Atliekas rūšiuoja keturios J. Jarašienės šeimos kartos

J. Jarašienė: „Man rūšiuoti atliekas natūraliai išeina, nereikia jokių pastangų.“

Šiandien atliekas rūšiuoja vis daugiau žmonių, tai tampa kasdienybe. „Mūsų šeimoje atliekas rūšiuoja keturios kartos“, – sako Jolanta Jarašienė, kurios laikas dabar padalintas tarp Vokietijos ir Lazdijų krašto, Naujosios Kirsnos kaimo.

Įprato rūšiuoti Vokietijoje, tą daro ir namie

Jolanta Jarašienė iš N. Kirsnos kaimo rūšiuoti šiukšles išmoko Vokietijoje: „Aš jau negaliu nerūšiuoti, įpratau tai daryti svetur, grįžusi namo atliekas taip pat rūšiuoju. Man tai natūraliai išeina, nereikia jokių pastangų, atrodo, taip ir turi būti. Pavyzdžiui, į krosnį kūrenti plastmasinių pakuočių jau niekaip negaliu įmesti, rankos nekyla.“

Ji įsitikinusi, kad viskas priklauso nuo paties žmogaus, nuo jo požiūrio. „Ir Vokietijoje eidama matau, kad kartais būna šiukšlės sumestos ne taip, kaip reikia. Žmogus yra žmogus, o tik paskui tautybė. Viskas priklauso nuo paties žmogaus požiūrio į atliekų rūšiavimą. Tačiau turiu pripažinti, kad vokiečiai labiau laikosi tvarkos, o mums dar šioje srityje reikia pasistiebti“, – įsitikinusi ji.

Jolanta dalį laiko praleidžia Vokietijoje – ten dirba. „Ten šiukšles rūšiuoju pagal tos žemės, kurioje apsistoju, reikalavimus“, – paaiškina ji pridurdama, jog paskutiniu metu gyvena Rheinland-Pfalz žemėje.

Pasakoja, kad ten prie namų yra 4 konteineriai: plastikui, buitinėms pakuotėms, popieriui ir kartonui bei biokonteineris, skirtas tam, kas gali supūti. Konteineriai neturi skleisti jokio kvapo, tuo pasirūpinti privalo kiekvienų namų šeimininkai: šiukšlių konteinerius privalu plauti. „Esu girdėjusi atvejų, kai dėl iš konteinerių skleidžiamų kvapų būna konfliktų su kaimynais, netgi kviečiamos tai kuruojančios tarnybos“, – pasakoja ji pridurdama, kad visa tai svečioje šalyje pakankamai griežtai kontroliuojama, tikrinama.

„Statybinių medžiagų į turimus konteinerius negalima mesti. Jei remontą darai, užsisakai konteinerį statybinėms medžiagoms, jį atveža prie namų ir ten viską dedi. Paskui išveža. Visa tai padaroma už atitinkamą mokestį“, – pasakoja Jolanta.

Parvykusi namo atliekas ji taip pat rūšiuoja, nemano, kad tai sunku ar reikia kažkokio specialaus prisiruošimo. Anot jos, tai labai paprasta: tereikia noro. „Namuose, savo virtuvėje, turiu kibiriuką ir maisto atliekas dedu ten. Ką begaminčiau, atliekų būna, jas metu į kibirėlį. Bulvių lupenos, cukinijos žievės, svogūnų lukštai, kavos tirščiai – viskas keliauja į kompostą“, – vardija pašnekovė.

Vokietijoje bioatliekas išveža į aikšteles ir ten kompostuoja. Kompostuoja ir savo virtuvės atliekas – sodyboje Naujojoje Kirsnoje už ūkinio pastato turi specialiai tam padarytą vietą, kurioje visos pūvančios atliekos ir metamos. „Jų ten labai daug telpa ir dar tilps“, – tarsteli moteris. Sako, kad dabar ruduo, būtent tas metas, kai ten keliauja sodo lapai ir, žinoma, kaip visad virtuvės atliekos: lupenos, lukštai, daržovių, vaisių žievės, kavos tirščiai. „Sliekai ten sau darbuojasi, kirmėlukės kokios gyvena. Tegu man kompostą gamina. Kada tai patręšiu savo daržo žemę“, – sako ji. Patikina, kad tokių maisto atliekų, kurios pritrauktų graužikus, į kompostinę tikrai nemeta.

O stiklą, kartoną, plastiką, metalą deda į konteinerius. „Mes dabar viską perkame. Pakuočių tikrai daug. Man atrodo, kad net per daug“, – mano ji. Sako, kad kartais supakuota dvigubai. „Pavyzdžiui, saldainiai. Jau suvynioti į popierėlius, dar sudėti į dėžutes. Mes dar dedame į maišelį“, – pastebi. Todėl atliekų namuose atsiranda nemažai.

