B. Rūtelionis: reikalausime atlyginti paukščių padarytą žalą

Sulaukiu nemažai rajono ūkininkų skundų, kad laukiniai paukščiai – žąsys, gervės ir kiti – naikina ne tik ūkininkų pasėlių plotus, bet ir žolę, kuri reikalinga ganiavai ir pašarams gaminti.
Kyla pavojus, kad ūkininkai neteks didelės dalies derliaus, taip pat – kad neprisiruošus pašarų, teks išparduoti galvijus, melžiamas karves, avis.
Kaip savivaldybės tarybos Kaimo reikalų komiteto pirmininkas praėjusią savaitę lankiausi Seimo Kaimo reikalų komitete. Įteikiau kreipimąsi ir prašymą inicijuoti įstatymo projektų pataisas, pagal kurias būtų galima kompensuoti ūkininkams patirtus nuostolius, kuriuos sukelia laukiniai paukščiai.
Džiaugiuosi, kad Seimo Kaimo reikalų komitete toks prašymas rado atgarsį. Užvakar šiuo klausimu buvo diskutuojama komitete, aiškinamasi, kokių įstatymo pataisų reikėtų priimti, taip pat – kurioms ministerijoms pavesti parengti tokio įstatymo projektą.
Šiuo klausimu, kaip mane informavo, turės dirbti dvi ministerijos – Aplinkos ir Žemės ūkio. Džiugu, kad Seimo komitete į dzūkų ūkininkų prašymą atsižvelgė ir opozicijos atstovai, konservatorius Kazimieras Starkevičius, kuris palaiko tokį ūkininkų kreipimąsi kaip pagrįstą.
Jau dabar yra kompensuojama ūkininkams patirti sausros, šalnų, vilkų padaryti nuostoliai. Suprantu, kad laikas ir įvykiai keičia situaciją, ir jei anksčiau į laukinių paukščių populiacijas žiūrėjome kaip į nepavojingas žemės ūkiui, tai dabar situacija iš esmės pasikeitusi.
Suprantama, kad niekas nesiūlo tų paukščių naikinti. Kai kurios jų rūšys netgi yra saugomos valstybės kaip retosios rūšys, ir aš tam pritariu iš visos širdies.
Tačiau turime rasti kompromisą ir kompensacinis mechanizmas, taip pat draudimo kompensacinis mechanizmas, kaip yra dabar su pasėlių draudimu, galėtų šiuo atveju būti tinkamas variantas.
Šiuo metu labai svarbu nustatyti žalos padarymo mastą. Tuo tikslu reikia, kad kvalifikuoti ekspertai įvertintų nuniokotus pasėlius. Šituo pavesta užsiimti mūsų savivaldybės administracijos Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriui.
Kviečiu nuostolių patyrusius ūkininkus ir žemės ūkio naudmenų valdytojus informaciją apie pateiktą žalą, padarytą laukinių paukščių, kuo skubiau pateikti savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriui. Kilus klausimams, galite susisiekti su jo vedėja Jurgita Gudeliauskaite, tel. 8 682 70 985, arba kreiptis tiesiogiai į mane, kaip tarybos narį.
Benius Rūtelionis, rajono tarybos narys

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

O paukščių pieno atlygiui nenorėtumėt?

Ar dar daug tau, Beniuk, reikia to visko? Pats varei ant Margelio , kad užleistų darbus jaunimui , o pats trini subinę Staidaruose , imituodamas tariamus darbus . Jis reikalaus kažko Vilniuj. Cirko prisižiūrėjom jau užtektinai.

O kas atlygins gandrų padarytą žalą Lietuvai?

Beniuk bukis esi,nori tipo visiems geras būt.Jai nebus sutvarkyta populiacija reiks naikinti gyvulių bandos,nes tavo draudimo bendrovė pašarais neatlygins nuostolių.Mastyk Beniau, mastyk ka rašai.

oj Beniau

reikia paukscius naikinr tokius kaip gerves kormoranai zveris vilkus stirnas nes per daug yra

O kas atlygins beniuko gandrų padarytą žalą.

Tu beniuli ne tarybos narys, tu Lazdijų gėda.

Neviduriuok.

tai margis viso rajono geda o benius malacius

Mulačius - arklio pasturgalio apačioje kabantis pailgas daiktas, vainikuotas apyvarpės vainiku, centre pažymėtas maža skylute, kurios dėka šalinami tam tikri šlakai ant žemės arba į tam tikras vietas.

jo jo, kreipkites, padesiu, sutvarkysiu, apasnekesiu.... o kai ateina metas kai reikia brniaus pagalbos tai nei ragelio nekelia. jis ne gandras, jis strutis, nes kisa galva i smeli

Tu gal nejam skambinai o klekukui?

man benius padejo ir juo skustis negaliu o margis rekdavo kad pinigu nera palaikau beniu

Jis daug kam padėjo ir eglutes palaisto.

Beniau vyk visus prisiplakelius nuo meres ji turbut nepastebi ju. Nieko tuoj meru rinkimai pribus ir ji.

Butinai prie verstaminu senuju kaimo kapiniu pastatykit konteineri ir nugreideriuokit kele bei nupjaukit pakeles krumus. Va tai bus labai geras darbas padarytas.

Kiek kreipėmės Benius visada padėdavo, palaikom jį ir valstiečius

10 balu Vilmai uz sita pasiputelio demaskavima ir jo cebatus.

O kas atsakingas uz Prelomciskes piliakalni savaitgali apsilankiau ir issigandau visas zole apzeles nors takus ispjaukit. Zmoniu buvo nemazai ir mate kokia netvarka.

o man gražus nepjautas-dabar gražu kur natūralu.

tai jeigu buvo taip baisu ir Jūsų daug reikėjo paimti ir nupjauti, nes kaimuose žmonių neliko. Nėra kam pjauti.