A. Mikelionis: Lazdijų savivaldybės tarybos nariai turi gauti solidų atlyginimą

Jau gana ilgą laiką Lietuvos politinę padangę drebina skandalas. Šiuo atveju kalbama apie Lietuvos savivaldybių tarybų nariams mokamas išmokas, skirtas įsigyti kanceliarines prekes. Mano nuomone, šiuo atveju kaip niekad tinka literatūros klasiko posakis: „Daug triukšmo dėl nieko.“ Atrodo, kad problema sukurta lygioje vietoje ir tarybos nariai gaudami palyginti menkas išmokas priversti aiškintis taip, lyg būtų išleidę milijonines sumas eurų.

Atleiskit, mielieji, kad panaudosiu negražų žodį, bet toks kapstymasis po gaunamus kelis šimtus eurų man primena smegenų ieškojimą subinėje. Apskritai už skiriamas menkas kanceliarines lėšas turėtų būti kuo paprastesnis atsiskaitymas, kad tarybos nariui, dirbančiam rimtą darbą rajono labui, nereikėtų rinkti čekučių, niekučių ir kitokių šūdučių. Užtektų kuo paprastesnės ataskaitos raštu, nes visokie sudėtingi biurokratiniai dokumentėlių rinkinėjimai atima iš tarybos narių laiką, kuris turėtų būti skiriamas darbui taryboje, komitetuose ir susitikimams su gyventojais.

Dar daugiau – mano nuomone, Lazdijų rajono tarybos nariai už darbą savivaldybės taryboje turėtų gauti bent tūkstančio eurų atlyginimą per mėnesį į rankas. Nes visokie pasakojimai apie darbą už ačiū, už simbolinį užmokestį ar darbą visuomeniniais pagrindais tėra elementarus melas, skirtas apgaudinėti eiliniams rinkėjams. Už gerą darbą turi būti solidžiai atlyginama. Juk ne veltui yra sakoma, kad šiais laikais net arklys arklio nemokamai nekaso. Bet kuris darbas turi būti atlyginamas, o visokia savanorystė, nemokamas darbas ar pasakojimas apie nemokamą pasiaukojimą tėra pasakėlės naiviems žmonėms.

Pasakojimai ir įvairūs postringavimai apie darbą iš idėjos, pasiaukojimą ir altruizmą tėra sovietinių laikų reliktas, kurio liekanas reikėtų kuo greičiau išmėžti iš mūsų galvų ir kasdienio gyvenimo. Dabartinis politikų tarkavimas, kad už darbą savivaldybių tarybose gautose kanceliarinėse lėšose nesueina galai ar kaip ponios ministrės J. Šiugždinienės atveju viskas sutampa centas į centą, tėra tokia smulkmė ir smegenų ieškojimas ten, kur jų niekada nebuvo ir nebus.

Algimantas Mikelionis, rašytojas (,,Lazdijų žvaigždė", 2023-05-19)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Autorius teisus. Dėl pieštukų, tušinukų ar sąvaržėlių keliamas neadekvačiai didelis triukšmas.

Taigi, bet kur tiek pieštukų, tušinukų ar savaržėlių padėti pripirkus už tokias sumas? Juk galima visą arklio vežimą pripirkt...

Lazdijų rajono tarybos nariams užtektų ir 500 eurų į rankas per mėnesį. Autorius gerokai persūdė siūlydamas net 1000 eurų į rankas už mėnesį.