Neblaivaus greitosios pagalbos medikų ekipažo detektyvas Lazdijų rajone: kaip viskas vyko

Penktadienio rytą Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato išplatintas pranešimas apie tai, kad ketvirtadienį, sausio 27-ąją, pas ligonį į Paliūnų kaimą Lazdijų rajone atvyko neblaivus medicinos felčerės ir greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojo ekipažas, netruko apaugti spėlionėmis ir gandais.

Mažame Lazdijų rajone, kuriame visi vienas kitą pažįsta, netruko pasklisti kalbos, kad greitosios medicinos pagalbos automobilį vairavo buvusio Lazdijų rajono mero, dabartinio Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nario Artūro Margelio sūnus Domantas Margelis, dirbantis Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stotyje. 

Pastaroji stotis aptarnauja Lazdijų rajono savivaldybės gyventojus, o Lazdijuose yra įsteigtas medicinos felčerių budėjimo postas. 

Kalbas tik didino faktas, kad vairuotojas, ketvirtadienio vakarą belaukiant atvykstant policijos į Paliūnų kaimą, spėjo pasišalinti iš įvykio vietos, ir iki penktadienio ryto niekas tiksliai nežinojo, kur jis yra. 

Aistras kaitino ir tai, jog niekam nepavyko susisiekti ir su minimu D. Margeliu, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, iš tiesų per tą pamainą dirbo Lazdijų greitosios medicinos pagalbos poste ir buvo atvykęs į minėtą sodybą Paliūnuose pagal iškvietimą pas ligonį. 

Vairuotojas prisidavė pareigūnams 

„Delfi" pavyko prakalbinti visus su šiuo įvykiu bent kiek susijusius asmenis, išskyrus penktadienį po pietų policijoje apklaustą pagrindinį įtariamąjį – Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stotyje vairuotoju – paramediku dirbantį 35-erių lazdijietį Arvydą Vigraitį.

Vyras penktadienį apie pietus pats prisistatė į komisariatą ir davė parodymus Lazdijų policijos komisariato pareigūnams. Jam pareikšti įtarimai dėl galimo transporto priemonės vairavimo esant neblaiviam ir vengimo pasitikrinti blaivumą, pasišalinant iš įvykio vietos.

 Kaip „Delfi" teigė Alytaus AVPK atstovė Kristina Janulevičienė, policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, paimti A. Vigraičio kraujo ir šlapimo mėginiai blaivumui nustatyti. Po apklausos vyro nebuvo prašoma sulaikyti.

 Toliau pateikiame chronologiškai, kaip visas „Paliūnų detektyvas“ vystėsi tą ketvirtadienio vakarą. Apie tai „Delfi" papasakojo pats medikų brigadą sergančiai motinai kvietęs Remigijus Milončius. 

„Kviečiau medikus pagalbon, tačiau paaiškėjo, kad pagalbos – tiesa, ne medikų, o policijos, prireikė patiems iškviestiesiems“, - sakė kalbintas paliūniškis.

 Iš viso važiavo trys medikų ekipažai 

R. Milončius teigia, kad greitosios ekipažą sunegalavusiai motinai kvietė du kartus. Pirmą kartą – penktadienio pavakarę, apie 17 valandą 30 minučių.

 „Atvyko greitai, vairuotojas toks juodbruvas, jaunas, ir daktariukė labai maloni. Parašykite, prašau, jiems didelę padėką, nes atvyko skubiai, apžiūrėjo ligonę, suleido vaistus, padarė kardiogramos tyrimą, siūlė vykti į Lazdijų ligoninę, kad ten gal būtų siuntimas duodamas vežti į Alytaus ligoninę tyrimams dėl galimo insulto. Labai profesionaliai elgėsi abu medikai, dėmesingi, pasėdėjo, kai suleido vaistus, laukė, kol pagerėjo. Vėliau, kadangi ligoninėje Lazdijų uždarytas vidaus skyrius, nes koronavirusas, svarstė, kad gal vertėtų vežti į Alytaus ligoninę. Tačiau po vaistų mamai pagerėjo, bijodami kovido į ligoninę nevažiavom, greitoji išvyko, mes likom namie“, - pasakojo R. Milončius. 

