Svarstys, ar leisti prekiauti alkoholiu renginiuose

Lazdijų rajono savivaldybė teigia svarstanti teikti savivaldybės tarybai siūlymą leisti prekybininkams prekiauti alkoholio gaminiais rajone organizuojamų renginių ir švenčių metu, taip pat atsisakyti šiuo metu galiojančio draudimo prekiauti alkoholiu nustatytais atstumais nuo atskirų švietimo, ugdymo, teisėsaugos įstaigų ir institucijų.
Tai „Lazdijų žvaigždei“ patvirtino merė Ausma Miškinienė.
„Kaip žmogus ir kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė esu ir būsiu prieš alkoholio vartojimą ir remiu visuomenės švietimą gyventi be žalingų įpročių. Tačiau kartais kategoriškais ir galbūt ne visai pamatuotais draudimais mes neįsigiliname į visus aspektus ir ypač vietos verslą pastatome į diskriminacinę padėtį kitų savivaldybių atžvilgiu, kai varžome tai, kas leistina aplinkui. Kita vertus, taip mes kartu pažeidžiame ir gyventojų pasirinkimo laisvę, nes tas, kuris nori prisigerti iki žemės graibymo, tikrai nebūtinai tą darys viešų renginių metu. O atėjęs į šventę asmuo pastatomas į kvailą situaciją, kai oficialiai nusipirkti kad ir alaus ar taurės vyno negali, tačiau čia pat gali nesivaržydamas vartoti alkoholį slapčia, kad ir taroje nuo gaiviųjų gėrimų ar, grubiai pasakius, iš po skverno. Ką mes tokiu atveju laikome kvailiais ir ar esame sąžiningesni taip elgdamiesi, nei palikdami pasirinkimo teisę patiems vartotojams?“ – sako merė.
Ji neslepia, kad šis klausimas iškilo jos, kaip rajono vadovės, susitikimuose su vietos verslininkais.
Draudimas prekiauti bet kokiais alkoholiniais gėrimais Lazdijų rajone vykstančių renginių metu buvo įtvirtintas rajono savivaldybės tarybos sprendimu, kai savivaldybės tarybai vadovavo meras Artūras Margelis.
Juo taip pat buvo įtvirtinta ir draudimas prekiauti alkoholiu stacionariose prekybos vietose, jei tokios vietos yra arti mokyklų, policijos ar maldos namų.
Toks sprendimas buvo nevienareikšmiai vertinamas, o ir sulaukė teisinių pasekmių – nemažą sumą į verslą Lazdijų rajone investavęs vienas verslininkas, negavęs licencijos prekiauti alkoholio gaminiais, Lazdijų mieste tiesiog užšaldė savo investicijas ir vietos gyventojai neturi galimybės lankytis pastate, kur buvo numatyta kavinė, boulingas, sporto klubas ir kino salė. Renovuotas pastatas tiesiog nebuvo atidarytas, o verslininkas Lazdijų savivaldybės tarybą padavė į teismą.
Kitas kurioziškas tokio draudimo atvejis irgi buvo susijęs su investicijomis, šįkart Veisiejuose. Pusę milijono eurų į prekybos centrą „Norfa“ investavusi bendrovė „Palink“ tam, kad gautų licenciją prekiauti alkoholiu, turėjo sulaukti Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos bendruomenės iniciatyvos (!!!), kad ši kreiptųsi į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą dėl išimties pritaikymo minėtai bendrovei.
„Visur turi būti laikas, saikas ir vieta. Yra vietos verslo įvardintas klausimas, ir mes šį klausimą teiksime tarybai, rimtai išnagrinėsime visus argumentus už ir prieš bei nuspręsime. Gyventojai, be abejo, irgi savo nuomonę galės pareikšti, kai bus parengtas tokio sprendimo projektas“, – sakė merė A. Miškinienė.
Vilma Danauskienė, „Lazdijų žvaigždė“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Labai teisingai. Bravo!

O man tas pats. Į renginius atvažiuoju blaivas ir išvažiuoju blaivas. O buvęs meras sako, kad jau ima sočiai. Kažin ar tiesa?

Ne, netiesa, bet konservai moka pletkus iršūdopilstymą organizuot.

