A. Miškinienė: apie premijas pasakius A, buvo sąžininga pasakyti ir B

Su Naujaisiais metais Jus visus. Lai 2020-ieji būna kupini išmintingų sprendimų ir prasmingų susitikimų. 
Sprendimų nestokojome ir 2019-aisiais, vieni jų buvo populiarūs ir sulaukė palaikymo, tačiau dalis sukėlė pasipiktinimą bei daugybę klausimų. Visada norėjome kuo geriau, deja, ne viskas pavyko 100 proc. Akivaizdu, kad ne visada sugebėjome Jums tinkamai paaiškinti sprendimų motyvų. 
Patikėkite, vienas iš sunkiausių sprendimų buvo skirti priedus darbuotojams, spręsti dėl jų dydžio. Padalinti visiems po lygiai paprasta, bet juk tai neteisinga, nes darbų krūviai, rezultatai ir gaunami atlyginimai labai skiriasi. Iki šiol dažniausiai buvo minimos išmokėtos sumos ir tai, kad tariamai „pasidalijo savi“. Tai netiesa. Taigi, pasakiusi ir aptarusi sumas – A, labai noriu Jums atvirai ir drąsiai pasakyti ir B, t. y. įvardinti, kiek iš tikro darbuotojų ir kiek eurų gavo žmonės, kokiais kriterijais vadovaujantis priedai buvo skirti. 
Pradėkime nuo A 
Paskutinę praėjusių metų savaitę savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojams buvo skirti priedai prie atlyginimų – premijos. Iš viso buvo skirta daugiau nei 206 tūkst. eurų. Iš jų daugiausia – 147 tūkst. eurų – ugdymo įstaigų – mokyklų ir mokyklų-darželių darbuotojams, 30 tūkst. eurų savivaldybės administracijos skyrių ir seniūnijų darbuotojams ir beveik 29 tūkst. eurų – savivaldybės biudžetinių įstaigų – priešgaisrinės tarnybos, viešosios bibliotekos, socialinės globos centro „Židinys“, Lazdijų krašto muziejaus – darbuotojams. Svarbu, kad tai – sumos „ant popieriaus“, realiai atskaičius mokesčius į rankas žmonės gavo gerokai mažiau. 
Taigi, Jūsų žiniai – B 
Premijos ir priedai prie atlyginimų buvo skirti net 18-os savivaldybės įstaigų darbuotojams. Iš viso premijas ar priedus gavo 964 šiose įstaigose dirbantys žmonės. Iš jų – net 533 mokytojai, jų padėjėjai, pedagoginės pagalbos darbuotojai. Man švietimas – prioritetinė savivaldybės veiklos sritis, dėl to, skirdami lėšas ugdymo įstaigoms, su jų vadovais aptarėme galimybę didesnes premijas skirti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams bei jų padėjėjams ir kiek mažesnes premijas bendrojo ugdymo mokyklų mokytojams bei jų padėjėjams. Juk dirbančių su mažiausiais darželinukais ir ikimokyklinukais atlyginimai yra itin maži. Nuoširdžiai dėkoju visų rajono švietimo įstaigų vadovams už tai, kad jie patys ryžosi gauti tik simbolines premijas ir didžiausias premijas skyrė tiems, kurie uždirba mažiausiai. 
Skirstydami lėšas premijoms bei priedams, vadovavomės 2 kriterijais: pirmas – jas skyrėme labai gerai dirbantiems, tačiau mažiausius atlyginimus gaunantiems savivaldybės įstaigų darbuotojams. Antras kriterijus – tiems savivaldybės administracijos darbuotojams, kurie pastaruosius keletą mėnesių dirbo darbą, nenurodytą jų pareigybių aprašymuose: skaičiavo, rengė teisės aktus, kad sėkmingai įvyktų savivaldybės administracijos reorganizacija, tačiau jokio atlygio už tai negavo, nes iš anksto negalėjome žinoti, kiek sutaupysime, ar galime jiems papildomai mokėti. Jei padalintumėme jų gautus priedus ar premijas iš 8 mėnesių, kai savivaldybėje pradėjome pertvarką, suma, tenkanti vienam darbuotojui, būtų labai nedidelė. 
Premijos nebuvo skirtos savivaldybės uždarųjų akcinių bendrovių, taip pat Lazdijų ligoninės, Pirminės pagalbos priežiūros centro, Socialinių paslaugų centro darbuotojams, nes tai savarankiškai savo pinigus planuojančios ir skirstančios įstaigos. Jų vadovai žinojo – turi jie lėšų paskatinti savo darbuotojus metų pabaigoje ar ne. Jei neturėjo lėšų, tuomet kodėl? Čia atsakymai butų įvairūs – nuo prastos vadybos ir rezultatų iki puikių rezultatų ir žinios, kad jie premijas darbuotojams moka kiekvieną mėnesį ir gruodis nėra išimtis. 
    Ženklias sumas sutaupėme dirbdami drauge
Turbūt dažnam kyla klausimas: kodėl skyrėme priedus, jei savivaldybės finansinė padėtis yra sunki? Atsakysiu: todėl, kad per šiuos 9 darbo mėnesius mes, dirbdami drauge su savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojais, sutaupėme ženklias sumas. Jas greitai pristatysime.
 Sutaupėme dėl to, kad optimizavome veiklą, sąžiningai vykdėme viešuosius pirkimus, įvykdėme administracijos reformą ir vien jos dėka per metus sutaupysime apie 300 tūkst. eurų, arba po 27 tūkst. eurų kiekvieną mėnesį. Kai kviečiau žmones susitelkti darbui, sakiau: jei norite uždirbti daugiau, reikia daugiau ir efektyviau dirbti. Jei sutaupysime, tai tikrai visų pirma kils atlyginimai ir skatinami bus tie, kurie tų rezultatų padės pasiekti. Aš tesėjau savo žodį, aš nemelavau žmonėms. Jie yra svarbiausi, nes be žmonių, be sąžiningai dirbančių ir vertinamų mūsų savivaldybės, ugdymo ir kitų įstaigų darbuotojų rezultatų nepasieksime. 
Premijų tikrai nepasidalijo „savi“. Iš politinio pasitikėjimo vadovų premijos buvo skirtos tik administracijos direktorei ir mero patarėjai, nes jos šiuos 9 mėnesius buvo kertiniai žmonės savivaldybėje, be jų darbo pinigų, tikėtina, ir nebūtume sutaupę. 
Patikėkite, melas yra girdimi teiginiai, kad „geriausi specialistai paliko savivaldybę, mokyklas ir įstaigas“. Priešingai – geriausi liko ir jų dėka mes pasiekėme rezultatų tiek bendrame visų savivaldybių reitinge, tiek kasdienėje veikloje. Nuoširdžiai dėkoju Jiems visiems už darbštumą, atsakingumą ir ryžtą kartu dirbti Lazdijų rajonui be intrigų ir pykčio. 
Patikėkite, jei nebus patenkinti viešąsias paslaugas teikiantys darbuotojai, nesidžiaugs ir jas gaunantys. Tuomet jau nedžiugins ir eurai, skiriami keliams asfaltuoti ar švietimo sistemai finansuoti, nes be gerų darbuotojų tiesiog nebus kam tuos milijonus teisingai ir naudingai gyventojams paskirstyti.   

