A. Mikelionis: ar konservatoriai Lazdijų valdžioje yra lygiaverčiai partneriai?

Stebint Seimo darbą plika akimi matyti, kaip tarpusavyje bendrauja politinės jėgos. Nuo pat šio Seimo darbo pradžios jame nėra didesnių priešininkų kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Į atlapus vienas kitam dažnai kimba ir šių politinių jėgų vadai R. Karbauskis ir G. Landsbergis.
O štai Lazdijų rajono valdančioje koalicijoje „žalieji valstiečiai“ dirba kartu su konservatoriais. Kas tokio atsitiko, kad mūsų rajone tokios ideologiškai ir vertybiniu atžvilgiu skirtingos politinės jėgos susivienijo? Turbūt ne kartą teko girdėti, kad stipriausios santuokos yra ne iš meilės, o iš išskaičiavimo. Tad ir Lazdijų atveju valstiečiai ir konservatoriai susijungė ne iš didelės meilės, o iš elementaraus išskaičiavimo: dėl valdžios ir jos postų.
Tad kyla dar vienas itin svarbus klausimas: ar Lazdijų konservatoriai rajono valdžioje yra lygiaverčiai valstiečių partneriai, ar tik jaunesnieji broliai, kurių neklausiama patarimo sprendžiant svarbiausius rajono klausimus. Pagal mandatų skaičių Lazdijų rajono taryboje keliais daugiau už konservatorius turi valstiečiai, o rajono mere išrinkta „žaliųjų valstiečių“ atstovė A. Miškinienė. Konservatoriui A. Klėjui atiteko vicemero postas. Merė A. Miškinienė yra itin „žalia“ politikos naujokė visomis prasmėmis: ir amžiumi, ir politine patirtimi, ir savo elgesiu. Į bet kokią, kad ir į pačią menkiausią kritiką merė reaguoja vaikiškai vienodai: viską neigia ir kritiką vadina melu. Na, bet juk dar pasaulyje nebuvo tokio žmogaus ar politiko, kuris neklystų, o neklysta tik tas, kas nedirba. Vargu ar pati ponia Ausma tiki tuo, ką teigia. Jeigu ji nori bent pabandyti tapti kiek rimtesne politike, laikas jai jau seniai suvokti, kad politikų kritika yra būtina ir be jos bet kokia demokratinė ir laisva valstybė negali egzistuoti. Politine patirtimi ir amžiumi žymiai labiau patyręs yra rajono vicemeras A. Klėjus, bet vėlgi paklauskime, ar merė A. Miškinienė juo pasitiki ir, kai jos nėra darbe, ar leidžia A. Klėjui priimti svarbiausius sprendimus.
Per kiek daugiau nei pusmetį darbo merė A. Miškinienė buvo išvykusi į dvi itin tolimas keliones – į JAV ir Pietų Afrikos Respubliką. Abiem atvejais jos išvykų metu turėjo vykti Lazdijų rajono tarybos posėdžiai ir jiems puikiai galėjo vadovauti vicemeras A. Klėjus, nes kompetencijos jam būtų visiškai pakakę. Bet abiem atvejais rajono tarybos posėdžiai buvo nukelti iki to laiko, kol grįš merė. Peršasi elementari išvada, kad Lazdijų rajono merė A. Miškinienė paprasčiausiai nepasitiki savo pavaduotoju ir akivaizdžiai leidžia suprasti, kur yra konservatorių vieta Lazdijų rajono savivaldybėje.
Vis dėlto merė A. Miškinienė tikrai nėra teisi taip elgdamasi. Ji iš vicemero A. Klėjaus galėtų pasimokyti taktiškumo bendraujant su pavaldiniais ir žiniasklaida bei sugebėjimo mokytis iš savo klaidų ir taip tobulėti. Konservatorius A. Klėjus, kai praeitą kadenciją dirbo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi, yra padaręs klaidų, bet iš jų pasimokė ir net galima teigti, kad dabar pakilo į aukštesnį lygį. Tad kodėl užuot patirties sėmusis užjūriuose ir Afrikos pietuose, nepasimokius iš labiau patyrusio kolegos? O gal jaunatviškas nepatyrimas ir perdėtas ambicingumas to neleidžia padaryti? Kaip ten bebūtų, bet dabartinę valdančiąją koaliciją sudarantys valstiečiai ir konservatoriai mieliau apsieitų vieni be kitų, jie tik iš reikalo būna kartu.
Iš kitos pusės tokia situacija, kai juo iki galo nepasitikima, vicemerui A. Klėjui leidžia nusiplauti rankas ir, kai jis nieko negali lemti merei priimant sprendimus, teigti, kad jis nieko nesprendžia, ir siūlyti kreiptis į merę. Tai jam leidžia ramiai ir nesiplėšant rinkti papildomus populiarumo balus, po truputį matuotis mero kėdę ir svajoti apie skambią konservatorių pergalę kituose savivaldos rinkimuose.             

Algimantas Mikelionis                         

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Manau kad koncervatoriai kisa merei koja ir progai pasitaikius uzimtu meres posta.

ko gero per daug paėmis a ne ? Nusisapaliojai juodai kaip gražulis tik vieną žodį žinai a ne?

Apie ką čia tamsta norėjai pasakyti? Patikslink, nes vargu ar kas suprato.

Šis margio šunytis, šeiminyko paliepimu, bando tiest kelią naujai bandymo grįžt valdžion taktikai - skaldyk ir valdyk. Mano, lyžtels Klėjui ten, kur nuolat šeiminykui laižo, pasės nesantaiką koalicijoj ir gal ta neatlaikys... O tada gal šeiminyką naujon koalicijon pakvies ir kokį postelį su priėjimu prie valdiško lovio pasiūlys... Be to lovio sunku gi, knygynėlis jau algų neišsimoka, kiek teko girdėt...

