V. Dambrauskas: „Nors pinigus atgavau, tačiau patyriau, kad perkant internetu yra didžiulė tikimybė patekti į sukčių pinkles“

Seniūno V. Dambrausko skundą tyrė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Susigundė prietaisu, kuris neva labai pagerina regėjimą
Kapčiamiesčio seniūnas Vidmantas Dambrauskas rajono gyventojams siūlo aklai nepasitikėti įvairiuose spaudos leidiniuose skelbiama reklama apie įvairias prekes, kurias įsigiję žmonės gali išmesti pinigus kaip į balą, jeigu įsigyta prekė bus nekokybiška ir praktiškai nenaudojama.
„Reklamuodami tokias abejotinos kokybės prekes, visokius niekučius, sukčiai ir aferistai nori tik apkvailinti žmones, išmelžti iš jų pinigus. Praeitų metų lapkričio mėnesį internetu nusipirkęs vieną nekokybišką prekę tai patyriau savo kailiu, teko keletą mėnesių ieškoti teisybės, kol iš pardavėjo sumokėtus pinigus atgavau. Man pasisekė, nors kainavo daug nervų, kantrybės“, – seniūnas pradėjo pasakoti savo istoriją.
V. Dambrauskas jau kurį laiką jautė, kad silpnėja akys, prasčiau mato, todėl ieškojo būdų regėjimui sustiprinti.
,,Iš štai vieną vakarą skaitydamas žurnalą „TV antena“ radau skelbimą, kuriame siūlė įsigyti specialius akinius – binokulinį akių asistentą. Skelbime buvo rašoma, kad šis išradimas gali pataisyti jūsų regėjimą per septynias milisekundes. Oho, pagalvojau, gal vertas dėmesio pasiūlymas, pradėjau gilintis. Esą naudojant nanostruktūrinius anglies kompozitus ir naujovišką daugiasluoksnę technologiją, buvo sukurtas akių asistentas, kuris vietoje tradicinių stiklų turi skylutes, susidedančias į orginalų ajurvedišką raštą. Šios skylutės praleidžia tik dalį saulės spindulių, kurie susitelkia tiesiogiai ant akies tinklainės. Dėl to binokulinis akių asistentas atkuria regėjimo aštrumą. Jį nešiojantys žmonės mato 246  proc. geriau nei su paprastais akiniais ir net 872 proc. geriau nei plika akimi“, – pristatant šį išradimą taip rašoma reklamoje.
Aišku, seniūnas sakė iškart suabejojęs šiais procentais, jie pasirodė įtartini – kažin ar gali tie specialūs akiniai tokiais kosminiais procentais pagerinti regėjimą. Tačiau pasvarstęs visgi nusprendė prietaisą užsisakyti už 29 eurus taip, kaip buvo nurodyta reklamoje.
Suprato, kad buvo apgautas
Kapčiamiesčio seniūnas teigė, kad prietaisą gavo praeitų metų lapkričio pradžioje.
„Visų pirma, įsigydamas tą binoklinį akių asistentą, turėjau permokėti – vietoje reklamoje nurodytų 29 eurų turėjau sumokėti jau 57. Prekė visiškai nuvylė. Iš Kinijos atsiųsti akiniai tikrai nepagerino regėjimo, o jeigu juos užsidėjęs vairuotum automobilį, iki nelaimės būtų tikrai netoli... Beje, dar prie prietaiso pridėtame rašte kažkoks sveikatos priežiūros specialistas Darius Vilkauskas rašė, kad reikalingi trys etapai. Nurodė, kad antrame etape reikia papildomų ingredientų, kurių kaina 182 eurai, o man kainuos 70. Aišku, tai labai papiktino, nieko sau – pardavė kažkokį kinišką šlamštą ir dar brangius priedus bruka“, – piktinosi kapčiamiestietis.
Naudodamasis nurodyta svetaine jis užpildė skundo formą ir mėgino grąžinti prekę ją pardavusiai įmonei, tačiau nurodytu adresu skundo nepriėmė. Pamanęs, kad veikia sukčių grupė, kuri apgaudinėja Lietuvos žmones, ir siekdamas išsiaiškinti tokius sukčiaujančius pardavėjus, seniūnas kreipėsi į prokuratūrą ir į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Šių institucijų prašė padėti susigrąžinti už nekokybišką prekę sumokėtus 57 eurus ir apsaugoti žmones nuo melagingos reklamos ir sukčių.
Net Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai nepavyko surasti pardavėjo
Kapčiamiestietis pasakojo, kad pinigus atgavo tik pagal jo prašymą pradėjus tyrimą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai – juos grąžino ta pati tarpininkavimo paslaugas pristatant prekes teikianti firma, kuri buvo atvežusi binokulinį akių asistentą. Seniūnas tvirtino, kad netrukus po to gavo ir atsakymą iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos.
„Perskaitęs jį supratau, kad tarnybai nepavyko identifikuoti mano skundžiamo pardavėjo ir jo kontaktinių duomenų, nes buvo gerai pasislėpęs po internetiniais adresais – buvo naudojama itin paini užsienio firmų schema platinant ir parduodant tą binokulinį akių asistentą. Gal todėl toks prekybos tinklas ir suraizgytas, kad vyktų tamsus biznis, toks sukčiavimas, ir niekas negalėtų išsiaiškinti. Štai šiame atsakyme rašoma, kad tarnyba nustatė, jog internetinės svetainės, kuriose pateikiamos detalesnės pasiūlymo taisyklės, domenas yra registruotas Prancūzijoje, interneto tinklalapio, kuriuo reikia siųsti prašymą dėl prekės grąžinimo, administratoriaus buveinė yra Jungtinėje Karalystėje, o prekes siūloma grąžinti siunčiant į Belgiją ar Kroatiją. Tuo tarpu leidinio „TV antena“ valdytojas tarnybai nurodė, kad reklamos, kurios pagrindu aš įsigijau prekę, užsakovas yra registruotas Panamoje, o reklama užsakyta per reklamos agentūrą, veikiančią Lenkijoje. Matote, kaip susukta ir suvelta, neaišku, su kuo gali susidurti pirkdamas prekę, o susekti, kas ir iš kur atkeliavo, tiesiog jau neįmanoma“, – savo patirtimi dalijosi seniūnas.
Beje, pradėjęs domėtis, už kiek tokį prietaisą galima įsigyti, jis sužinojo, kad interneto parduotuvėje AliExpress.com galima įsigyti labai pigiai, praktiškai už centus.  
„Aišku, aš atgavau pinigus, bet dar kartą kviečiu pirkti prekes tik gerai išsiaiškinus įvairius niuansus, nes kitaip būna labai sudėtinga apskųsti pirkėją, kuris yra velniai žino kur“, – apibendrino V. Dambrauskas.
Kęstas Sukackas. „Lazdijų žvaigždė“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Socialiniuose tinkluose daug skelbimų, kur niekur nedirbantys, pašalpas gaunantys asmenys siūlo darbo vietas. Dirbti reikia kokias 2 val.per dieną, o atlyginimas siekia iki 1200 eur. Tereikia parašyti, kad tave sudomino, ir Tu jau kaip ir priimtas į darbą. Nereikia jokios ten karalystės. Net išsižioji, kai portale Lazdijų skelbimai asocialūs asmenys tampa verslininkais, siūlančiais tūkstantinius atlyginimus.

skelbimų portalai gauna pinigus už skelbimų talpinimą, o jūsų pačių reikalas skaityti juos ar ne, tikėti jais ar ne...