V. Danauskienė: kodėl Sausio 13-ąją neuždegiau žvakelės

Sausio 13-ąją nedegiau žvakės lange.

Ne, ne todėl, kad Laisvės gynėjų diena man nėra svarbi.

Nedegiau, nes man pasirodė, kad tai būtų tarsi žvakė prie velionės karsto.

Laisvės laidotuvių žvakė.

Man 49-eri. Kai skelbėm #K11, man buvo abitūros pavasaris.

Ta karta, kuri prisimena, kaip buvo prie sovietų, ir ta karta, kuri yra gyvi liudininkai mūsų Valstybės pažangos – kiek daug nuėjome ir kiek daug pasiekėme per šiuos 31-erius metus.

Mano karta nesiveržėme į politiką. Nei į valdžią.

Gal varžė stigma, kad buvome to ano, okupacinio, laikmečio dalyviai, kai kurie net naiviai idėjiškai tikėję pasauline taika ir visų tautų draugyste.

Dirbome, kūrėme verslus, kai kurie nuklydome į pirmojo laukinio kapitalizmo nusikalstamas veikas, pirmieji emigravome, prasigėrėme, buvome nužudyti, auginome vaikus, sėjome ir pjovėme, kaskart paspjaudydami ir paburnodami – „valdžia bloga, ir ji ne man“.

Aš nežinau, ar darėme gerai, leisdami kitiems eiti į valdžią, o patys likdami nuošaly.

Vis atrodė, kad yra geresnių, protingesnių – iš pradžių tie vyresni, patyrę, vėliau – jaunimas, tautos ateitis.

O jie, tie valdžiusieji, ėmė ir išdavė visą mūsų kartą.

Išvogė. Ne tik kolchozų fermų šiferį. Išvogė Lietuvą. Valstybę – idėjas, simbolius, pavogė mūsų patriotizmą, tautiškumą pavadindami globaliniu blogiu.

Šiandien, žiūrėdama atgal, jau žinau, kokią vieną klaidą padarėme – bene pačią baisiausią.

Mes taip ir nepriėmėme desovietizacijos įstatymo. Mūsų tautos liustracija vyko politikų ir buvusių KGB‘istų kabinetuose, „ant liustros“.

Mes nusikalstamai tyliai susitaikėme. Ir jie patikėjo, kad laimi, o pergalė – amžina.

Tai buvo didžiausia mano ir mūsų kartos klaida. Atiduoti valdžią, užuot patiems ėmusis jos.

Bet mes dar turime šiek tiek laiko. Mano karta. Penkiasdešimtmečiai.

Ir dabar tai – jau ne laisvas pasirinkimas, o pareiga. Prievolė būti aktyviam. Prievolė dalyvauti politikoje. Prievolė grąžinti šitai Valstybei tai, ko pabijojome tą Sausio 13-ąją – Laisvę. Kviečiu, budėkime.

Vilma Danauskienė, žurnalistė (,,Lazdijų žvaigždė", 2022-01-14)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

O per a.a. artimųjų įsimintinas (mirties dieną) datas ir Vėlines ar uždegi žvakutę ant jų kapo?

Uždegu, Zigmai, uždegu. Tik Sausio 13-oji man yra Laisvės šventė. Didvyrių krauju iškovotos Laisvės. Ir didvyrių atminimui žvakes degu per Vėlines, o ne jų PERGALĖS dieną. Toks ir skirtumas tarp mano ir Jūsų supratimo.