Ausma Miškinienė, rajono savivaldybės merė ("Lazdijų žvaigždė", 2020-01-03), Lazdijų r. sav. inf.

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Nu jo, taupėt kad galėtut pasidalint, pasisotint toliau.

ar ligoninei yranga nupirkot

ar ligoninei yranga nupirkot

skandalas po skandalo... net Jonelio laikais to nebuvo.

PharmEmpire invitation reward<br> <br> best supplement affiliate programs<br> <br> making money with a health blog<br> <br> Supplements affiliate program commission rates<br> <br> <br> <br> Also visit my web blog <a href="https://www.cambio.se/innovationsforum/profile/lynellmccracken/">drug affiliate marketing</a>

O jau prie Margelio tai visi buvo patenkinti? Tai ar žinot kiek premijų gaudavo savi ir kiek gaudavo eiliniai, kurie vežė visus darbus? Kad Jonukas gaudavo - tai aišku, o kiek premijų gavo pvz. mokytojų padėjėjos? Gėda skaityt tokiu komentarus.

Oi dar reikia merei tuos gerus darbinykus perkratyt, kurie labai nepatenkinti, kad negavo premijų, pažiūrėt ką jie dirbo ir išviso ar reikia jų paslaugų.

Ką sakysi, kai tave patį krutins ir tikrins ar iš viso reikia tavo paslaugų?

blyn nesuprantu, tai kaip tas biudzetas su sitokia kiaura skyle? Ar per ta skyle premijoms bribyrejo?

na jau aiškinkit ką norit, bet šis premijų žingsnis ne tik klaidingas, bet man atrodo net amoralus, gėda taip dalintis visų mūsų pinigus.

Baisu darosi, kas vyksta rajone.

Tai kas čia ką dalinosi - merė negavo, vicemeras negavo, adm. direktorės pavaduotojas negavo, tai kas dalinosi savivaldybės ar mokyklų darbuotojai, suėję prie savivaldybės?

tai administracijos direktorė 2 premijas per metus po 3 tūkst. gavo?

ir jokio elektrinio autobuso pirkimo nes islaikyt brangu ir pinigai kaip i bala uztenka kiek margis isvaiste

ir jokio elektrinio autobuso pirkimo nes islaikyt brangu ir pinigai kaip i bala uztenka kiek margis isvaiste

Juokdare tu, lazdiju savivaldybes cirkininke!