Draugystės tiltas tarp Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos ir Jonavos Justino Vareikio progimnazijos

Ryšiai su Jonavos Justino Vareikio progimnazijos kolektyvu užsimezgė praėjusiais, 2018 metais, kai Lietuva minėjo dm. gen. Adolfo Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines. Tuomet  vienos ir kitos mokyklos 8a klasės mokiniai lankėsi vieni pas kitus, diskutavo apie partizaninę kovą, dm. gen. Adolfo Ramanausko-Vanago istorijos kabinete dalyvavo pilietiškumo pamokoje „Aš su Jumis esu“, keliavo šios iškilios asmenybės gyvenimo takais Lazdijuose-Galiniuose-Bielėnuose, lankėsi Jonavos ir Lazdijų rajono savivaldybėse, Ruklos mokomajame pulke.
2019 metų kovo pabaigoje ši draugystė tęsėsi, nes Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos direktorė Jurgita Mozerienė susitiko su Jonavos Justino Vareikio progimnazijos direktore  Olga Mediekše, direktoriaus pavaduotojomis ugdymui Ina Jakovleviene, Jurgita Skamaročiene,  metodinės tarybos pirmininke Loreta Kazlauskiene, vidaus audito grupės vadove Vida Bersėniene. Tarp Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos ir Jonavos Justino Vareikio progimnazijos buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, kuria abi šalys įsipareigoja sudaryti sąlygas kultūriniam, dalykiniam, metodiniam mokytojų bendradarbiavimui, dalyvauti su mokiniais bendruose projektuose, kultūriniuose, sportiniuose renginiuose, keistis darbo patirtimi, valdant švietimo kaitos procesus.
Gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Virginija Spitrienė ir Edita Pavasarienė supažindino jonaviečius su gimnazijos istorija, aprodė sukurtas erdves: Chemijos labaratoriją, dm. gen. Adolfo Ramanausko-Vanago istorijos kabinetą, keramikos dirbinius ir kt. Svečiai lankėsi skaitykloje, kur vedėja Daiva Mikalauskienė vaizdžiai pristatė Motiejaus Gustaičio gimnazijos asmenybę. Aisštoko (bavariškojo akmenslydžio) treneris Žilvinas Eidukaitis su mokiniais supažindino su šia sporto šaka ir gimnazijos mokinių  pasiekimais. Svečiai patys galėjo išbandyti, ką reiškia žaisti aisštoką.
Jonaviečiai dalyvavo netradicinėje pilietiškumo, muzikos ir lietuvių kalbos pamokoje „XIX a Lietuvos istorija  muzikoje ir poezijoje“  1ga,b,c klasėse, kurią vedė istorijos vyr. mokytoja  Audronė Pileckienė, muzikos mokytoja metodininkė Laima Jakulevičienė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Zita Šklėrienė Pamokos tikslai buvo   domėtis  XIX a. Lietuvos istorijos praeitimi -Tautiniu atgimimu ir jo žadintojais, knygnešiais, vargo mokyklomis, daraktoriais, susipažinti su tautinio atgimimo dalyvių poezija, jų idėjomis, žadinusiomis tautinio pasididžiavimo, tautos savivertės idėjas sunkiu tautai laikotarpiu bei  atskleisti, kaip laikmečio dainose atsispindėjo nacionalinio išsivadavimo idėjos. Mokiniai pristatė Tautinio atgimimo laikotarpiu vykusius įvykius, asmenybes Joną Basanavičių, Vincą Kudirką, Juozą Tumą -Vaižgantą, deklamavo Maironio, V. Kudirkos eiles, dainavo pagal A. Baranausko, Maironio poeziją sukurtas dainas.
Justino Vareikio progimnazijos direktorė  Olga Mediekšė padėkojo mokiniams ir mokytojams už prasmingą pamoką ir palinkėjo sėkmės.
Mokytoja Audronė Pileckienė  pamoką užbaigė prof. Onos Voverienės žodžiais: „Tauta pabunda tik tada, kai joje subręsta tautinė sąmonė. Kol tautinė sąmonė nėra išsiskleidusi, tol tautos lyg ir nėra, nes ji pati savęs nežino. Tai ir parodo skirtumą tarp minios, etninės bendruomenės ir tautos. Tautą nuo minios ir nuo etninės bendruomenės skiria tautinės sąmonės išsiskleidimas. Tik įsižiebus tautinei sąmonei, minia arba etninė bendruomenė tampa tauta“.  Tiek profesorė Ona Voverienė, tiek  Jonas  Jablonskis, pasakęs žodžius ,,Maža garbė žinoti pasaulio ir Europos istoriją, didelė gėda nežinoti savosios, Lietuvos istorijos, jos istorinių asmenybių ir kovų už Tėvynės laisvę ir nepriklausomybę“ šiandien  būtų patenkinti, nes XXI a. Lietuva laisva ir jos piliečiai, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos 1ga,b, c klasės mokiniai prisimena Lietuvos praeitį, bei kuria ateitį.
Mokytoja Zita Šklėrienė   paminėjo, kad literatūra nuo seno buvo viena iš labiausiai žmogaus sielą veikiančių priemonių. Įkvepiantys poetų žodžiai ne vieną padrąsino kovoti, dirbti tautos labui, priešintis pavergėjams. Prabėgus daugeliui metų nuo to laiko, dažnai nesusimąstome, kiek daug mes šiandien turime: mums pavyko išsivaduoti ir atgauti tai, kas kiekvienai tautai priklauso: gimtoji kalba, spauda, laisvė.
Muzikos mokytoja Laima Jakulevičienė su 1 ga,b,c klasės mokiniais pamoką užbaigė Gyčio Paškevičiaus daina „Mano Kraštas“.
Vėliau svečiai lankėsi  Lazdijų Krašto muziejuje, kuriame direktorė Daina Pledienė sutiko jonaviečius ir papasakojo Lazdijų miesto istoriją ir pristatė poetės Salomėjos Nėries asmenybę,  ne vienerius metus Lietuvos tarpukariu dirbusią Seinų „Žiburio“ gimnazijoje Lazdijuose.
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos inf.
K.s Kardokaitės nuotr.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Ir kokia nauda iš to? Kažkas už valdiškus pinigus pasivažinas,papramogaus?

