V. Semeška: rinkimų stebėtojo patirtis

Labai įdomi situacija, verta papasakoti plačiau.

Lazdijų rajono savivaldybėje dėl mero posto kovoja toks ponas Artūras Margelis.

Kaip netikėta, jo žmona Lina Margelienė paskirta vienos didžiausių savivaldybėje rinkimų apylinkės komisijos pirmininke. Ir čia jokio interesų konflikto?

Kadangi turėjau mobilaus stebėtojo pažymėjimus dviejose savivaldybėse – Druskininkų ir Lazdijų rajone, rinkimų dieną aplankęs apylinkes Druskininkuose nuvykau į Lazdijus.

Stebėtojui privalu atvykus įsiregistruoti ir stebėjimą vykdyti iš tam paskirtos vietos, o išvykstant iš  apylinkės išsiregistruoti. Tai ir buvo padaryta Lazdijų rinkimų apylinkėje Nr. 14. Penki stebėtojai sėdėjome ir maloniai šnekučiavomės.

Kiek vėliau pastebėjome, jog į balsavimo kabiną su balsavimo biuleteniais įžengė dvi moterys, galimai motina su dukra. Rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė L. Margelienė matė bei leido, kad dvi rinkėjos būtų balsavimo kabinoje su biuleteniais ir kartu balsuotų. Neva viena iš moterų turi neįgalumą, kiek supratome, regos, taip mums aiškino rinkimų apylinkės pirmininkė, priėjusi prie stebėtojų stalo. Esą jokio čia slapto balsavimo principo pažeidimo nėra, juk kiekvienas balsas UŽ? Svarbu – galbūt net už pirmininkės vyrą?

Rinkėjams su regos problemomis rinkimų apylinkėje yra priemonės, skirtos rinkėjams su regos negalia: padidinimo stiklas, įmautė Brailio raštu. Be to, stebėtojai minėjo, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai šioje rinkimų apylinkėje leidžiama balsavimo kabinoje balsuoti dviem asmenims, galimai nepateikiant jokio negalios įrodymo.

Paprašiau aukštesnės rinkimų komisijos – savivaldybės rinkimų komisijos pirmininko ištirti situaciją. Įteikiau jam mano surašytą bei dar kitų dviejų stebėtojų pasirašytą skundą ir išvažiavau į kitą – Seirijų rinkimų apylinkę.

Vakare gaunu pranešimą, kad, užuot ištyrusi mano su kitais stebėtojais pasirašytą skundą, savivaldybės rinkimų komisija skundo netyrė, o panaikino mano stebėtojo pažymėjimo registraciją. Nėra stebėtojo – nėra problemos.

Keistoka, nes nei su rinkėjais, nei su pirmininke nesivėlėme į jokį konfliktą, čia jau antraščių reikalas ir gynybinė rinkimų komisijos pirmininkės pozicija. Man ar kitiems stebėtojams apylinkėje jokių pretenzijų nebuvo pareikšta.

Kreipiausi į VRK, kuri, tikiuosi, įvertins savivaldybės rinkimų komisijos ir jos pirmininko veiksmus, o panaikinta mano stebėtojo pažymėjimo registracija bus atkurta.

Vilius Semeška, buvęs rinkimų stebėtojas (,,Lazdijų žvaigždė", 2023-03-10)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Žemaičiai sako: ieškodamas ir šiknoj kaulą visada rasi...

Jeigu p.Margelis savo laiku nebūtų "išpašolvonintas" iš konservatorių,tai p.Vilius "šiknoje kaulų" ir neieškotų. Beje dzukuzinios.lt šią situaciją aprašo kiek kitaip.

Dzūkų žinios žinios ir rinkimų rezultatus aprašo taip kaip nori aprašyti. Pamiršo paminėti margelio komandos rezultatus- 2015 metais - 13 mandatų, 2019- 8, o 2023 tik 6 mandatai. Ot tai kilimas, ot tai progresas.

Dar pamiršo parašyti, kad ir Saulius Petrauskas liko antras.

Ir A. Klėjus.

Dzūkų žinioms dabar svarbiausia kiek įmanoma kompromituoti kitas partijas, nors realiai patys taip susikakoję, pamiršo turbūt ir rinkėjai, kad tiek Margelis, tiek ir dzūkų žinios buvo nubaustos - teismo pripažinta kaltais dėl rinkimų įstatymo pažeidimo per praeitus rinkimus. Dabar gi tapo uoliais krikščionimis po Dagio sparneliu.