Tik nereikia čia sekti pasakų apie kažkokią didelę konservatorių ir valstiečių meilę. Juk jie sumetė skudurus tik dėl postų ir to pačio lovio. Be to, konservatoriai su visom savo klaidom ir nuodėmėm yra klasikinė politinė partija, ko nepasakysi apie valstiečius, kurių kitų metų rudenį Seimo rinkimuose laukia pralaimėjimas. Tik labai keista prie ko čia A.Margelis. Juk ne jis sprendžia kokius ir kieno straipsnius dėti į laikraštį, o redaktorius.

Kad ir nesiseka tiems vargšams valstiečiams. Šiaip jie juk geri, bet visokie autoriai juos puola ir neduoda ramybės. Juk valstiečiai nedaro klaidų ir daro tik gerus ir teisingus darbus, o tie niekadėjai rašantieji juos vis kritikuoja...

Visu pirma, ne autoriai, o išties margio šuneliai. Antra, politinės meilės nebūna amžinos, tikrai ne amžina ir dabartinių valdančiųjų. Kantrybės judėjime! Prisiminkite savo patrono meilę su tuo pačiu Rūtelioniu ir valstiečiais, su Apanavičium ir socdemais, butų mielu noru "sugulęs" ir su Miškinienės valstiečiais (jei nebūtų gavęs spyrio į dantis ir pavytas tolyn). Viskas dėl tų pačių postų bei pinigų, tai nėr čia ko kritikuot kitų, dėl to, ką patys tiek metų darėte.

Klausyk, o tai R.Valatka ir kiti apžvalgininkai kritikuojantys valstiečių valdžią irgi A.Margelio nusamdyti ir jam tarnauja? Negi šis rajono politikas toks galingas? Juk nerasi dabar rimtesnio rašančio žmogaus, kuris nevanotų valstiečių, kurie patys tiek pridirbo, kad pilna iki ausų. O ir apie tą vadinamą permainų koaliciją, kuri pati eina taip savo kritikuotais nepotizmo keliais rašo ne tik šis autorius.

Juokinga skaityt valstiečių gerbėjų sapaliones. Jeigu remtis jų logika, reiškia, už bardaką valstybėje atsakingi ne R.Karbauskis, ne A.Širinskienė ir panašūs jų veikėjai, o žmonės apie tai rašantys - anot jų šuneliai. Kur ši politinė jėga atsidūrė dabar, jau matome, o per Seimo rinkimus bus išmesti į politinį šiukšlyną.

Ar jūs, rašantys komentarus apie Lietuvos ir rajono valdžią, kažkokie pašalpiniai, laukiantys malonės iš valdžios? Ką padarėt patys, kiek darbo vietų sukūrėt, ką aplamai padarėt gero, bent dėl savęs? Neverkia ir nerašo tų komentarų normalūs žmones, eina į priekį ir nelaukis malonių iš valdžios. O kiek suprantu didžiosios politikos ir ten vykstančių peripetijų jūs išvis neišmanot, tai gal geriau patylėt...

Tai kodėl pats komentuoji, o kitiems neleidi? Dabar ne sovietmetis, kai blogo žodžio apie valdžią niekas pasakyt negalėjo. Tai kodėl valstiečių reitingai tokie žemi, jeigu jau jie tokia gera valdžia. Ar čia kaip sakė Karabasas ir reitingus nupirko konservatoriai. Patys turit valdžią ir akivaizdžiai nesugebat tvarkytis.

Jūs judėtojai kaip kaip kokia sekta, vis garbinat savo vartų vaduką

Prasivardziuoti ponas labai jau zema. Nesuprantu tu zmoniu kurie paskui margeli lakste ir vos tik laimejo ausma vos speja paskui ja lakstyt. Nieko tuoj vel rinkimai paskui ka tada lakstysit. Gerbiu tuos zmones kurie dirba turi savo nuomone ir nepila purvo ant kitu... o pravaikyti vertetu ausmai ir is koncervatoriu kurie siltai prie margelio sedejo ir siltai sedi dabar, manau tik dairosi kada mere suklups, va dada jie ir prades per galva lipti.....

Komentatoriau didysis, ar tau neatsibodo rasyt? ta patį per tą patį po visais straipsniais! gali nesistengti supykdyti konservatorių su valstiečiais, nes nepavyks, nors tu ir labai to nori! O tie konservatoriai kurie šiltai prie margio sėdėjo jau visi išjudėjo pirmyn!

Klysti jie juda su koncervatoriais ir valstieciais .

AR TAU RASYTOJAU NE TAS PATS JU PARTNERYSTE? MARGELIO TRAUKINYS JAU NUVAZIAVO

Turbut margeli ir sapnuoji dabar.

Autorius teisu, trūksta merei politinės patirties, jaunatviškas nepatyrimas ir perdėtas ambicingumas pridarys problemų tiek merei tiek ir jos aplinkai. Skambios administracinės frazės reikalauja ir rezultatų. Reikia sulaužyti sužvaigždėjima, pradėti dirbti realybėje.

Autorius teisus, trūksta merei politinės patirties, jaunatviškas nepatyrimas ir perdėtas ambicingumas pridarys problemų tiek merei tiek ir jos aplinkai. Skambios administracinės frazės reikalauja ir rezultatų. Reikia sulaužyti sužvaigždėjima, pradėti dirbti realybėje.

Antanai - neapsižliumbk beskiesdamas!

Kas per pragaro padermė esate, vos kažkas parašo kažką kritiško apie dabartinę valdžią, tuoj pasipila: margeliniai, šunys ir t. t. Nesveika psichiką neleidžia pamiršti Margelio? Tada gydykitės, ne komentarus rašę.