Agentų agentė

Įdedu 1991 sausio 13 žuvusio Vytauto Vaitkaus sūnaus Roberto komentarą: Vaitkus Robertas · 1991m. sausio 13-osios žuvusiųjų artimųjų bendrijos "Bičiulystė" atsakymas antivakseriams kėlusiems sumaištį per sausio 13-osios minėjimą Nepriklausomybės aikštėje - "Jūs pasityčiojote iš žuvusiųjų artimųjų bei kitų laisvės gynėjų pačiu šlykščiausiu būdu". Tą košmarą, kurį teko patirti per sausio 13-osios minėjimą negalėjau įsivaizduoti net savo baisiausiame sapne. Mes visi susirinkome pagerbti žuvusiųjų, išklausyti valstybės vadovų kalbų, prisiminti tas tragiškas dienas. Sausio 13-oji - tai visų pirma rimties ir susikaupimo, bet ne triukšmingų mitingų ar riaušių diena. Labai skaudu, jog ši atmintina pavirto į politinį renginį: vieni šaukia, rėkia, kiti tuo metu parašus referendumui renka. Net jeigu protestuotojai nesutiko išklausyti I. Šimonytės ar kitų pasisakiusiųjų kalbų, tai nereiškia, jog mes nenorėjome jų išgirsti. Tie žodžiai buvo ne apie skiepus, ne apie galimybių pasą, bet tai buvo pagarbos žodžiai skirti 1991 m. sausio 13-osios aukoms. Labai skaudina protestuotojų žodžiai - "ne už tokią Lietuvą kovojom". Aš pasakyčiau atvirkščiai - būtent už tokią Lietuvą, kurios politikos pagrindą sudaro vertybinės vertybės, o ne keliaklupsčiavimas prieš tironus ir despotus. Ar norėtume gyventi Lietuvoje, kurioje Lietuvos vadovas būtų tik kuklus Putino tarnas, kaip Lukašenka? Jei mes norime gauti pigiai dujas ir naftą, beliktų tik nusilenkti prieš Putiną ir melsti jo atleidimo. Bet kokia šalis, kuri atkreipia dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus, tuoj pat tampa didžiausia Kinijos prieše ir patiria didžiulį ekonominį ir politinį šantažą. Kalba eina ne vien apie Lietuvą, bet ir apie Norvegiją, Suomiją ir visas kitas save gerbiančias šalis. Esu labai dėkingas Vytautui Landsbergiui kuris padėjo mums išsivaduoti iš SSSR ubagyno ir tapti modernia, išsivysčiusia šalimi. Tos buvusio šalys, kurios nesuprato vertybių prasmės ir stengėsi palaikyti draugiškus santykius su Rusija siekdamos ekonominės naudos, dabar gyvena skurde, patirdamos nuolatinį Putino terorą ir smurtą. Niekaip negaliu suprasti, kaip Vilniaus miesto savivaldybė galėjo išduoti leidimus antivalstybiniams protestams sausio 13-osios dienos renginių metu. I. Šimonytė atsiprašė žuvusiųjų artimųjų už patirtas patyčias, nors šiuo atveju ji buvo dėl to mažiausiai kalta. Pageidautume gauti oficialų mero atsiprašymą ir pažadą, jog daugiau antivalsybiniai protestai ir iškilmingos Lietuvai dienos - sausio 13-oji, kovo 11- oji, birželio 14 nebus derinamos tuo pat metu kaip šios Lietuvai svarbios datos. Apgailestaujame, tačiau norime pranešti, jog ateityje atsisakysime dalyvauti Sausio 13-osios minėjimuose, jei jie vyks tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje kaip ir kiti antivalstybinę protestai. 1991 sausio 13-osios žuvusiųjų artimųjų narių pirmininkas Robertas Vaitkus

visai nesutinku.

Sutinku!

O kaip pagerbsime "petys už laisvę" aukas, tikėjusias sveiku rytojum? Ar jie tiesiog eksperimento aukos, o gal valdžios vykdomos priverstinės eksperimentinių skiepų platinimo misijos aukos? Kuri diena bus jų atminimui?

Įvardink nors vieną apsirgusį ar numirusį dėl skiepų nuo Covid-19. Žinau ne vieną numirusį nuo Covid-19 nesulaukusį skiepų. Žinau ne vieną nesiskiepinusį ir sunkiai sirgusį, reanimacijoje galėjusi. Per tokius ,,laisvus" asilus ir keliama sumaištis valstybėje.

Ach tai galvoju, 19 komentarų feisbuke po šitu postu, o matau vos tris. Tai pasirodo, konservų šakalas šuniūkštis kavianskas Žebrauskas ten teršiasi. Užbaninęs, tai nematau gaidelio. Drąsus todėl. Tai ką aš tik atsakysiu tokiam lūzeriui kaip konservas dantistas Žebrauskas? Nesiseka tamstai: nei politikoj - niekur neišrinko, o visur bandėt, nei darbe - atleidinėjo su trenksmais, nei šeimoje - iki šiol saugau Jūsų buvusios žmonos įrašus apie Jūsų bledavojimą. Tai atsakydama dėl politikos - ne, neinu. Kol kas. Ir kai eisiu, tamstai, šuneli, ataskaitos neduosiu ir leidimo neklausiu. O dabar pataginsiu Seimo narę Agnė Širinskienė - tegu korvalolį ir toji perka, nes ne kasdien į drauges mane politikam konservuoti šikniai prirašo. p.s. komentarą rašiau feisbukui, bet tektų laukti dvi savaites, kol atbanins už pasiūlymą Šimonytei pasikalbėti, tai įdedu čia, nes nu vistiek visi ateisit paskaityt. :D net tas užkonservuotas netikša.

earn extra income promoting natural supplements<br> <br> health affiliate programs for beginners<br> <br> best supplement affiliate programs<br> <br> PharmEmpire invitation reward<br> <br> <br> <br> my site; <a href="https://demo.paganprideofeasttn.org/community/profile/xgtben21620735/">health and beauty affiliate programs</a>

Dar viena kolchozų mylėtoja. Nerinkite tokių žmonių ir nereikės dejuoti amžinai

Ar saugiai paslėpėt kolchozo fermos šiferį? Patikrinkite. O tai kuo nuogą užpakalį prisidengsit?...