Manau, kad ne draudimais reikia užsiimti, o žmonių auklėjimu, lavinimu ir tebūna piliečio valia reikia jam vyno taurės ar alaus bokalo ar ne? Mokykimės kultūringai švęsti ir kultūringai vaišintis, o drausti manau tikrai nereikia.

Jau ėmė, bet dabar gydytojų priežiūroje vėl bandys kodą įsistatyti.

Labai protingai mąstoma! Pritariu.

Neima, visi pletkai kurie skleidžiami yra neteisingai. Ramiai su žmona guvena, džiaugiasi leidžiamu laiki su šeima, draugais, ūkininkauja. Mažiau skleiskit erezijas. Lakią fantaziją išnaudokite knygų rašymui

Grįžtame į pradinį tašką... na jo girtą visuomenę lengviau valdyti... čia ji pati sugalvojo ar benius liepė?

Viešumoj, buvusi rajono valdžia vaidino šventesnius už Romos popiežių, o realiai visur viskas buvo atvirkščiai. Nemanau, kad kas nors prasigers jeigu pvz. žiemos šventės metu žmogus išgers taurę karšto vyno? Gal tikrai bus kultūringiau, nei iš ,,fleškučių'' sriūbčiot pasislėpus.

Butu saunu,kad naujoji mere iskuoptu visa margio palikta mesla

gerai Merė sako : yra laikas, saikas ir vieta :) Kam buvo aktualu šventės metu išgerti, tai darė ar prieš draudimus ar po :) O dabar pastebėjimas " ne į temą " nuotraukoje akivaizdus KET pažeidimas :) Nesilaikoma kelio ženklo kuris nurodo kaip statyti automobilį , gaila nesimato automobilio valstybinių numerių, o taip tai galima būtų nubausti numatyta tvarka :)

taigi niekam neįdomu ką veikia ir ima ar neima buvusysis, palikim jį ramybėje juk gyvenam naują istorinį laikotarpį

Kodėl neįdomu, man pvz labai. Juk žmogus taip aktyviai propagavo blaivybę. Ir jeigu jau nuoskaudas dabar malšina taurelėje, reiškia pakankamai SILPNAS vyras būti rajono valdžios viršūnėje.

Tas Benius jau tep kap keiksmazodis. Baikit zmogu juodyt. Pasiziurekit patys i save, kas tep smeiziat. Ir kodel mere turi kuopt buvusio palikima? Matot, kap visi naudojotes buvo gerai, o dar jau kazkam kuopt? Dar drystat sneket!

Gerai būna tik šiknalaižiams, o visiems net negali taip būt.

Durniams prie visų valdžių blogai , jai pats sau kelio netiesi nieks tau nenuties

Miškinienei pasiskaitymui, jei pamiršo kuriai partijai atstovauja: "Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio teigimu, alkoholio prieinamumo mažinimas bei prevencija – prioritetinis darbas nepaisant įvairių bandymų tam užkirsti kelią. Alkoholio kontrolės politika turėtų būti grindžiama prielaida, kad žalingas alkoholio vartojimas turi didesnę socialinę kainą, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, o sveikata ir žmonių gerovė yra svarbiau negu ekonominiai veiksniai. Alkoholio vartojimo ir jo sukeliamos socialinės bei ekonominės žalos mažinimas – prioritetinė LVŽS sritis. Rengiant Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta į visuomeninių, nevyriausybinių organizacijų siūlymus, ekspertų rekomendacijas, kitų šalių patirtį ir mokslinius tyrimus". Taigi gerbiamieji, Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus iniciavo ne kas kitas kaip LVŽS, o dabar tos pačios partijos narė, veikia priešingai ir taip galimai prisideda prie alkoholio vartojimo skatinimo. Juk LVŽS iniciatyva savivaldos institucijos buvo įgaliotos spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimus...

Klėjus ne valstietis vadovauja jis

ir kas.pasiskaitei?" LVŽS iniciatyva savivaldos institucijos buvo įgaliotos spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimus... " na ir siandien su protu isprende.O jei paciam jau kyla problemu del vartojimo,kreipkis i atitinkamas institucijas...gal pades,jei pats noresi

Kas norės, tas ir gers, kaip ir iki šiol. Juk didelės problemos nebuvo nusipirkti iš taško n metų visus girdančio prie parko bet kuriuo paros metu