Stebuklingos 2019 m. akimirkos: gimę kūdikiai ir registruotos santuokos

Lazdijų rajone 2019 metais gimė 136 naujagimiai, 37 rajono vaikai pernai gimė užsienyje. Kol kas negalime džiaugtis didėjančiu gimstamumu rajone, tačiau džiugina tai, kad užregistruoti net 32 tėvystės pripažinimai, naujagimiai dažniausiai gimsta šeimoje, mažėja vienišų mamų. Pagal lytį naujagimių skaičius 2019 metais buvo beveik vienodas: gimė 66 berniukai ir 68 mergaitės. Jauniausiai pernai gimdžiusiai motinai buvo 17 metų, jauniausiam tėvui – 19 metų. Vyriausiai mamai – 42 metai, vyriausiam tėčiui – 49 metai.

Populiariausi vardai buvo Jokūbas, Rokas, Lėja, Kamilė, Goda. Pasitaikė ir tradicinių lietuviškų vardų, kurie iš metrikinių dokumentų Lietuvoje nesitraukia ne tik dešimtmečiais, bet ir šimtmečiais. Tai – Elena, Marija, Julija, Jonas, Vytautas, Benediktas. Buvo ir labai retų, mažiau girdėtų vardų – Deimena, Mila, Milėja, Upė, Tėja, Rėjus.

Pernai rajone užregistruotos 110 santuokų, iš jų 6 mūsų rajono piliečiai tuokėsi su užsieniečiais. Pagal galiojančius teisės aktus, šeimą kuriantys žmonės gali rinktis – registruoti santuoką valstybinėje įstaigoje, mūsų rajone – savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriuje arba bažnyčioje. Bažnyčioje sudarytos santuokos per 10 darbo dienų, pagal kunigų pateiktus dokumentus, įtraukiamos į apskaitą savivaldybės administracijoje. Santuokų, sudarytų tik bažnyčioje, pernai buvo 46. 9 porų santuokos užregistruotos užsienyje. Per pastaruosius 19 metų santuokų skaičius rajone keitėsi labai nedaug, tačiau daugėjo santuokų, registruojamų bažnyčioje. Jei 2000-aisiais metais santuoką bažnyčioje užregistravo vos viena šeima, 2001 m. – 8, tai nuo 2013 metų bažnyčioje savo santuoką registruoja beveik pusė rajono jaunavedžių.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
"Lazdijų žvaigždės" inf.

Komentarai

Įdomu kodėl, jei Lazdijų rajone registruotos ir gyvenančios šeimos mama vaiką pagimdė Kauno klinikose, tai vaikas laikomas, kad gimė Kaune ir nesiskaito prie gimusių Lazdijų rajone?