Smagu kad jungiasi prie Ausmos ir konservatorių partija ačiū Viliau. Manau ir Saulius nelauks ir prisijungs.

Liūdniau, kad V. Semaška, dirbdamas VRK, "nematė" ir toleravo faktą, kad visos rinkimų komisijos Lazdijų rajone prikimštos Margelio šeimos narių, giminių ir kitų pakalikų, o "praregėjo" tik kai tas atsidūrė kitoj partijoj...

Dar vienas klaunas... Antras politinis lavonas kaip ir Klėjus... Atsistatydinti ir kuo greičiau negędines žmonių, kaip partijos vadovas visiškas 0, net ponia Jūratė aplenkė... Iš visur atleistas, žmogus neturintis autoriteto ir pasitikėjimo...

Didžiausia gėda tai manau turėtų būtu margelio visai chebrai. Nejaugi jūs nematot kaip jūsų kandidatas elgėsi per debatus? nejaugi jums toks jo elgesys normalus?

Pritariu debatai be kultūros visiškai, kita vertus kur jam dėtis juk viskas vėl slysta iš rankų, tik lb įdomu ką A. M. dabar rašinės

Nesuprantu, kodėl visus reikia sulygti su keliais nekulturingais.

A. M. artimiausiu metu parašys, kad debatus, ryškia persvara, laimėjo margelis! Bet visas tos komandos "potecialas" vakar dar kartą atsiskleidė tokiais buduliais kaip gražulevičius, mitrikevičius, tas pats mikelionis, na ir pats stambiausias, nuo to net dūstantis, budulis - scenoje...

Turbūt kaip kas nematys židinio direktoriės vietoje moters, o taip trokšta....

Tai kad Artūras nieko nekeis, prisiekinėjo ir raštu parašė!

Ir jankauskienį mačiau buvo.

Abejoju,kad šitas čia tiesą rašo...,slidus bičiukas...

Smagu kad palaikote Miškinienę, teko girdėti kad už ją ragina balsuoti ir Valdas Petras Mikelionis bei visa jo partiją. Turbūt suprato kad liks prie suskilusios geldos jei susidės su Artūru.

Jei partija r artimieji nesuvaldė Mangirdo, manau Vilma suvaldis. Gal tikrai jį kažkas už virtuvės tampo? Tik gaila vaikio draugai pradėjo nusisukt.

Man tai Vilmos gaila. 50 metų moteris su patirtim konfliktuoja su aštuoniolikmečiu. Baisu! tai ką ji būtų darius būdama merė, kur visokių žmonių pasitaiko ir visokių situacijų, menkystom būtum buvę ne vienas. O baisiausia, kad toks konliktas gražu mokytojai... Romai.

Aštuoniolikmetis turėtų jausti saiką, o jei jo nejaučia turėtų susidomėti atitinkamos įstaigos. Per daug sau leidžia. Jo auklėtoja turėtų jam pasakyti kad neviskas yra taip kaip jis mano . Vsd turėtų pasižiūrėti ką šis paauglys išdarinėja feisbuke ir įvertinti o gal net nubausti .

Danauskienė tiesiog lieja nuoskaudas ir nesugeba susitaikyt su pralaimėjimu. Juk taip tikėjosi būt mere, mažų mažiausiai - į antrą turą praeit, o pasirodė taip pat kaip ir visi kiti rajono politikos marginalai...

Nieko tokio ir Mangirdukas balsų nesurinko, niekas nebalsavo . Vaidino labai protingą. Žmones mato ir pažysta netik jį bet ir visą šeimą.

Sveikinu nugalėtoją. Ausma užtikrintai laimejo antrą turą. Linkiu rajono tarybai susiklausimo ir sėkmingo darbo ištisus keturis metus.

Džiugu Alytuje pasikeitė meras gal užuovėjos neras ir palačionis, apolskis,mitrikevičėnė, bei kiti pabėgėliai nuo merės. Alytus dabar vardan lietuvos.

Jei rašai pletkus, tai bent skirk Alytų ir Alytaus rajoną. Minėta moteris išvis Druskininkuose dirba. :D

Ar če toji kur į židinį norėj vietoj aleksonio, tai tegu ji tik ti dirba jei sugeba? Ir kuo ilgiau.