

Šiomis dienomis svarbu nepasimesti informacijos sraute, nes ima plisti įvairios melagingos žinutės, kurių tikslas – skleisti dezinformaciją ir paniką. Svarbu  vadovautis tik patikimų informacinių šaltinių teikiamomis žiniomis.

„Išlikime vieningi ir ramūs. Sulaukiame žmonių pasiūlymų apgyvendinti Ukrainiečius savo namuose bei kitaip prisidėti teikiant jiems pagalbą. Visos komandos vardu labai dėkoju gyventojams už iniciatyvas ir susitelkimą“, – teigė I. Šaparauskienė.

Šiuo metu sudaromos sąlygos trumpalaikiam ukrainiečių apgyvendinimui. Prireikus, bus rūpinamasi ne tik pabėgėlių ilgalaikiu apgyvendinimu, bet ir vaikų švietimu, medicininėmis paslaugomis bei užimtumo-įdarbinimo galimybėmis. Visomis naujienomis ir aktualia informacija bus dalinamasi nuolat.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Galima priimti Krosnos, Stebulių, Rudaminos buvusiose mokyklose. Pastatai suremontuoti tušti. VARTŲ, N.KIRSNOS, DUMBLIO BUVĘ KULTŪROS NAMAI TUŠTI PASTATAI GALIMA PRIGLAUSTI IR ČIA.

Stebuliu mokykla paeme kaimo "ale" sviesuoliai savo baliams tikrai neleis priimt zmoniu is ukrainos.

Visi bendruomenių namai galėtų priimti apgyvendinti žmones. Ne baliai ir šventės dabar svarbiausia.

O kad jų klaus , mokykla savivaldybės. Ji turbūt ir už elektrą bei šildymą moka?

pas konservus

Ar nebūtų laikas pasirūpinti savo gyventojais įrengiant, kur tik įmanoma, slėptuves nuo karo arba nuo branduolinio ginklo?

As tave priimsiu. Ateik tik Tu..... parodysiu Branduoli......

Rūpinimasis pabėgėliais labai žmoniškas, savaime suprantamas ir kilnus dalykas, bet Lietuva, paskelbusi nepaprastąją padėtį, nieko nedaro, kad informuoti žmones, instruktuoti,kaip elgtis, ką daryti karo atveju. Jokių pratybų. Vienoje kitoje svetainėje išmesta instrukcijų, tačiau kaip ir visada pamirštama,kad ne visi žmonės naudojasi internetu ir kiauras dienas sėdi FB. Panika būtų baisi. Lazdijus tai ypač liečia, nes atakas patirtumėme vieni pirmųjų.

Teisybe parašete. Kaip bus beda tai tada jau rašis ir mokis ka turime daryti ir panašiai.

Galima priimti ir Būdviečio buvusioj mokykloj bei kur dabar biblioteka vistiek ji jau kaip ir nedirba.

Teizuose buvus seniūnija tuščia.

Buvusios Akmeniu Uzkardos patalpos laisvos. Ten galima Apgyvendinti daug ivairiu zmoniu.

Gal vertetu ekstremaliai komisijai parašyti kur slėptis jei bus koks nors pavojus, ar yra musų rajone kokios nors sleptuves ir ar jos pritaikytos žmonėms . gal vertetu pasižiureti ir nors kosmetiškai jas sutvarkyti.

Galima apgyvendinti Meteliu pagrindineje mokykloje.

Yra dar daug vietų apgyvendinimui- kaimo turizmo sodybų bilia kiek yra. O dar viešbučiai. O jūsų minimose ir dar kitose vietose palanuojama apgyventi mūsų karius jei reikės.