A. Mikelionis: ar iš tiesų Lazdijai laisvi ir laimingi visiems vienodai?

Šių metų kovo mėnesį po įvykusių savivaldos rinkimų Lazdijuose, kuriuos laimėjo dabartinė valdančioji koalicija, „Lazdijų žvaigždėje“ pasirodė rajono konservatorių pirmininko A. Klėjaus straipsnis pavadinimu „Tikrai laisvi ir laimingi Lazdijai.“ Suprask, kad prieš tai meru būnant A. Margeliui ir savivaldybėje dirbant jo suburtai komandai, Lazdijai nebuvo nei laisvi, nei laimingi. Ir tik į valdžią atėjus „žaliųjų valstiečių“, konservatorių, socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ koalicijai Lazdijams labai pasisekė, nes ši valdžia išlaisvino Lazdijų rajoną iš kraugerio ir niekšo A. Margelio ir baisiosios jo gaujos nagų. Patamsių gaivalų laikai baigėsi ir Lazdijuose bei rajone nušvito saulė, žmonės lengviau atsikvėpė, atgavo viltį ir tikėjimą geresniu bei šviesesniu gyvenimu.

Bet pažvelkime į nuogus faktus ir juos išnagrinėję patys atsakykime į klausimą: ar Lazdijai iš tiesų laisvi ir laimingi visiems vienodai? Per tris mėnesius darbą savivaldybės administracijoje, jos įstaigose ir įmonėse paliko daugiau kaip dešimt vadovų ir specialistų. Paliko savo noru arba, tiksliau sakant, buvo priversti tai padaryti savo noru. Dabartinė valdžia teigia, kad čia viso labo tik sutapimas, atsitiktinumas, ir šiaip negi žmogui uždrausi elgtis, kaip jis tinkamas. Tik pažvelgus į darbus palikusių žmonių pavardes matyti, kad visi iš jų laikyti mero A. Margelio aplinkos žmonėmis. Bet juk tai natūralu, kad darbuotojas yra pavaldus ir lojalus savo viršininkui. Šuo pakastas ten, kad paprasčiausiai prasidėjo kadrų valymas ir nepageidaujamiesiems buvo duota suprasti, kad jeigu užimamų pareigų nepaliks savo noru, anksčiau ar vėliau bus išprašyti prievarta.

Pasiremkime konkrečiais pavyzdžiais. Jaunas, gabus, perspektyvus ir tikrai gerai dirbęs Ūkio tarnybos vadovas D. Palačionis dar gegužės mėnesį išėjo iš darbo. Jis teigė, kad tai nėra tiesiogiai susiję su rajono valdžios pasikeitimu, bet juk ir arkliui aišku, kad jis taip kalbėjo iš mandagumo. Gerai žinome, kad valdžia darbuotojams sudaro tokias „darbo sąlygas“, kad jie neturi kitos išeities, o tik išeiti iš darbo savo noru. Jaunam D. Palačioniui buvo aiškiai duota suprasti, kas jo laukia, jeigu jis liks darbe. Tad kyla klausimas: ar Lazdijai yra laisvi ir laimingi Deivydui? Klausimas retorinis. Visai neseniai į Ūkio tarnybą darbininku buvo priimtas pensininkas K. Pileckas. Jis „žaliųjų valstiečių“ žmogus, anksčiau buvęs jų rinkimų sąrašuose. Itin aktyviai jis dirbo per pastaruosius savivaldos rinkimus. Įdomus valdžios veiksmas: jauną išprašom, pensininką priimam. Tai bent permainos! Tiesiog kilometriniais žingsniais šuoliuojama į žaliai šviesų rytojų! Atėjus naujai valdžiai postą suskubo palikti irgi jaunas bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktorius J. Šmulkštys. Jis paskubėjo tai padaryti šalių susitarimu, nes buvo laikomas A. Margelio žmogumi ir puikiai suprato, kad prie naujos valdžios ilgai nepadirbs. Tad, mielieji, J. Šmulkštys savo kailiu puikiai pajuto, kokie laisvi ir laimingi dabar yra Lazdijai! Vietoj jo į direktoriaus postą buvo nutupdytas savas „žaliųjų valstiečių“ žmogus E. Zaburas.

Galima garantuoti, kad tai – tik pradžia proceso, kurio metu į šiltas vieteles bus sodinami „žaliųjų valstiečių“ atstovai ir jų aplinkos žmonės. Ypač gerai dabartinę padėtį ir atmosferą savivaldybėje apibūdino darbą savo noru palikusi viešųjų ryšių specialistė V. Tulevičiūtė. „Supratau, jog negalėsiu dirbti tokioje įtampos, nesusikalbėjimo ir nepagarbos atmosferoje, todėl parašiau prašymą išeiti iš darbo“, – teigė ji.

