Kodėl maisto atliekų kibirėliai su skylėmis ir kiek jie kainuoja?

Maisto ir virtuvės atliekoms skirtų kibirėlių dalijimas daugiabučių namų gyventojams įsibėgėja. Alytaus  regiono atliekų tvarkymo centras kibirėlius jau pristatė visoms savivaldybėms, kurios organizuoja kibirėlių perdavimą gyventojams.

Alytaus mieste 135 gyvenamųjų namų bendrijos jau yra atsiėmusios 5166 kibirėlius.

Pradėjus dalinti kibirėlius maisto ir virtuvėms atliekoms, žmonėms kilo įvairių su jų naudojimu susijusių  klausimų. Pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus.

Kodėl maisto atliekų kibirėliai su skylėmis?

„Skylės“, t.y. angos, yra skirtos oro cirkuliacijai – atliekoms turint santykį su deguonimi, užkertamas kelias nemalonių kvapų susidarymui. Todėl angos (perforacija) yra kibirėlio dangtyje, visose šoninėse sienelėse ir dugne.  Kibirėlio dugne angos oro cirkuliacijai įrengtos iškiliuose elementuose. Dėl to atliekos neprisispaudžia prie dugno, o susidariusi drėgmė nepatenka į aplinką – ji nusėda iškiliuose elementuose padarytose kapsulėse.

Kiek kainuoja kibirėlis?

ARATC nupirkto vieno kibirėlio kaina – 1, 87 euro.

Ar kibirėlius gavusiems gyventojams reikės už juos susimokėti?

Ne, nereikės.

Ar į kibirėlį reikia dėti maišelį?

Daugiabučių namų gyventojai atliekas gali rinkti tiesiai į kibirėlį, dėti jas į mažus maišelius ir į kibirėlį mesti su jais, arba tiesti į kibirėlį vieną didesnį maišelį. Maisto atliekas į konteinerius galima mesti su maišeliais.  

Ar maišelis turi būti specialus?

Specialūs maišeliai nebūtini. Kaip ir nebūtina pirkti naujų maišelių. Maisto atliekoms rinkti puikiai tinka naudoti ploni maišeliai nuo sveriamų maisto produktų, popieriniai maišeliai nuo duonos ir pyrago gaminių. Galima į kibirėlį tiesti ir įprastus maišelius, kokius naudojate kitose šiukšliadėžėse.

Ką daryti, jei maisto atliekos kibirėlyje smirdės?

Bent kartą per savaitę jas išnešti ir išmesti į maisto konteinerį. Ilgai laikomos neišneštos atliekos smirdės bet kurioje šiukšliadėžėje.

Maisto atliekas renkant į joms skirtą kibirėlį, laiku jas išpilant ir prižiūrint kibirėlį, nemalonūs kvapai nesusidarys.

Kaip ir bet kurį kitą apyvokos daiktą, panaudojus kibirėlį reikia išplauti –  bent kartą per savaitę.  

Ar privalau imti šį kibirėlį?

Prievolės imti kibirėlį nėra, bet rūšiuoti maisto atliekas privaloma, tad turint kibirėlį tą daryti yra paprasčiau ir patogiau. Kibirėlis – tai priemonė kokybiškesniam rūšiavimui.

Kas sugalvojo, kad maisto atliekos turi būti renkamos atskirai?

Europos Komisija, Lietuvos įstatymų leidėjai, Valstybinio atliekų tvarkymo plano rengėjai ir kiti žmonės, kuriems rūpi, kokioje aplinkoje gyvename.

Aš maisto nemėtau – kam man tas kibirėlis?

Kibirėlis yra skirtas visoms maisto ir virtuvės atliekoms.

O tai yra popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, riebaluotas ar kitais maisto produktais suteptas popierius, arbatos ir kavos tirščiai, filtrai pakeliai, kiaušinių lukštai, kambariniai augalai, vaisių ir daržovių likučiai, žievės, nuopjovos, mėsos ir žuvies kaulai bei kitos atliekos, visi naudojimui netinkami maisto produktai.  

Kas man bus, jei maisto atliekų nerūšiuosiu?

Mokėsite brangiau ne tik jūs, bet ir visi kaimynai. Mišrių atliekų, į kurias nerūšiuojantys žmonės meta maisto ir virtuvės atliekas, tvarkymas yra pats brangiausias ir taršiausias.

Žmogaus elgesys su atliekomis parodo jo kultūros ir sąmoningumo lygį. Dėkojame rūšiuojantiems!

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I <br> <br> have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I'll <br> <br> be subscribing in your rss feed and I'm hoping you write once more soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web-site <a href="https://www.indiegogo.com/individuals/34096030/">link download gates of olympus</a>

I absolutely adore your creating design; it's so stimulating.<br> <br> This is among the very best short articles I have actually reviewed in an although.<br> <br> Thanks for sharing!<br> <br> <br> <br> Look into my website: <a href="https://sr22-insurance-chicago-illinois-11.s3.eu-north-1.amazonaws.com/sr22-insurance-illinois-5.html">SR22 Insurance Illinois</a>

Hey I know this is off topic but I was wondering if you <br> <br> knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter <br> <br> updates. I've been looking for a plug-in like this <br> <br> for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something <br> <br> like this. Please let me know if you run into anything.<br> <br> I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My page :: вход RamenBet - http://ggotbit.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=104588

Howdy would you mind sharing which blog platform you're working with?<br> <br> I'm going to stat my own blog in the near future but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.<br> <br> Thee reason I ask is because your design seems different then most blogs and <br> <br> I'm looking for something unique. <br> <br> P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!<br> <br> <br> <br> <br> <br> my web page; <a href="https://forum.veriagi.com/profile.php?id=1037928">Blepharitis Medication eye drops</a>

Hey there! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.<br> <br> Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?<br> <br> My site discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit <br> <br> from each other. If you might be interested feel free to <br> <br> shoot me an email. I look forward to hearing from <br> <br> you! Excellent blog by the way!<br> <br> <br> <br> Stop by my site <a href="https://xinxi.58laoxiang.com/home.php?mod=space&uid=154929">sbo bet</a>

It's fantastic that you are getting ideas from this piece <br> <br> of writing as well as from our argument made at this <br> <br> place.<br> <br> <br> <br> My blog - kent casino biz - https://kentcasino.cash/