A. Mikelionis: S. Skvernelio partijos nuo kracho neišgelbėjo vos 5 merų mandatai iš 60

Ko nesitikėjau, tai nesitikėjau. Esu vienas iš tų, kurie naujai S. Skvernelio partijai – Demokratų sąjungai – prognozuoju pergalę 2024 metų Seimo rinkimuose. Iki jų liko geri metai, o neseniai vykusiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose rinkėjai pono Sauliaus partijai buvo negailestingi. Iš 60 merų mandatų tepelnyti vargani 5 mandatėliai. Taip pat apgailėtini Demokratų sąjungai ir rajono savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai – tepelnyta itin žema 6 vieta! Savivaldybių tarybų rinkimus laimėjo socdemai, surinkę 17,4 proc. rinkėjų balsų, netikėtai aukštą antrą vietą pelnė konservatoriai, už kuriuos balsavo 16,2 proc. rinkėjų. Trečią vietą užėmė politiniai komitetai, surinkę 13,8 proc. balsų. Demokratų sąjunga tepelnė varganus 6,7 proc. rinkėjų balsų. Ir buvo aplenkti „valstiečių“ (9,2 proc.) bei Liberalų sąjūdžio, kurie pelnė 7 proc. rinkėjų balsų.

Lazdijuose antrame mero rinkimų ture jokios sensacijos ar netikėtumo nebuvo. Prieš pat antrąjį raundą drąsiai prognozavau ponios Ausmos pergalę rezultatu 60 prieš 40 procentų. Ne tiek baisiai daug ir apsirikau. Ar galėjo rinkimų rezultatas Lazdijuose būti kitoks? Ne, negalėjo. Reikia pripažinti, kad merė A. Miškinienė sugebėjo rasti kelią į Lazdijų rajono rinkėjų protus ir širdis. Čia ne tik ponios Ausmos nuopelnas, kuri atrodo ir elgiasi bei kalba viešumoje nepriekaištingai, bet ir jos viešųjų ryšių taktika buvo gera. Net neabejoju, kad į viešuosius ryšius buvo mestos milžiniškos lėšos, nes žmogus, koks jis gabus, talentingas ar net genialus bebūtų, to padaryti vienas nesugeba. Taip pat reikia pridurti, kad ponios Ausmos rinkimams buvo „pajungtas“ visas Lazdijų rajono savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų buldozeris. Nuo eilinių darbuotojų iki skyrių vedėjų, įstaigų vadovų ir seniūnų.

Dar gerokai prieš rinkimus vienas pažįstamas manęs klausė, ką aš darysiu, jeigu rinkimus laimės ponia Ausma. Atsakiau, kad sutikęs ponią merę pasveikinsiu su pergale ir beatodairiškai priimsiu daugumos rinkėjų sprendimą, bet neatsiimsiu nė vieno kritiško žodžio ar teiginio, parašyto merės ar kitų savivaldybės politikų atžvilgiu, nes tokia yra demokratija, kad prieš rinkimus, ypač rinkimų kampanijos metu, reikia diskutuoti iki nukritimo, o vėliau paklusti rinkėjų verdiktui, bet tęsti kritišku požiūriu į valdžią ir jos veiksmus pagrįstą politikos apžvalgininko darbą.  Tą yra pripažinusi ir pati merė, kai 2021 metų lapkričio pabaigoje man įteikė pirmojo Lazdijų bibliotekininko A. Andrulionio premiją. Tuomet ponia Ausma teigė, kad kritika yra reikalingas ir sveikintinas dalykas. Jeigu merė tai suprato, aš labai džiaugiuosi, nes kritikuoju ne privatų asmenį Ausmą Miškinienę, o politikę, užimančią valdišką mero postą. Ir visiškai nesvarbu, kas yra ar ateityje bus meras. Žurnalistas ar apžvalgininkas yra tarsi šuo, kuris ramus snaudžia prie būdos, kai viskas gerai, ir loja, jeigu mato diskutuotinus, ginčytinus ar keliančius abejones valdžios veiksmus.

Algimantas Mikelionis, ,,Lazdijų žvaigždė", 2023-03-24

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

O kiek krikščionių partija gavo?

VRK rašo, kad 6

Deja 0

Va per tokius ir įvyko didžiausias teroro aktas pasaulyje- spalio revoliucija Rusijoje.

Krikščionių sąjunga, kuriai atstovavusio A. Margelio ruporu yra šis, žurnalistu melagingai prisistatinėjantis personažas, nelaimėjo NĖ VIENO mero posto iš 60. Bet, pagal tokį "žurnalistą - apžvalgininką", tai, tikriausiai - unikali sėkmė...