Tai tik keli pavyzdžiai, kaip dabartinė valdžia elgiasi su dėl kažkokių visiškai neobjektyvių priežasčių jai neįtikusiais darbuotojais. Šiuo atveju atsižvelgiama ne į darbuotojo kompetenciją, o į tai, ar asmuo lojalus ir artimas „žaliesiems valstiečiams.“ Tai štai kokie dabar laisvi ir laimingi Lazdijai! Ta laisvė ir laimė tiesiog liejasi per kraštus! Čia kaip tame britų klasiko G. Orwello „Gyvulių ūkyje“: „Visi gyvuliai yra lygūs, bet kai kurie gyvuliai yra lygesni už kitus.“ Remiantis šia citata galima teigti: vieni Lazdijuose – laisvi ir laimingi, bet dabartinei valdžiai priklausantys ar artimi jų aplinkai kadrai Lazdijuose yra laisvesni ir laimingesni už kitus.

Kai kas teigs, kad kiekviena valdžia į darbą priima savo partiečius ar jiems artimus žmones. Bet eidami į Lazdijų rajono valdžią „žalieji valstiečiai“ ir jų permainų koalicijos partneriai išsijuosdami teigė, kad atneš į gyvenimą iki šiol Lazdijų rajono politinėje padangėje neregėtai aukštus standartus, skaidrumą ir teisingumą. Pasirodo, kad tai tebuvo aukščiausio lygio demagogija ir bukas melas.

Algimantas Mikelionis

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

autoriui progresuoja kažkokia neaiški patologija.

o man atrodo, kad ta patalogija labai aiški ir jau užprogresavus gerokai.

Vėl šitas politinis prostitutas... Dar LRT studijoj kaip žurnalistas kalbintas... Absoliuti ir visiška rajono gėda! Pavyzdys - koks neturi būt žurnalistas. Bėk pas margį kojų palaižyt ir kaulo išsilement.

Kaip valstiečių aplinkos žmogeliams nepatinka kita nuomonė nei jų pačių. Jūs geriau paskaitykit ką apie valstiečius rašo R.Valatka. Tuomet kritinė A.Mikelionio nuomonė jums atrodys kaip švelnus patapšnojimas. :)))

LRT studijoj A.Mikelionis kalbintas dėl to, kad rašo nuomones į abu rajono laikraščius, yra išleidęs keturias knygas, priimtas į Lietuvos rašytojų sąjungą ir yra jos narys, o Kultūros ministerija jam yra suteikusi meno kūrėjo statusą. Kai ką nors panašaus nuveiksi gal ir tave pakalbins Marijos radijas ar laikraštis "Už žemę ir žmogų", nes esi žaliasis valsteitis.

Šitiek pasiekęs ir taip įvertintas šis ,,rašytojas'', bet ką rašo suprast sunku. Tai čia tas Pileckas Palačionio pareigas užėmė, ar kaip???

kas išvardinta, nekeičia fakto, kad jis - už grašius parsidavinėjanti politinė prostitutė, neįžvelgęs nieko kritiško, kai buvusi rajono valdžia smukdė rajoną į dugną, o dabar verkšlenantis dėl kiekvieno tokio pat kaip jis padlaižio bėgimo iš darbo, siekiant išvengti gręsiančios atsakomybės.

Išvardink nors penkis pagrindinius dabartinės valdžios darbus, kurie pakėlė rajoną iš taip vadinamo "dugno."

Kaip galima buvo per keturis mėn. rajoną pakelti iš "dugno"? Tu supranti ko klausi?

Klausyk, o gal tas rajonas visai nebuvo jokiame dugne? Dabartinė valdžia tik tęsia ankstesnės valdžios darbus. Tik tai kas pasiseka vadina savo nuopelnais, o kas nepavyksta nurašo buvusiai valdžiai. Jau lyg ir būtų laikas dabartinei valdžiai nustoti kalbėti apie buvusiuosius, nes žmonės nekvaili ir supranta, kad tai elementarus atsikalbinėjimas.

Sprendžiant iš komentare jaučiamos išankstinės nuostatos ir įsitikinimų, diskutuoti beviltiška. Pirmyn!

Žmogau, ar tau viskas gerai?!

ant "nuoskaudos" užmyniau :-) Viskas bus gerai, nusiramink...

O čia tai labai, labai teisingas komentaras

Gal galit parasyt apie ,modernu pastata, kylanti Gustaicio gatveje buvusio medinuko vietoje ? Ir net nepagaileta salia esanciu naujai sutvarkytu gatviu ir kiemu .Nepigi turetu but investicija, gal cia isikurs kokie nors nauji specialistai?

taip, isikurs gydytojai,finansininkai,ekonomistai ir tie ,kurie grys i gimtuosius Lazdijus

Sitiek tusciu pastatu tegu tik kuriasi.bet kad siemet tu pastatu tik daugeja.nemanau kad kas gero isikurs .

Burzgia traktorukai be išeiginių, tvarko aplinką statybvietėj, o perkasinėti ir išdarkyti gretimi kiemai palauks .

na tegul tik stato tai geriau negu griauna.

Paeikit nors 100 metru nuo centriuko ir pamatysit kad dauguma tu sukrypusiu stubukiu ir avariniu lusnukiu, kurios laikosi tik ant garbes zodzio , pacios nuvirs nuo stipresnio vejo gusio.Geda svecia parsivest, tik aikstej galima pastovet, spindesys ir skurdas.

Tai ar dabartinė valdžia kalta, kad kažkas prisidirbo, o dabar bijo kad galai išlys ir bėga pirma laiko?

Dabartinė valdžia prisidibinėja greituoju būdu.