S. Petrauskas: viskas apie rajoną užvertusį sniegą: nuo pinigų iki padėkų

Kai Lietuvą nuklojo balto sniego sluoksnis, džiaugėmės visi. Smagu buvo stebėti socialinius tinklus su gražiomis gamtos nuotraukomis. Jaunimas džiaugėsi nematyta žiema, vyresni priminė vaikystę, kai pusnys siekdavo langus ir į mokyklą tekdavo klampoti per pusnynus. Tačiau kai snygis nesiliovė ir prasidėjo kelias paras trukusi pūga su šlapiu sniegu, atėjusi žiema jau ne tik džiugino. Gausus šlapias sniegas lipo prie visko. Jo neatlaikę lūžo medžiai, storas sunkus sluoksnis užklojo visus kelius ir privažiavimus. Supratome, kad ne tik karantinas mus gali uždaryti namuose.
Pagrindinius kelius mūsų rajone prižiūri AB „Kelių priežiūra“. Tai valstybinių kelių tinklas. Visi, turintys internetą, informaciją apie šių kelių tinklą gali rasti tarnybos internetiniame puslapyje. O bendrai juos būtų galima apibūdinti kaip kelius, jungiančius mūsų rajono miestus ir miestelius (Seirijus, Veisiejus, Kapčiamiestį, Šventežerį, Lazdijus, Rudaminą, Šeštokus, Krosną) tarpusavyje bei kelius, kuriais mes nuvykstame į kaimynines savivaldybes. Jų priežiūros intensyvumas priklauso nuo eismo intensyvumo keliuose ir suskirstytas į 3 priežiūros lygius. Lėšas šių kelių priežiūrai skiria Vyriausybė.
Likusius rajone vietinės reikšmės kelius ir gatves prižiūri bei lėšas skiria Lazdijų rajono savivaldybė. Jų mes turime virš 1 100 km, o lėšas kelių priežiūrai prognozavome pagal paskutinių 3 metų faktinį panaudojimą – apie 25 000 Eur. Šių kelių priežiūrai Lazdijų bei Veisiejų miestuose savivaldybė dar metų pradžioje nupirko sniego valymo paslaugą iš kelius prižiūrinčios įmonės, o seniūnijos sudarė sutartis su rajono ūkininkais bei tokias paslaugas teikiančiais verslininkais.
Tačiau gamta pateikė staigmeną. Pastebėję gausų prognozuojamą snygį lėšas sniegui valyti padidinome dar 20 000 Eur ir ruošėmės sunkiam darbui. Gamtos padariniams likviduoti buvo pasitelkta virš 30 vienetų technikos. Galime pasidžiaugti, kad bendromis pastangomis pavyko išlaisvinti rajoną iš sniego gniaužtų. Šiandien esame nuvalę visus pagrindinius Lazdijų rajono kelius bei gatves, o darbams išleidę virš 38 000 Eur. Mūsų siekis, kad dėl sniego nebūtų atkirstas nė vienas rajono gyventojas.
Tai nebuvo lengva užduotis. Paskutinės žiemos palepino ir pamiršome, su kokiomis problemomis galime susidurti. Lūžo technika, neatlaikiusi sunkaus šlapio sniego svorio, nes ne visi deramai įvertino savo turimos technikos galimybes. Valymą sunkino kelias paras nesibaigiantis snygis, užvirtę medžiai, gatvėse palikti automobiliai, didelis sniego kiekis bei atėjęs šaltis. Sustumdytas sniegas sušalo. Valant kelius sniegas nusistūmė į kelkraščius, gatvių pakraščius. Dalis jo pateko ir ant šaligatvių. Dar sudėtingesnė situacija sankryžose. Keliai bei šaligatviai susiaurėjo. Tai būtina įvertinti visiems eismo dalyviams.
Vakare rašydamas pasižiūrėjau į orų prognozes. Žiema taip lengvai pasiduoti nežada ir visą vasarį dar žada ir sniegą, ir šaltuką, per langą matosi jau vėl pradėję kristi snaigės. Suprantame, kad reiks nuolat valyti kelius, o turimo pinigų kiekio neužteks, todėl savivaldybė dar planuoja papildomai skirti apie 30 000 Eur sniego valymo darbams. Vasaris – pūgų mėnesis. Ir tik laikas parodys, ar šių lėšų pakaks...
Kviečiu visus, kas turi sveikatos, pasiėmus kastuvą ir šluotą nusivalyti sniegą prie savo namų, automobilių, išvažiavimų iš sodybų bei pasirūpinti to padaryti negalinčiais. Mažiau skųskimės, daugiau patys pasidarbuokime ir viskas bus gerai.
Labai norėčiau padėkoti visiems, jau prisidėjusiems prie sniego valymo darbų: ūkininkams, verslininkams, gyventojams. Visiems nuoširdžiai ačiū. Tik bendros pastangos atneša laukiamą rezultatą. Esame dėkingi visiems ir už išsakytas pastabas, pasidalintą informaciją. Mokomės ir tobulėjame dirbdami. Tačiau kantrybės bei supratingumo taip pat norėčiau paprašyti. Teks mums visiems apsišarvuoti kantrybe bei išmokti gyventi žiemos sąlygomis, nuo kurių jau esame atpratę. Turime su tuo susitaikyti.