Tačiau po poros valandų greitosios medicinos pagalbos ekipažą teko kviesti dar sykį – ligonės būklė pasunkėjo. 

„Išsikviečiau vėl greitąją. Tik šį kartą ji jau važiavo ilgai, o ir gerokai klaidžiojo, kol rado mūsų namą, nors gyvename prie pagrindinio kelio, šalia seniūnijos. Po skambučio Bendruoju pagalbos telefonu, po kurio laiko, man į mobilųjį telefoną paskambino nežinomas numeris ir vyras įsakmiu ir nepatenkintu tonu liepė skubiai išlįst. Taip ir pasakė – „ė, o tai kur tu, išlįsk!” Pamaniau, kad koks pažįstamas juokauja ar kokie banditai, kai būna, kad iš kalėjimo skambinėja žmonėms. Sakau, aš nieko nekviečiau ir nesirengiu niekur lįsti. Tada sako, čia greitoji. Tai išėjau į kelią pasitikti. Įsuko jie į kiemą, ta moteris, felčerė ar kokios jos ten pareigos, aš ją žinau gerai iš matymo... Man iš karto įtarimas – nu, neblaivi, akivaizdžiai. Tada tas vyrukas irgi išlipo, aš sakau, palaukit, man atrodo, kad čia ne jūs mums pagalbą, o jau jums patiems pagalbos reikia.

Paskambinau Bendruoju pagalbos numeriu, sakau, atvažiavo greitoji, bet ekipažas neblaivūs, kvieskit policiją ir kvieskit kitą medikų brigadą, nes motinai blogai. Tai žinokit, nustebino ta operatorė, sako – nu, bet atvyko, tai ko dabar čia norit? Bet sujungė su policija, tie sako, tuoj atvyksime. 

Greitai atvyko, o iki to laiko tiedu dar bandė tartis, kad viskas čia gerai, girdi, va, buvo vairuotojo gimtadienis, tai truputį darbe lauktuvių atnešė. Moteris neslėpė, kad yra išgėrusi. O vyrukas nuėjo už greitosios automobilio ir, kai atvyko policija, žiūrim, nėra jau jo. Tad policija iškvietė dar patys greitąją. Atvyko vėl ta pati daktariukė, kur pirmą kartą buvo, kai vaistus suleido. Tik jau kitas vairuotojas, ne tas juodbruvas, kuris atvyko pirmą sykį, buvo už vairo. Bet labai profesionaliai, neturiu jiems jokių priekaištų, mamą išvežė į Lazdijų ligoninės priėmimo skyrių, bet čia budėjęs gydytojas siuntimo į Alytų nedavė, nes neva nėra kuo vežti, nėra greitosios ekipažų. Nu, tai nėra, kaip sakoma, gimtadienius švenčia taip išeitų”, - pasakojo R. Milončius.

Politiko sūnus – apsirgo? 

Kaip informavo Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė Jolita Gruzinskienė, ji apie incidentą dėl darbuotojų buvo informuota vyriausiosios slaugytojos penktadienio vakarą.

“Iš karto pradėjome tarnybinį tyrimą, kurio metu aiškinsimės visas aplinkybes. Iš karto tiek medicinos slaugytoja, tiek tądien minėtu ekipažu vykęs ir iš darbo vietos pasišalinęs vairuotojas paramedikas buvo laikinai nušalinti nuo pareigų, iškviesti kiti darbuotojai ir paslaugos teikimas nebuvo nutrūkęs. Kol kas darbuotojai nušalinti, paprašėme pateikti paaiškinimus, tačiau policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą greičiausiai turėsime stabdyti vidinį tyrimą ir tęsti jį tuomet, kai bus teisėsaugos kažkoks sprendimas. Galiu tik patikinti, kad mūsų kolektyve į darbo drausmę žiūrima labai griežtai, tokie reiškiniai kaip darbuotojų girtumas darbe nėra ir nebus toleruojami. Įstaigos vardu nuoširdžiai atsiprašau medikų pagalbą kvietusios pacientės ir jos šeimos narių dėl to, kas įvyko. Mums tai labai nemaloni pamoka, ir patikinu jus, kad išvadas tikrai padarysime ir sprendimus – irgi. Ir jie bus griežti”, - sakė kalbinta greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė. 

