Knygų mugėje įteikta Lazdijų bibliotekininko Albino Andrulionio premija

Lapkričio 8 d. Lazdijų viešojoje bibliotekoje tradiciškai vyko PROZOS RUDUO 2018 bei knygų mugė, į kurią susirinko gausus būrys knygų mylėtojų, skaitytojų ir kūrėjų. Bibliotekoje visą dieną buvo galima įsigyti įvairių leidyklų knygų, menininkų gaminių, vyko susitikimai su rašytojais. Ši diena išskirtinė tapo ir dėl pirmosios Lazdijų bibliotekininko Albino Andrulionio premijos įteikimo. Dar knygų spaustuvės dažais kvepiančiame renginyje dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Lazdijų viešosios bibliotekos direktorė Renata Rudienė, pirmojo Lazdijų bibliotekininko dukra Jūratė Andrulionytė-Voloskevičienė bei kiti garbūs svečiai.
Savivaldybės vadovas dėkojo šio tradicinio renginio dalyviams, organizatoriams, svečiams ir džiaugėsi, kad PROZOS RUDENS ir knygų mugės veiklos kasmet vis gausesnės, atvyksta vis daugiau leidyklų atstovų, mylimų rašytojų. Be to, pastebėjo ir didžiavosi jaunaisiais skaitytojais, kurie gausiai susirinkę į renginį itin entuziastingai domėjosi knygelėmis ir jas įsigijo. „Kiekvienas suraskite knygų mugėje savo knygą, kuri džiugintų, praturtintų Jūsų sielą ir suteiktų galimybę puikiai praleisti laiką ją skaitant“ – linkėjo meras Artūras Margelis.
Renginio vedėja Vyresn. bibliotekininkė Daiva Povilanskienė, trumpai priminė, kad 2017 m. gruodžio 11 d., minint bibliotekos 80-metį, Lazdijų rajono savivaldybės meras pasirašė potvarkį dėl pirmojo Lazdijų bibliotekininko Albino Andrulionio premijos steigimo, kurios vertė net 950 eurų. Tai didelė paskata kūrėjams, bibliotekininkams, literatams kurti ir garsinti savo gimtąjį kraštą.
Šiais metais komisijai paskirti garbingą premiją buvo nelengvas darbas, nes teko rinktis net iš šešių ryškių, savitų ir išskirtinių Lazdijų krašto kūrėjų. Kandidatai buvo: Aidas Kelionis – poetas, prozininkas, korespondentas, apžvalgininkas; Kęstas Sukackas – poetas, žurnalistas, Lazdijų rajono literatų klubo „Jotvingis“ vadovas; Laima Stankevičienė – poetė, rašytoja; Danutė Ruseckaja – poetė, buvusi karė; Romas Sadauskas – Lietuvos rašytojų sąjungos narys, Lazdijų rajono garbės pilietis; Juozas Žitkauskas – poetas, leidėjas, kultūros vadybininkas, dzūkų tarmės puoselėtojas, asociacijų „Vilniaus dzūkuliai“ ir „Slinktys“ vadovas, dzūkų kalendoriaus sudarytojas.
Pristačius visus kandidatus, pirmojo Lazdijų bibliotekininko Albino Andrulionio premija buvo paskirta Juozui Žitkauskui už eilėraščių knygą „Sakyciniai ir piniavociniai“, garsinančią Lazdijų kraštą ir dzūkų tarmę, be to, neužmiršti ir nuopelnai kūryboje, leidyboje, iniciatyvose visuomeninėje veikloje. Premiją bei atminimo dovanas įteikė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Lazdijų viešosios bibliotekos direktorė ir premijos skyrimo komisijos pirmininko pavaduotoja Renata Rudienė bei Jūratė Andriulionytė-Voloskevičienė.
Gavęs premiją Juozas Žitkauskas su jauduliu balse nuoširdžiai dėkojo už įvertinimą, tikėjimą jo kūryba ir skatino nepaliauti saugoti dzūkišką tarmę, kuria kalbėti privilegiją turi kiekvienas gimęs Dzūkijoje. Taip pat, būdamas vienu iš PROZOS RUDUO 2018 bei knygų mugės organizatorių, Juozas Žitkauskas pristatė, į šį renginį atvykusius atstovus iš leidyklų „Charibdė“, „Kalendorius“, „Nieko rimto“, „Raitymėlis“, „Kauko laiptai“, „Andrena“, „Naujoji Romuva“ ir „Žara“. Su skaitytojais susitiko ir vaikų literatūros klasikas Vytautas Račickas.
Dėkodamas visiems į Lazdijus atvykusiems leidyklų atstovams, rašytojams meras įteikė simbolines dovanas. Be to, šiais metais vykstančioje knygų mugėje dalyvavo ir Lazdijų krašto verslininkai, kurie kvietė įsigyti jų dirbinius ir gėrybes: Loretos Zajanauskienės įmonės „Lora“ natūralią kosmetiką, Juozo Ažuko bityno medų, Vido Varnelio IĮ „Banga“ kepyklėlės gardumynus. O renginio svečius ir dalyvius muzikiniais pasirodymais džiugino Lazdijų meno mokyklos mokytoja Violeta Česnulytė ir Barčių kaimo bendruomenės folkloro ansamblis (vadovė Ramunė Janavičiūtė).
Lazdijų r. sav. inf.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

nuoširdūs sveikinimai Juozui nuoširdžiai besirūpinančiam savo gimtojo krašto kultūriniu palikimu. Sėkmės ateityje.

Labai dziaugiuos, kad gerbiamo Juozo dėku keliam iš užmarščies savo tarmį, nesisarmacinam ir viešai juoj pašnekėc. (Visų čėsų pavydėdavau žemaiciam, katriej dzidelį pagarbų rodzydavo savo tarmei.)

mes dzūkai dziaugiamės Juozaus nuveiktais darbais gimto krašto ir visos Lietuvos labui. Jis nesisarmacina prispažyc , kad iš Kapčiamiescio labai myli gimtinį, brangina dzūkiškų tarmį, kiekvienų gyvenimo kelin suciktų žmogų. Toki žmonės kūrė ir kuria mūsų brangių LIETUVŲ.