Važinėjome už savo ir mokinių tėvų pinigus. Tiek jonaviečiai, tiek lazdijiečiai pabuvoję ne vienoje Europos valstybėje pirmą sykį lazdijiečiai lankėsi Jonavoje ir jonaviečiai Lazdijuose. Atvykę jonaviečiai vaikai į Lazdijų kraštą susipažino su jo istorija, dalyvavo pilietiškumo pamokoje "Aš su Jumis esu", susipažino su gimnazijos erdvėmis ir kt., aplankė Adolfo Ramanausko Vanago tėviškę, Akmenų muziejų Kybartų kaime, klausėsi dzūkiškų dainų, šoko šokius, lankėsi Lazdijų r. sav. Taip pat lazdijiečiai nuvykę į Jonavą susipažino su Jonavos J. Vareikio progimnazija, dalyvavo diskusijoje ir t.t. Mokytojų gerosios patirties sklaida ir daugelis kitų gerų dalykų, kuriuos įžvelgia tie kurie nori teigiamai įžvelgti. Bet ačiū Jums, kad parašėte savo nomonę.

Gerb. Audrone, labai keista ir įdomu nuo kurio laiko gimnazijos moksleiviai į projektines veiklas ir susitikimus su kitomis mokymo įstaigomis vyksta savo lėšomis. jeigu taip yra - tai turėtų pasidomėti tam tikros struktūros. Nemanau, kad mokiniai į Jonavą susimokėjo, o tuo labiau vykstantys su direktore į užsienį. Nemaišykite gerb. Audrone pramoginių kelionių - ekskursijų.