„Delfi" žiniomis, Lazdijų poste nuolat budi po du Alytaus GMP ekipažus – dvi medicinos slaugytojos felčerės ir du paramedikai vairuotojai. Dirbama pamainomis po parą laiko. 

Ketvirtadienį, „Delfi" žiniomis, vienoje brigadoje dirbo D. Margelis ir slaugytoja R. K., kitoje – sausio 26-ąją trisdešimt penkerių metų jubiliejų minėjęs A. Vigraitis ir trisdešimties metų Lazdijų greitosios medicinos pagalbos stotyje darbo stažą turinti 52-ių metų Izolda Jančiukienė. 

Kaip aiškėja, pirmą kartą į Paliūnų kaimą vyko D. Margelio ir slaugytojos R. K. ekipažas. Jam R. Milončius sakė jaučiąs tik padėką ir jokių priekaištų neturi.

 Vėliau, po poros valandų, kviestu ekipažu atvyko I. Jančiukienė ir A. Vigraitis. Įtariama, kad abu darbo vietoje buvo neblaivūs, o vyriškis galimai ir vairavo greitosios medicinos pagalbos automobilį neblaivus. 

Policininkų iškviestame ekipaže buvo slaugytoja R. K. ir vairuotojas G. V. Pastariesiems R. Milončius irgi priekaištų teigė neturintis. 

Kodėl trečiuoju ekipažu į Paliūnus atvyko ne tą parą budėjęs ir jau kartą iškvietime buvęs Lazdijų rajono politiko A. Margelio sūnus Domantas, o kitas GMP stoties vairuotojas?

Šį klausimą uždavėme Alytaus GMP stoties vadovei J. Gruzinskienei ir pačiam D. Margeliui. Pirmoji teigė, kad, jos žiniomis, „darbuotojas budėjimo metu pajuto peršalimo požymius, todėl pagal mūsų patvirtintas instrukcijas dėl koronaviruso susirgimo prevencijos jis susikeitė su kolega ir pats netęsė darbo, kad nekiltų rizikos pacientams”.

 Pats D. Margelis, penktadienį kalbintas telefonu, į klausimą, ar jis iš vakaro darbe vartojo alkoholį, atsakė neigiamai. Į klausimą, kodėl pasišalino nebaigęs pamainos, atsakė, jog „pakilo kūno temperatūra, pradėjo peršėti gerklę”. 

Jis teigė penktadienį esąs „nedarbingume", kreipęsis į medikus. Plačiau komentuoti situaciją atsisakė. 

Jo tėvas, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicinės frakcijos “Pirmyn” seniūnas A. Margelis „Delfi" sakė netikintis, kad sūnus galėjo darbe būti neblaivus. 

„Žinoma, Domantas yra suaugęs, gyvena atskirai, turi šeimą, darbą, negaliu garantuoti, nes pats nebuvau ir nemačiau. Tačiau nemanau, kad sūnus galėtų ryžtis tokiam neatsakingam poelgiui. Neabejoju, kad viskas bus išsiaiškinta, su juo pačiu dar nesu kalbėjęs, nes apie galimas kažkokias aplinkybes išgirdau pirmą kartą ir tik iš jūsų”, - sakė A. Margelis.

Aiškinsis dėl tolesnio paslaugų teikimo 

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, socialdemokratų partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas Saulius Petrauskas „Delfi" sakė, kad „nustebino ir žinia, ir pats įvykis”. 

„Mes jau kalbėjome administracijoje ir su rajono vadovais. Šis klausimas – ar savivaldybės gyventojai gauna tinkamas greitosios medicinos pagalbos paslaugas - bus keliamas politiniu lygmeniu, kreipsimės ir į Alytaus rajono savivaldybę, kad ji pateiktų pasiaiškinimus, taip pat – kaip ateityje mato galimybę teikti paslaugas ir kokia bus jų kokybė bei jos užtikrinimas”, - sakė Lazdijų rajono savivaldybės atstovas. 

