A. Mikelionis: būti ar nebūti Lazdijų socdemams valdančiojoje koalicijoje?

Šios savaitės antradienį darbą pradėjo naujai išrinkta Lazdijų rajono taryba, o savo antrąją kadenciją mero poste pradėjo A. Miškinienė. Taryboje devynis mandatus turi ponios Ausmos Demokratų sąjunga, šešis mandatus laimėjo Krikščionių sąjunga, po du – konservatoriai ir socdemai, po vieną – „žalieji valstiečiai“ ir Regionų partija.

Pirmasis naujos tarybos posėdis tikrai buvo iškilmingas. Susirinko daug ponių ir ponų, o visi buvo tokie gražūs, kad net ėmė rodytis, jog vyraus darna, susiklausymas ir darbas vardan tos ar vardan tų, o kur dar iškilmingos priesaikos ir kreipimasis į Dievą, kad padėtų, kunigo žodžiai, merės raginimas bendram darbui ir kitos gražios kalbos. Ir ėmė rodytis, kad tuoj dangus nusileis ant žemės ir visi gyvensim ilgai, laimingai ir gražiai. Bet vos tik buvo pereita prie konkrečių klausimų sprendimo, iš karto viskas ėmė strigti ir buksuoti. Tarybos nariai pradėjo laidyti aštrias replikas ir prasidėjo įprastas politinis gyvenimas arba procesas, vadinkite taip, kaip jums patogiau. Bet juk tai ir yra demokratija, ir laisvo pasaulio procesas, kai politiniuose ginčuose iki nukritimo ieškoma sąlyčio taškų ir bendrų sprendimų.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos dauguma šiemet kaip niekad trapi: ją tesudaro vienuolika narių – devyni Demokratų sąjungos atstovai ir du konservatoriai. Tik vienuolika balsų prieš dešimt. Valdantiesiems verkiant reikia dviejų Lazdijų socdemų balsų, kad valdančioji koalicija būtų stabili. Kol kas socdemai branginasi, o Lazdijų socdemų vadas S. Petrauskas, paklaustas, ar kairieji eis į valdančiąją koaliciją, nieko konkretaus neatsakė. Socdemai tarybos kortų malkoje iš dvidešimt vienos kortos turi tik dvi, bet labai geras kortas – galbūt net auksines. Tad gerai pagalvojus socdemų reikalavimas prieš atsiduriant Lazdijų valdančiojoje koalicijoje yra šilta vietelė S. Petrauskui. Ponas Saulius puikiai supranta, kad jeigu jis gaus šiltą vietelę savivaldybėje, jo kėdė taps elektrinė, o merė greitai paleis laidais aukštą įtampą. Tad S. Petrauskui geriausia būtų gauti šiltą vietelę kokioje nors savivaldybei pavaldžioje įstaigoje, kad jo nepasiektų ilgos ir stiprios ponios Ausmos rankos. Juk jeigu ponas Saulius kokioje nors įstaigoje pradės dirbti pavaduotoju, tai ne tik galės išsaugoti tarybos nario mandatą, bet ir žymiai ramiau jausis naujoje vietoje.

Prisiminiau gerą anekdotą. Joja riteris keliu. Po labai ilgos kelionės, nukeliavęs ne vieną dešimtį mylių, jis prijoja sankryžą. Šalia jos stovi ženklas su užrašu: josi į kairę – gausi į snukį, josi į dešinę – gausi į snukį, josi tiesiai – gausi į snukį. Riteris ilgai galvojo, ką daryti, kol iš dangaus pasigirdo balsas: greičiau galvok, nes čia pat gausi į snukį! Šis anekdotas labai gerai tinka Lazdijų socdemams, su dviem mandatais atsidūrusiems įdomioje situacijoje. Bet vidinis balsas man kužda, kad tik laiko klausimas, kada kairieji S. Petrauskas ir A. Vaišnoras atsidurs valdančiojoje koalicijoje. Ne už ačiū, žinoma.

Algimantas Mikelionis, rašytojas (,,Lazdijų žvaigždė", 2023-04-21)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Matai, Algimantai, daraisi niekam nebeįdomus...

Ir pasenai labai...Visai nekoks "vaizdzialis".Tikriausiai del rinkimų?

Na, o jūs kogero jaunystės eleksyrą kasdien vartojate? Tik vartokite kasdien, nes nutraukus bus tik batc ir išvaizda kaip šimtamečio