Jolanta į rūšiavimą žiūri labai atsakingai. Štai išsikrovusias baterijas deda į specialų tam paskirtą stalčių, paskui – maišelin ir vykdama apsipirkti į Lazdijus nuveža baterijas į joms skirtą vietą. „Jau įpratau taip daryti. Jokių problemų. Nemėtau, kur nereikia“, – sako ji.

Dideles atliekas ji veža į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę Lazdijuose.

Džiaugiasi savo 85 metų mama ir darželinuke anūkėle: jos atliekas rūšiuoja

 Pasakoja, kad ir jos mama, nors jai jau 85 metai, kuo puikiausiai atliekas rūšiuoja: „Mama gyvena Lazdijuose. Ten jau yra galimybė rūšiuoti maisto atliekas. Mano mama tai daro. Ji maisto atliekas atskirai deda, o paskui išneša į tam skirtą konteinerį. Visas savo namų atliekas ji idealiai išrūšiuoja.“

Jolantos dukra su šeima gyvena Vilniuje, anksčiau teko jiems pagyventi Švedijoje. „Ten jau seniai atliekos buvo rūšiuojamos. Įprotį rūšiuoti ten išsiugdė, tą daro ir namie“, – sako ji.

Net mažoji anūkė jau žino, jog, šiukštu, negalima šiukšlių mėtyti, reikia jas gražiai sudėti į joms skirtas vietas, į kurią šiukšlių dėžę mesti vieną ar kitą pakuotę, popierėlį. „Auklėtojos, vesdamos darželinukus pasivaikščioti, visada nešasi šiukšlių maišą ir jei eidami randa šiukšlių, surenka. Aiškina vaikams, kodėl negalima teršti gamtos, mėtyti šiukšlių. Tie mažučiai pipiriukai jau renka šiukšles ir žino, kad negalima šiukšlinti, negalima mėtyti šiukšlių, kur papuolė. Rengiamos akcijos: vaikai su tėveliais ir auklėtojos renka šiukšles mažųjų pasivaikščiojimo vietose, taip rūpinasi savo švaria aplinka“, – pasakoja Jolanta.

 Ji pati, parvažiavusi iš užsienio, daug laiko praleidžia miškuose, o bevaikščiodama neretai vis dar pamato šiukšlių. „Ir nesuprantu, ar žmonės neišauklėti, ar nemotyvuoti? Atsinešti pilnas skardines, pilnus butelius alaus, užkandukų – nesunku, o štai tuščius išsinešti jau neįmanoma. Terkšt terkšt išmėčiau ir palikau“, – tiesiai sako ji. Neslepia, kad tokie vaizdai akis bado.

„Džiaugiuosi, kad dabar jau vaikus nuo mažens moko nemėtyti šiukšlių, rūšiuoti. O ir savo mama didžiuojuosi, kad ji, garbaus amžiaus sulaukusi, supranta rūšiavimo naudą“, – pasidžiaugia J. Jarašienė.

Dineta Babarskienė, „Lazdijų žvaigždė“

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Koktu skaityti. Kožnam laikraštį , sarmatos turėkit .

Ačiū Linute

Mums nereikėjo nei Vokietijos mes gimėme tvarkingi ir po savęs šiukšlių niekada nepaliko. Nusibodo šita zvezda, matosi kad dineta jau iš visų pusių drauges aprašinėja, šlykštu.

jau kokia "tvarkinga"matosi is komentaro...pavydas ir pyktis matyt net papus grauzia,

Štai kokia graži ir draugiška Naujosios Kirsnos bendruomenė. Viskas kaip ant delno.

Kirsnos žvaigždė. Gal i merus taiko,?

Visuomet prisiminki kaip šauksi, taip atsilieps. Bet tikrai atsibodo jau nesamones skaityt tas pačias.

Šaunuolė senolė, anūkė, kad šiukšles tvarko. O visi nepatenkinti prie savo šiukšlių dėžių lai apsidairo. Labiausia pažiūri komentuojančios ponios į savo dūšią. Ar tikrai ten viskas " surūšiuoti"????

Sėkmės, Jolanta... Puikių kaimynų turi, ane???

O medžių lapus kur dedi, kai sugreboji, jei grėboji?

tu sugrabok,sukompastuok.Turesi geros trasos darzams...na aisku jei liks laiko darzu prieziurai ,nes svarbiau komentarus parasyt,kaimynka aplot,parekaut kad valdzia bloga nes pasalpa per maza ....

Tamstos trumpame komentare ne mažiau kaip 23 gramatinės klaidos. Ar ne gėda?

Gal ir vandenį išmoksite taupyt, kaip Vokietijoje?

Ką sekantį kartą aprašys? Kelios asabos kurios neišlenda iš spaudos. Šlykštu skaityt.