Alytaus rajono savivaldybės meras, konservatorius Algirdas Vrubliauskas „Delfi" teigė, kad yra informuotas apie nutikusį incidentą. 

„Nežinant visų aplinkybių anksti daryti vienus ar kitus kategoriškus pareiškimus, bet jei tie faktai pasitvirtintų, mano pozicija yra labai aiški ir griežta – jokių pasigailėjimų nebus nei darbuotojams, nei jų nesukontroliavusiems vadovams”, - sakė Alytaus GMP stoties steigėjo atstovas, meras A. Vrubliauskas.

Vilma Danauskienė, Delfi.lt
 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Sauliuko politbezdalai. Šiais metais ankstokai išsinuomojot ciuciką. Savo atloja, kad ir " pakimusiu" balsu.

ligoninėje girtas bus pagautas į kokią savivaldybę kreipsities ir kokiu politiniu lygmeniu diskutuosite? Gal jau pakaks politikos. Tai kuo ten baigėsi reikalai su lenkais dėl akių gyd. paslaugų ?

Lenku medikai issikele i Druskininkus.

Tai dabar jau Lazdijų socdemui pluši? Ne angelas , oi ne.

Šaunuolis Margelis. Savo sūnų su medikų pagalba ištraukė iš bėdos, o tai būtų darbą praradęs. Vaikui manau bus pamoka.

Tai kad jis niekaip nepasimoko.Sakai šaunuolis, kad ištraukė, o pats norėtum, kad pas tave atvažiuotų girtas medikas ir i ligoninę vežtų girtas vairuotojas?

Skaityk straipsnį,ten parašyta,kad pirmam ekipažui jokių pretenzijų ,tik padėka,o jei žmogus greit susisuko tai reiškia ,kad laiku suprato kuo viskas gali baigtis. Elementarus klausimas ,ko pabėgo? Čia jau nepasakysi ,kad vidurius paleido, ar protas aptemo. Girdėjau arogancijos paramedikas turėjo.

O ar jums niekada vidurių nesusuko?

Nemanau

Gaus įspėjimą ar papeikimą,praeis metai ir viskas pasimirš .Bet jau turėtų nesikartoti tokie dalykai.Sėkmės vaikinams ir felčerei darbe.

Už vardų pavardžių viešinimą jau ne pirmame straipsnyje be asmenų sutikimo, tikiuosi bus atsakyta.

Nejuokinkit. Ir skaitykite įstatymus, o ne sapaliones rase.

o kodel reik slept tokiu pijoku pavardes je privalo gelbet gyvybes o ne vazioudami girti pridaryt daugiau nelaimiu

Įdomu kadu baigsis girto Žvaliaucko budėjimai Lazdijų ligoninės priėmimo skyriun? Kožnų pamainų gaunami skundai cykiai nugula kažin kokian stalčiun. Šneka ant Lazdzijų, kad nebūc kam dzyrbt, jei atleist iš darbo tokių asabų. Ale kap ty būt, jei toj asaba "netyčiom" palydėt in ty iš kur da nė vienas neparėj?

Susidūrėte su tuo asmeniškai ,tai reikėjo paskambinti 112,ko čia rašinėti nesąmones ,pletkais užsiimti Lazdijų kaimas tik ir temoka .Visur visokių žmonių yra ,ar jūs čia visi abstinentai susirinkę, kad galit kitus teisti.Turbūt turit vaikų, anūkų, dar nežinia kokią gėdą reiks patirti ar dėl savęs ar dėl giminaičių savo ,tai gal neteiskim vieni kitų .Tegu Dievas mums bus teisėjas mieli kaimiečiai pletkininkai...

Niekada nemačiau net išgėrusių ligoninės darbuotojų o priėmimo skyrius labai gerai dirba.Tik problema,kad gydytojas iš Druskininkų A.labai laukia pinigėlių.

Niekada nemačiau Žvaliausko girto nei darbe nei mieste.

O kur darbų sauga?Ar darbuotojai supažindinti su taisyklėmis ir instrukcijomis pasirašytinai.Ar yra paskirtas darbuotojas kuris atsakingas už darbų saugą.Ar kiekvienų metų spalio mėn.pravedami periodiniai instruktašai o priimant į darbą įvadiniai ?