Saulius Petrauskas, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas (,,Lazdijų žvaigždė", 2021-02-05)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Siūlau seniūnams pažiūrēti kaip vyksta valymo darbai. Pažiūrēti kaip nuvalo ar tik pravažiuoja ir pinigai būna išmesti.

dabartinė valdžia visus labiausiai vertina ne pagal atliktą darbą, o tuos , kurie ,,dirba per f....jboką"", nes nieko daugiau nesugeba. O rašo ,,džiugias" žinias ir trolina tautą.

Sauliau su Arūnu imkit po šūpelį ir atsikaskit nors prie rūmų. Direktorė tegu takus pabarsto druska.

Jau centrinėje Lazdijų aikštėje vyksta Margelio ir Sujetos projektas... Miškinienė liks ant ledo...

Sauliau, dirbt pradėk, liežuviu nemalęs. Baisus darbininkas. Praeiti mieste neįmanoma. Sau padėkos nepamiršk.

link Staideriu ir asfaltas naujas, ir kelias nuvalytas. Reiskias demokratija yra.

Apšerkšniję mūsų žiemos - balta, balta - kur dairais - seka pasakas Gitanas savo tautai vakarais. Pusnynuos "valstiečiai" miega, o Ramūnas - po ledu. Brenda Ingrida per sniegą, nepalikdama pėdų. Gal Aušrinė gero būdo, bet jos partija keista... Čia Gitanas užusnūdo, ir jo pasaka baigta.

nu pasakyk ką dirba Saulius su klėjum. Nesimato nei nesigirdi jų?

Saulius gražiai šypsosi, o Klėjus kartu su Danauskiene priešakyje rezga pinkles savo viršininkei. Klėjui anksti prasidėjo priešrinkiminis maratonas. Ech, kaip jam norisi mero posto. Bet turiu įtarimą, kad jo svajonė taip ir liks neišsipildžiusi.

O aš manau, galvoju kad Saulius dėl posto pasiruošes sudaryt koaliciją su bet kuo. Manau merė per artėjančius rinkimus bus išpirdolinta Klėjaus, Pankausko arba ir net Margelio. Tai paskutinė jos kadencija.

Grįš margelis ir už tai miškinienė galės padėkot rūtelioniui.

Galės dėkoti pati sau, nesiskaitymas, pasipūtimas su žmonėmis. Naujų darbo vietų neįkurta. Klėjus su Saulium irgi nieko nepadeda. Vienas Benius valstiečių vežimą veža.

O iš kur jūs ponia taip žinot? kas ką daro? gal Benius papasakoja?

Džūkų žinos skaitom.....

This is a topic that is close to my heart... Take care!<br> <br> Where are your contact details though?<br> <br> <br> <br> Also visit my web site: <a href="https://mentorevent.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=649212">erschwinglicher singulair Preis</a>

Margelio grįžimas nėra pats blogiausiS variantas. Gal net rajonui būtų geriau .

Benius padės margeliui grįžti ir tada jau dviese prieš merę kovos, nes vieno beniaus matyt neklauso. Tada ir televezorius pirks ir darbins tą ką reikia... Grįš seni laikai ir jau knygynėlis prekiaus vėl viskuo, nes jau skelbiasi, kad buitine technika prekiauja, tuoj bus didesnis asortimentas.