Lazdijų rajono bendruomenė iškilmingai paminėjo Kalniškės mūšio 76-ąsias metines

Kalniškės mūšis. Šiandien sukanka jau 76-eri metai nuo tos, amžiams į Lietuvos  istoriją įrašytos dienos. Mažai rajone yra šeimų, kurios vienaip ar kitaip nebūtų susiję su jo įvykiais ar kita Dzūkijos krašto partizanų kova už Lietuvos laisvę. Šeštadienį Kalniškės mūšis tradiciškai paminėtas kovų vietoje, Kalniškės miške. Minėjimas pratęsė šią dieną Lazdijuose vykusius Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginius.
Niekuomet nepamiršti Kalniškės istorijos pamokų, gerbti ir vertinti čia kritusių didvyrių atminimą, jų meilės Lietuvai pavyzdžiu auginti jaunąją rajono kartą, – to susirinkusiems minėjimo dalyviams sveikinimo  kalbose linkėjo Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius, dr. Arūnas Bubnys. Jie susirinkusiesiems  priminė ir apie artimiausius savivaldybės, bendradarbiaujant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru bei Vyriausybe, planus sutvarkyti Kalniškės mūšio vietą, papildomai čia įrengiant infrastruktūros elementų, kad ši vieta taptų dar informatyvesnė atvykstantiems turistams, pritaikyta moksleivių edukacijoms.
Skambant himnui, į dangų kilo Lietuvos vėliava. Karių šautuvų salvės aidėjo už Lietuvos nepriklausomybę, už Kalniškės mūšyje kritusius miško brolius – partizanus, už Kalniškės mūšio 76-ąsias metines. Savivaldybės vadovai, rajono savivaldybės tarybos, savivaldybės komisijos Laisvės kovoms įamžinti nariai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, kiti minėjimo dalyviai paminklo kritusiems Kalniškės mūšyje partizanams papėdėje padėjo gėles ir uždegė atminimo žvakeles.
Minėjimo vedantieji – Lazdijų kultūros centro darbuotojai savo programoje priminė svarbiausius Kalniškės mūšio įvykius. Apie tai, kad 1945 m. gegužės 16-17  dienomis Kalniškės miške įvyko vienas pirmųjų ir didžiausių Lietuvoje partizanų mūšis su NKVD kariuomene. Dėl Lietuvos nepriklausomybės į kovą stojo vyrai iš Didžiosios Kirsnos, Rudaminos, Šeštokų, Šventežerio, Simno, Krosnėnų, Atesnykėlių,  Krosnos, Kalvarijos apylinkių. Kalniškės miške ir jo apylinkėse buvo susitelkę apie 100 ginkluotų partizanų. Mūšiui vadovavo Lietuvos ulonų puskarininkis Jonas Neifalta-Lakūnas, jam talkino Aleksandras Padimanskas-Šarūnas.  Prieš partizanus buvo mestos maždaug 1000 NKVD kariškių pajėgos. Priešas, jausdamas savo jėgų persvarą, drąsiai kilo į mūšį. Kalniškės mūšis, prasidėjęs auštant, baigėsi temstant. Mūšyje žuvo 44 partizanai, kitiems pavyko prasiveržti ir pasitraukti. Žuvusiųjų partizanų palaikai buvo išvilkti ir sumesti pamiškėje prie kelio. Kitą dieną arkliais ir sunkvežimiais stribai gabeno kruvinus, kulkų ir granatų sužalotus partizanų kūnus, kurie buvo suguldyti Simno turgaus aikštėje ant grindinio viena eile ir tysojo keletą dienų.  Vėliau partizanų kūnai sumesti Simno ežero pakrantėje esančioje aviacinėje duobėje ir užkasti. 1988 metais šioje vietoje pastatytas kryžius. 1989 m.  partizanų palaikai buvo atkasti ir iškilmingai  perlaidoti Simno kapinėse. Kalniškės mūšio vietoje  atėję aplinkinių kaimų žmonės surinko likusias partizanų kūno dalis ir palaidojo bendrame kape.  1990 m. Kalniškės mūšio vietoje žuvusiems partizanams ant  kalvos, dabar Didvyrių kalneliu vadinamos,   pastatytas paminklas.  Kasmet žuvusiųjų giminės, artimieji bei draugai čia stato paminklus, kryžius, koplytstulpius.  Partizanų atminimui  čia pasodinti 44 ąžuolai.
Partizanų išgyvenimai ir siekiai sudėti į gausias to meto lietuvių liaudies dainas, kurias minėjimo metu atliko Lina ir Juozas Pileckai bei Lazdijų kultūros centro darbuotojai.
Prieš minėjimą Kalniškėje rajono vadovai, savivaldybės komisijos Laisvės kovoms įamžinti nariai lankėsi Simno kapinėse, kur prie paminklo žuvusiems Kalniškės mūšyje partizanams taip pat padėjo gėles ir uždegė žvakeles.
Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Labai gaila bet moksleivių matėsi mažai, nepastebėjau nei aplinkinių bendruomenių lyderių. O pedagogai eilinį kartą nedalyvavo. Gaila ir truputėlį merei turėtų būti gėda.

Ir įstaigų vadovų nesimatė, bet kad jų ir nėra įstaigose dirbančių. Visi atleisti merės iniaciatyva. Siaubas, jau ir šventėse nėra kam dalyvauti. Šiandien Lazdijų gimtadienis, bet aikštė tuščia. Turi labai pamastyti savivaldybės administracija, kodėl gyventojai niekur neina. Ko gero praradot pagarbą ir pasitikėjimą žmonių.

mobingas,mobingas...

na skystai cia... gal ir mobingas ? paskutiniai veiksmai labai panašūs į tai - neišeisi pats- padėsim su juokingais kaltinimais ar aš ne taip suprantu???

O kodėl pedagogai turi dalyvaut, kas čia sovietinis paradas, kad visi po prievarta suvaryti. O be to daugelis šiuos partizanus ir vertina nevienareikšmiškai...

Kaip pas merę kavos tai už durų eilė o čia tuščia.

Nieko. Grįš margis tai stovės vėl visi suvaryti. Kazlauskienė pasireikš.

Prie ko čia mokytojai? Visi renginiai yra skirti visuomenei. Jeigu visuomenė neina, o nuotraukoms suvaromi mokytojai, tai nereiškia, kad viskas yra gerai. Mokytojams renginiai yra kasdienybė. Kodėl niekam nešauna į galvą, kad mokytojai gal kitokios kultūros nori, neprimestinės, saviveiklininkų irgi prisižiurėjom. Gal geriau kultūriniai renginiai mokami, bet kokybiškesni?

Labai puiku kad ši vieta visuomet sutvarkyta, visuomet malonu užsukti.

Beje, ne karantino laikotarpiu šią vietą mokiniai tvarko.

O mokyklose valytojų daugiau nei vaikų, karantino metu jis atlyginimus ima? Gal verta pataupyti ir pamažint?

Tai kur ilone, kad nera foto,gal prieda skaiciuoja.