J. Pankauskas: dabartinis tiesioginių mero rinkimų modelis ar konservatorių kišeninis meras?

Konstituciniam Teismui paskelbus nutarimą, jog savivaldybių merų rinkimų ir įgaliojimų teisinis reguliavimas prieštarauja Konstitucijai, socialdemokratai pasiūlė pataisas, kuriomis tiesioginiai merų rinkimai būtų įtvirtinti pagrindiniame ir svarbiausiame Lietuvos įstatyme išlaikant esamą tiesioginių mero rinkimų modelį.
Ne viena gyventojų apklausa patvirtino, jog tiesioginis merų rinkimų būdas pasiteisino ir dauguma gyventojų tam pritaria, tiesiogiai renkamas meras tapo tiesiogiai atsakingas ir atskaitingas pirmiausia prieš gyventojus. Juk galime prisiminti laikus, kai savivaldybių tarybose vykdavo perversmai, kai politinių partijų susitarimai lemdavo, kas taps savivaldybės vadovu, o gyventojų interesai būdavo nustumiami į antrąjį planą. Tiesioginiai rinkimai – tai žmonių aktyvumas ir galimybė pasirinkti lyderį, kuriuo jie pasitiki. Esamam mero statuso modeliui vienbalsiai pritaria ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Gyventojų apklausa atskleidė, kad tiesioginiams merų rinkimams pritaria per 83 proc. gyventojų.
Vis garsiau kalbama, kad tiesiogiai gyventojų renkami merai valdantiesiems yra nereikalingi. Ypač didžiausiai Seimo frakcijai – konservatoriams. Socialdemokratai parengė Konstitucijos pataisų projektą, kuriuo siūlė išsaugoti dabartinį savivaldos modelį. Tačiau šiam siūlymui nepritarė konservatoriai ir Liberalų sąjūdis. Vis dar neturėdami aiškiai išreikštų lyderių tiek regionuose, tiek didžiuosiuose miestuose, konservatoriai galimai siekia grįžti į laikus, kai merus rinkdavo savivaldybių tarybos. Matyt, galimybė rinkti merą per tarybas ir turėti kišeninį merą jiems atrodo daug patrauklesnė. Užtektų turėti reikiamą tarybos narių skaičių, sudaryti koaliciją tarybose, užkulisiuose pasidalinti postus ir drąsiai kelti savo kandidatą į merus. Tokių atvejų matėme iki 2015 metų.
Kaip kitaip paaiškinti valdančiųjų siekį Konstitucijoje lakoniškai įrašyti tik tai, jog meras renkamas tiesiogiai, o visa kita nustatyti įstatymu. Yra vienas esminis skirtumas tame, ką siūlome mes, socialdemokratai – Konstitucijoje siūlome konkrečiai apibrėžti, kad meras yra savivaldybės tarybos narys, tarybos pirmininkas, savivaldybės vadovas. Konstitucijoje, o ne įstatyme patvirtinus būtent tokią išsamią nuostatą, nekiltų grėsmė, kad, kaskart susiformavus naujai daugumai, politikai Seime sieks keisti savivaldos įstatymus savo naudai.
Konstitucijos pakeitimo projektas turi būti pateiktas kelių savaičių laikotarpiu. Seimui pritarus po pateikimo, socialdemokratų pasiūlytas Konstitucijos pakeitimo projektas gali būti prijungtas prie Seimo pirmininkės pateiktojo ir būti svarstomas kartu parlamento komitetuose. Tačiau ar valdantieji konservatorių ir liberalų veiksmai atspindės žmonių lūkesčius, ar norą turėti tik savo kišeninį merą, greitai sužinosime atvirame balsavime.

Justas Pankauskas, socialdemokratas (,,Lazdijų žvaigždė", 2021-10-01)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Justai norėčiau matyti jus Lazdijų meru. Jūs tikrai tiktu ir žmones balsuotų už jus.

o tai va dėl ko jis prabilo, kad nori būti meru.

Tik už Justą, bet ne už Saulių.

Abudu skystimai

Jei ne Saulius atstovas rajono tai Justas tikrai iškiltų.

Daug kas Justą noretu matyti meru. Jei vaizdo neuzstotu gerbiamas saulius

Sauliukui arogancijos akinukai galvytę lenkia atgalios, tai tiktų tik arbatėlę aikštėj panešiot.

Justai po rinkimų vėl gausit šaltą dušą, po apklausų labai įsijautėte

Justai balsuočiau už jus kaip merą, bet jūsų partijos vedlys Saulius tikrai jūsų partijai pliusų neprideda.

Sauliukas tyliai su Vitaliku suka statybų versliukus ir kikena iš žmonių keikiamos valdžios. Lyg žmonės nežinotų, kad valdžia yra ir jis. Visi esate matomi ir teks atsakyt už nuveiktus nenuveiktus darbus, gerbiami ponai .

Aetna is the nation's third-largest health-insurance company and <br> <br> Today, WellCare offers individual PDP products in all 34 Medicare <br> <br> Part D regions across.<br> <br> <br> <br> My web-site - <a href="http://indiacarpool.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=whaootelde.es%2Fcl%2Fa6tfn">CoverMyMeds: İnsanların İhtiyaç Duydukları İlacı Almasına Yardımcı Olmak</a>

Register for a supplements affiliate program and start <br> <br> earning<br> <br> How to register for free in a supplements affiliate program<br> <br> natural health affiliate programs<br> <br> healthcare marketing programs<br> <br> <br> <br> my page - passive income for students - https://bossladiesgastrobar.com/forums/users/hildegarddenker/edit/?updated=true/users/hildegarddenker/

Nuveikti darbai rajono labui ?

Saulius valdžioje, erogancija ir pasikėlimas. Nu nieko po rinkimų gal vėl taps Žmogumi?

18videoz Jessy Brown casual Bir konuşma buharlı anal yol açar Sabah erken kalkıp <br> <br> ailemle kahvaltı yaptım biraz yürüyüşe çıktım, sohbet ederdik.<br> <br> <br> <br> Takriben Fas gf dakika sonra adalemeye başladı ve ağzıma sularını gezegen Bak <br> <br> Alpercim. siyah k.<br> <br> <br> <br> Here is my homepage ... <a href="http://www.ipix.com.tw/viewthread.php?tid=982339&extra=">orgy lezbiyen virgin skinny</a>

Saulius valdžioje, erogancija ir pasikėlimas. Nu nieko po rinkimų gal vėl taps Žmogumi?