Vilma, gal jus vaziuokite i Baltarusija, o tai per tokius žmones butent kaip jus, Lietuva stringa, kaip sakoma zmogu is kaimo gali isvaryti, kaimo is zmogaus ne

O gal važiuokite Jūs? Ar taip labai prichvatizuot tą Laisvę skalsu?

Kodel siulote man? Man Lietuvoje yra puiku, čia juk jums nendartalams labai blogai, pažiurekite į veidus kokie susirinko prie seimo tokia diena, baisiau negu baisu, už ka bent patys rekia žino? Nemanau, tik dangstotes Lietuvos valstybes simboliais, nors paklusus kažka apie Lietuva retas atsakytumete, taip kad močiute sovietmetis praėjo ir džiaukites kad nesamones tokias galite rašineti ir tikiuosi ateis apšvietimas jusu smegenoms

jūs čia piktinatės tais, kur toj gražioj palapinėj stovėjo ir sėdėjo? nesipiktinkit, man jie visai patiko. ir tikiuosi, ateis apšvitimas tamstos pienburniškoms smegenoms.

konservai griauna lietuva ir ju rinkejai todel jie yra man priesai

Vilma, kiek dar dangstysit valstiečių daba jau vardan machinacijas? Baigia rajoną nustekent visai.

kurias? jei žinot apie machinacijas - rašykit čia ar man į facebooka, jei bijot. tikrai paviešinsiu.

Tamstos "paviešinimai" žinomi. Geriau tartis su budeliu.

o su LSC UAB viskas gerai?

Pagal sutartis matosi, kad savivaldybės administracija gėlėms ir puokštėms per keturias dienas išleido 2000 euriukų? Čia tiesa? Viena sutartis 500 ir kita 1500? taip lygios sumos ir nekuklios. Taškosi?

negi tai tiesa . Ar gali leist gelems tiek, kai mokytojus atleidinejo ir paverte bedarbiais, paliko be pragyvenimo, paliko tik moket mokescius .

Pradžiai apie sąsajas su Alytaus rajono įmonėm, na labiau įmone. Įmonės interesą politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai ir pan.

ta kur šaligatvius kloja?

Matinimo paslaugos, Česlovos vingiai, saulės elektrinės, privačios sveikatos įstaigos, chaosas savivaldybės administracijoje, teisinės paslaugos, kiek dar reikia Vilma puikiai viską žino

Kodėl niekur nėra informacijos apie rytoj vykstantį ūkininkų balių? Neskelbiama nei kur nei kas neikokia programa. Ar tai netaps dar vienu politikieriai suėjimus kurie nustumia tikrus ūkininkus.

Vilmute, o kur Tavo straipsnis elektroninėje erdvėje apie Verslo sparnus? Kažkaip čia jau įdomios tendencijos darosi su spauda.

o kodėl jis turi būti ten, jei yra laikrašty? jūs gal redaktorius? nes šiaip tai jis sprendžia, ir jam geriau matyt. eikit nusipirkit laikraštį ir skaitykit. nes įpratę auklėt visus nuo sofos.

Pasižiūrėkit kas būsit ar tikrai visi ūkininkai pakviesti ar nedalyvaus ir tie asmenys kurie su ūkiu neturi nieko bendro?

Kurauskienė dalyvaus.

Na taip ir vėl gojui 3000 eurų. Tai per kelias savaites 7500 euriukų. Ir kam? O vienas seniūnas prašo pagalbos šeimai per feisbuką. Tai už tokią sumą ir pabaigtų statybas tai gausiai šeimai.

O savivaldybės ir jai priklausančių įstaigų darbuotojai geresnių algų dar palauks. Dabar vadovams svarbiau yra kas kita.

pharmacy affiliate income<br> <br> freelance jobs<br> <br> health blog ad revenue<br> <br> work from home customer service jobs<br> <br> <br> <br> Here is my web blog; <a href="https://forum.myumunna.com/community/community/profile/christianeelder/">natural health supplement affiliate programs</a>

netingite su ta durne ginčytis?