A. Mikelionis: Lazdijų „valstiečių“ perbėgimas pas Saulių netikėtumu netapo

Metų ratas sukasi į pabaigą ir netrukus sėsime prie šv. Kūčių ir šv. Kalėdų stalo, o po penkių dienų tarpušvenčio sprogdinsime petardas ir į dangų leisime fejerverkus. Įžengsime į 2022-uosius ir tikėsimės, kad jie bus geresni nei dabar besibaigiantys. Trys dvejetai su įsiterpusiu nuliuku mums primins, kad iki savivaldos ir merų rinkimų teliks vieni metai ir jau dabar vykstanti priešrinkiminė Lazdijų politinių partijų ir politikų kova užvirs su dar didesne energija ir nirtuliu.

Vienu iš svarbiausių šių metų politiniu įvykiu rajone tapo Lazdijų valstiečių partijos skyriaus itin gausus perbėgimas pas S. Skvernelį. Pastarasis įvykis jokiu netikėtumu netapo, buvo laukiamas ir gana lengvai prognozuojamas. Viską lėmė ankstesnis buvusio premjero S. Skvernelio ir Lazdijų merės A. Miškinienės glaudus bendradarbiavimas. Dar poniai Ausmai tik pretenduojant tapti Lazdijų mere 2019 metų pavasarį į Seirijus paremti A. Miškinienės ir išreikšti didelį pasitikėjimą ja atvyko pats S. Skvernelis. Savo ruožtu ponia Ausma neliko skolinga – tapo toli gražu ne paskutiniu asmeniu S. Skvernelio štabe šiam kandidatuojant į Lietuvos prezidento postą. Tuomet tapo aišku kaip pačią giedriausią vasaros dieną, kad S. Skverneliui kuriant naują politinę jėgą Lazdijų merė A. Miškinienė neliks jokiu būdu nuošalyje. Liko tik menka smulkmena: ar merė išsives visą Lazdijų skyrių, ar šis skils į dvi dalis. Pagal galingą stotą ir užimamas pareigas ne smulkmena tapo Lazdijų valstiečių pirmininko B. Rūtelionio apsisprendimas: ar Benius eis pas Saulių kartu su Ausma, ar toliau liks valstiečių skyriaus pirmininku Lazdijuose. Įvykus partijos posėdžiui pas Saulių patraukė ne tik Ausma ir Benius, bet ir visi dalyvavusieji, išskyrus ūkininką M. Tradišauską. Žinoma, kad posėdyje dalyvavo ne visi partijos nariai ir dalis iš jų liks Lazdijų valstiečių gretose. Valstiečių partijos Lazdijų skyrius išliks, bet jam buvo suduotas žiaurus ir triuškinantis smūgis. Sportiniu terminu sakant, Lazdijų valstiečiai patyrė nokautą, po kurio buvo išgabenti į ligoninę. Ar jie sugrįš į vietinės politikos ringą ir ar jame dar ką nors reikš – sunku pasakyti.

Lazdijų skyriaus perbėgimą pas S. Skvernelį reikėtų vertinti ne tik per S. Skvernelio ir A. Miškinienės gerų politinių santykių prizmę. Valstiečių partijos geriausi laikai respublikinėje politikoje – jau praeityje, ir jie tapo mušta korta. Tad gudresni ir išmintingesni jos nariai, žvelgdami į tolesnę perspektyvą, pasirinko S. Skvernelio draugiją, tikėdamiesi šviesios politinės ateities. Pirmasis Sauliaus politinės jėgos išbandymas mūsų rajone ir taps 2023 metų rinkimai į savivaldybės tarybą ir mero rinkimai. Nors, kaip parodė prezidento rinkimai, S. Skvernelio rezultatai Lazdijų rajone geri nebuvo, bet savivaldos ir mero rinkimuose dalyvaus vietiniai Lazdijų politikai.

Šiuo metu didžiausia valdančiųjų problema yra ta, kad jie atsidūrė mažumoje. Paskutinio Lazdijų tarybos posėdžio metu opozicija blokavo net tris merės A. Miškinienės pasiūlymus. Tokią problemą valdantieji gali išspręsti dviem būdais: arba dėl kiekvieno klausimo diplomatiškai ir taktiškai derėtis su opozicija ir ją arba bent vieną jos narį įtikinti balsuoti už valdančiųjų pasiūlymą, arba nors vieną opozicijos narį kažkokiu būdu persivilioti į savo gretas. Tuomet valdantieji galėtų priiminėti savo sprendimus be opozicijos paramos ir tarimosi su ja.

Algimantas Mikelionis (,,Lazdijų žvaigždė", 2021-12-23)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Nieko dabar "vardan Lietuvos" surinks visus perejūnus. Jiems tiks viskas.

O jums pavydas? Lietuva laisva šalis ir žmones kur nori ten dalyvauja, sėdėkite ir pavydėkite kad jūsų jau niekas niekur nekviečia.

Niekas nepavydi, bet ir nereikia kalbėti kokia aš skaidri ir teisinga ir kad aš nebileką į savo komandą priimsiu, bet pasirodo apsimelavo, dabar tinka viskas, visokie perėjūnai, o laikas greitai bėga. Norėsiu pažiūrėti nors pro kampą kaip ponia neš iš savivaldybės klumšukys po šitos kadencijos.

Jei ir neš tai vien užtai kad pasikėlus nesiskaitė su žmonėm, bet dar metai laiko gal atsikvošės? Man labai įdomu o ką dirba savivaldybėje varnelienė? Nejaugi ji rinkimams nesiruošia , o gal margelio laukia?

Ekspremjero partija-politiniai valkatos. V.Rachlevičius yra rimtas žurnalistas.