Trečiasis Erasmus+ projekto „Think Global-Act Local“ šalių partnerių susitikimas Veisiejuose

Rugsėjo 25 – spalio 1 dienomis Lazdijų r. Veisiejų Sigito Gedos gimnazijoje vyko trečiasis programos „Erasmus+“ mokyklų mainų partnerysčių projekto „Think Global-Act Local“ (Nr. 2020-1-DE03-KA229-077369_2), finansuoto „Erasmus+“ lėšomis, partnerių susitikimas. Jame dalyvavo partnerių mokyklų atstovai iš Lietuvos, Portugalijos, Suomijos, Turkijos ir Vokietijos.

16 atvykusių mokinių buvo apgyvendinti lietuvių šeimose. Mokiniai susipažino su mūsų kultūra, tradicijomis ir papročiais, ragavo lietuviškų patiekalų, bendraudami tarpusavyje anglų kalba tobulino ir ugdė kalbines kompetencijas.

Vizito Lietuvoje veiklos buvo orientuotos į jauno žmogaus ekologinės savimonės ugdymą. Projekto dalyviai buvo skatinami domėtis ne tik aplinkos ir gamtos apsauga, bet ir praktikuoti palankų aplinkai gyvenimo būdą. Tai lemia jaunimo gebėjimą spręsti aplinkosaugos problemas, formuoja aplinkosauginę kultūrą ir etiką, vertybes, pažiūras, įgūdžius bei elgesį.

Susitikime dalyviai pristatė savo šalių paveldo vietoves, paplitusias ir nykstančias gyvūnų bei augalų rūšis, aplinkosaugos aspektus ir jų poveikį aplinkai, efektyvius žmogaus veiksmus kovojant su klimato kaita, atlikto tiriamuosius darbus: tyrė lietaus, ežero, mineralinio ir geriamojo vandens savybes, išskyrė iš vaisių DNR. Mokiniai pademonstravo vizualinę mitybos grandinės sistemą, o susipažinę su hidrolato išgavimo procesu, gamino natūralų produktą, kuris dažniausiai vartojamas kaip ekologiška kosmetikos priemonė. Iš natūralaus bičių vaško gamino žvakes, tyrinėjo žiedadulkes ir aiškinosi, iš kokių augalų nešamas medus, įgijo žinių apie bičių svarbą ir jų išsaugojimą. Taip pat mokiniai gamino ekologišką, aplinką tausojantį šveitiklį, robotikos užsiėmimuose statė Lego miestą, kuris naudoja vėjo jėgainių pagamintą elektros energiją.

Naujų patirčių projekto dalyviai įgijo įdomiose bei naudingose edukacinėse veiklose, kuriose buvo naudojamos tik iš gamtos išgaunamos žaliavos. Rudaminos amatų centre dalyvavo pynimo iš augalų edukacijoje, o Druskininkuose dalyvių laukė „Sūri pamoka“, kuri vyko menininkų T. ir A. Česnulevičių druskos studijoje. Trakų rajone projekto partneriai aplankė Alpakų ūkį, kur ne tik sužinojo apie alpakų auginimo aspektus ir ekologinio ūkio puoselėjimą, bet ir mėgavosi bendru laiku su 59 alpakomis. Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje mokytojai ir mokiniai dalyvavo paskaitoje „Tradicinė ir alternatyvi energetika“. Siekdami ugdyti pažinimo kompetencijas, visi dalyvavo bendroje šakočio kepimo edukacijoje, o formuojant komandinio darbo įgūdžius, mokiniai buvo aktyviai įtraukti į praktines-žaidybines veiklas, susietas su projekto tema.

Paskutiniąją vizito dieną aptarti įgyvendintas veiklas, įvertinti bendrus rezultatus ir pristatyti nuveiktus darbus susirinko ne tik visi projekto dalyviai, mokinių tėvai, Veisiejų seniūnas Z. Sabaliauskas, bet puoselėjant bendrystę nuotoliu pabendrauti prisijungė ir atvykusiųjų iš užsienio mokinių tėvai.

Šis kūrinys atspindi tik autoriaus nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.

V. Slančiauskienė

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

PharmEmpire invitation reward<br> <br> passive income with natural supplements affiliate marketing<br> <br> work from home jobs in healthcare<br> <br> health blog membership sites<br> <br> <br> <br> Visit my blog: <a href="https://critterfam.com/forums/users/susannah4828/">pharmacy affiliate marketing trends and predictions</a>

small business ideas<br> <br> health blog income sources<br> <br> herbal supplement affiliate programs for bloggers<br> <br> health blog sponsorships<br> <br> <br> <br> my homepage <a href="https://www.institutbarkey.bf/community/profile/inrmarylyn75097/">affiliate marketing programs for fast income</a>