R. Vyšniauskas: riaušes prie Seimo išprovokavo pareigūnų panaudota jėga

Kartu su šeima dalyvavau Šeimų sąjūdžio protesto mitinge prie Seimo, pats mačiau savo akimis, kaip taikiai iš pradžių vyko mitingas ir kaip po to prasidėjo neramumai, kuriuos, mano įsitikinimu, išprovokavo pati šalies valdžia, nekreipdama dėmesio į protestuotojų reikalavimus ir panaudodama jėgą prieš juos.
Norėčiau į tai pažvelgti iš pasaulinio konteksto, nes daug kur vyksta neramumai. Juos sukelia globalūs reiškiniai: LGBT įsigalėjimas, genderizmas, žmonių nuo COVID-19 vakcinacija ir emigrantai. Dėl viso to bruzda visas pasaulis, o ir Europoje labai neramu.
Dėl skiepų, dėl plintančio COVID-19 vis daugiau įvedamų apribojimų, dėl emigrantų gausėjimo, kurie išstumia vietinius gyventojus, vis labiau pasireiškiančio genderizmo, kai ir tradicinė šeima stumiama į pašalius, vyksta protestai Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir kitur. Vyksta tarsi nepaskelbtas karas tarp LGBT ir šeimos tradicijas išpažįstančių bei saugojančių asmenų, tarp vakcinacijos priešininkų ir šalininkų, kurie nori vakcinaciją padaryti privalomą, o tiems, kurie atsisako skiepytis, nori apriboti gyvenimą. Dar protestai kyla ir dėl emigrantų, kurie jau užplūdo Europą ir kurių masiškai gausėja. Dėl visų šių globalinių reiškinių ir įvyko Šeimų sąjūdžio mitingas prie Seimo, nes susirinkusiesiems ne tas pats, kokioje Lietuvoje gyvensime ateityje. Jie pasisakė prieš privalomą visuotinį vakcinavimą, protestavo prieš karinės parengties paskelbimą dėl emigrantų antplūdžio, griežtai smerkė genderizmą bei LGBT įsigalėjimą bei kvietė visus saugoti tradicines šeimos vertybes.
Žmonės protestą prieš privalomą vakcinaciją ir kitus, jų manymu, Seimo stumiamus nepageidaujamus procesus reiškė įvairiais būdais: buvo apsirengę kalinių drabužiais, buvo padaryta kartuvių inscenizacija, nepatenkinti Seimo darbu laikė plakatus rankose su užrašu „Lauk iš Seimo“ ir t. t.
 Iki 17 val. šis mitingas vyko taikiai, pats mačiau, kaip su mitinguotojais išėjo pasikalbėti kai kurie Seimo nariai. Jų diskusijos su mitingo dalyviais vyko sunkiai, visi turėjo savo argumentų, bet pokalbiai vyko. Kai 17 val. mitingo organizatoriai paskelbė mitingo pabaigą, žmonės pradėjo skirstytis, aš su šeima irgi išėjau namo. Liko nedidelė dalis protestuotojų prie Seimo, kurie nesiskirstė.
Kaip vėliau sužinojau, kažkas iš Seimo išėjo ir pasakė, kad neatsižvelgta į mitinguotojų protestus – vis tiek priimti įstatymai, kurie ir buvo numatyti. Todėl likusieji prie Seimo toliau protestavo ir nesitraukė. Vėliau ši minia pradėjo skambinti kitiems, buvusiems mitinge, ir siūlė grįžti atgal prie Seimo. Aš taip pat gavau tokį skambutį ir sugrįžau apie 18 valandą. Pamačiau, kad aplink Seimą telkiamos vis didesnės policijos bei kitų tarnybų pajėgos, iš policijos automobilių garsiakalbių sklido pranešimai su reikalavimu, kad protestuotojai trauktųsi nuo Seimo, neužtvertų kelių Seimo nariams išvažiuoti namo. Nepaklususius šiam reikalavimui atvykę pareigūnai su skydais ir guminėmis lazdomis jėga patraukdavo nuo Seimo, naudojo ašarines dujas bei kitas specialiąsias priemones. Atvyko specialus automobilis ir naudojo prieš protestuotojus vandens patrankas. Tuomet susirinkę žmonės ir pradėjo priešintis jėgos panaudojimui, gintis, mėtė akmenis, plyteles iš gatvės grindinio.
Manau, policijos bei vidaus tarnybos pajėgos išprovokavo riaušes, kurios kilo būtent dėl to, kad prieš mitinguotojus buvo panaudota jėga. Seimo nariai taip parodė panieką susirinkusiems žmonėms, vengė ateiti padiskutuoti pas juos Vyriausybės nariai, kiti valdininkai, neišgirdo jų reikalavimų, nebandė ieškoti kažkokių kompromisinių sprendimų būdų. O naudojant jėgą – vandens patrankas, gumines lazdas, ašarines dujas – protestuotojus galima išvaikyti, tačiau problemos tokiu būdu neišsprendžiamos, jos dar labiau gilinamos.

Ričardas Vyšniauskas, buvęs Lazdijų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas, mitingo prie Seimo dalyvis (,,Lazdijų žvaigždė", 2021-08-13)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Oi tu varge nu visai žmogeliui važiuoja, kaip gerai, kad iš savivaldybės iš... nes būtų gėda kai taip paistalus rašo.

kad nors jis paleckiuko neatsivežtų in rajonų nes petras G. jau sukiojas.

Tokio populisto Lazdzijuose kiba dar nebuvi

Ale užtai kulkoznykų- nor vežimu vežk.

Kažkaip galvojau kad mauglis protingesnis. Nustebino mane.

Kad teisybę parašė, tai ko piktintis. Jeigu komentatoriai ten buvote, tai parašykite laikraštyje kaip iš tikrųjų buvo, tai gal pakeisiu nuomonę. Dabar tikiu R.V. ir ne tik jo. Kas iš tikro ten buvo ir savo akimis viską matė, vertina objektyviai, o ne nori, kad valdžia ir toliau mulkintų žmones.

Man visiškai vienodai ar žmogus nori ar nenori skiepytis. O buvo tame ,,mitinge” daugiausia tokie, kurie pasiskiepijusius durnino, koneveikė ir t.t. Kokia iš jų teisybė? Gal dar ir demokratija ir nuomonės laisvė?

koks "šaunuolis" - iki vakaro taikiai mitingavo, Su šeima. Paskui išvažiavo. Bet vėliau jį kažkas pakvietė vėl atvykti. Į riaušes. Tada jis ir nustatė kas sukėlė riaušes. Ir apie tai paskelbė...