S. Lenauskienė: laikas pasakyti atvirai: „uoliai“ tarnaujantys žurnalistai kartais peržengia net žmoniškumo ribas

Ilgą laiką buvau tik stebėtoja, klausytoja. Dirbau privačiame sektoriuje ir politika aktyviai nesidomėjau. Neplanavau dirbti su politikais, būti jų komandų dalimi. Juo labiau – kalbėti viešai. Tačiau po praėjusią savaitę „Lazdijų žvaigždėje“ pasirodžiusios Vytauto Radzevičiaus publikacijos supratau, kad tylėti tikrai negaliu. Šio žurnalisto sutikti neteko. O kam teko sutikti? Niekam? Galbūt dėl to, kad toks žurnalistas tiesiog neegzistuoja ir tėra slapyvardis tiems, kurie tiesos neatitinkančią informaciją nori skleisti neprisiimdami atsakomybės? Gal. Bet ne tai svarbiausia.

Skaitydama tą tekstą pajutau svetimos gėdos jausmą. Negi mūsų spauda, mums rašantys žurnalistai ir redaktoriai iki tokio lygio nusirito, kad šitaip meluotų, šmeižtų? Suprantu, kad tokie ginklai naudojami tik prieš stiprius žmones. Arba tuomet, kai rimtesnių argumentų puolimui nėra. Tačiau man, kaip ir daugeliui rajono žmonių, su kuriais bendravau šią savaitę, tai nepriimtina. Kaip ir daugelis skaitytojų, aš nesu žurnalistinės etikos ekspertė. Tačiau tiek, kad jos šiuo atveju, kaip ir elementaraus žmogiškumo, paprasčiausiai nebuvo – aišku.

Grįžau į gimtąjį Lazdijų rajoną tuo metu, kai pareigas pradėjo eiti savivaldybės merė Ausma Miškinienė. Ne paslaptis – mes esame pažįstamos seniai, dar nuo mokyklos laikų. Ausma pakvietė mane į savo komandą prieš trejus metus. Nors visą laiką rajono spaudoje aš buvau minima tik kaip tarybos nario Beniaus Rūtelionio dukterėčia. Tarsi tai būtų nuodėmė, nusikaltimas. Dabar viešai galiu pasakyti – aš tuo didžiuojuosi. Labai gerbiu ir branginu savo dėdę, esu gyvenime jam už daug ką dėkinga. Tačiau ne už įdarbinimą savivaldybėje. Taip, dabar jis mane dažnai ir kritikuoja, ir pamoko, tačiau dirbti čia tikrai buvo ne jo idėja.

Darbą savivaldybėje pradėjau nuo kukliausiai mokamos merės referentės pozicijos, vėliau dirbau ūkvede, šiuo metu esu merės patarėja. Šalia Ausmos aš augau visus šiuos trejus metus. Studijavau, baigiau teisės studijas. Kartu buvome sunkiu pandeminiu laikotarpiu, kai reikėjo dirbti neskaičiuojant darbo valandų. Ir vėliau, ištikus nelegalių migrantų krizei, buvome pirmieji Lietuvoje, kurie ją atrėmėme, greitai sureagavome į situaciją, neturinčią analogų per visą Lietuvos istoriją.

Galiu drąsiai pasakyti: Ausmos kompetencijos ir įžvalgų dėka mes visus iššūkius įveikėme taip, kad iš mūsų patirties sėmėsi ir semiasi kitos savivaldybės, dėkojo ir mus kaip pavyzdį rodė Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ministerijos. Matome, kad įvairūs ministerijų ir kitų įstaigų apdovanojimai savivaldybei už konkrečius pasiektus rezultatus tapo įprasti, Lazdijai tapo ne pajuokos, o pasididžiavimo objektu.  Mes turime kuo didžiuotis, mumis didžiuojasi ir tai yra sunkaus Ausmos darbo, stiprios suburtos komandos ir pasitikėjimo žmonėmis rezultatas.

Didžiuojuosi būdama jos komandoje. Sakau tai drąsiai. Tie, kas mane pažįsta (o per trejus metus teko susipažinti su tikrai dideliu būriu žmonių), žino, kad aš nemeluoju ir nemoku apsimetinėti.

Ir dar – man labai liūdna, kad šiuo metu, kai rajone jau pakvipo savivaldos rinkimais, prasidėjo toks baisus, skaudus, tiesiog akiplėšiškas merės puolimas, juodinimas. Suprantu: galime ginčytis, kritikuoti politikus dėl jų sprendimų, veiksmų. Politika yra politika. Tačiau šmeižti Ausmos artimuosius, tyčiotis iš žmogaus asmeninio gyvenimo negandų, kurios niekaip nėra susijusios su tiesioginiu darbu, gali tik savęs visiškai negerbiantis žurnalistas.

Žinau, kad dėl šios mano nuomonės kils audros. Sulauksiu „riebių“ ir piktų komentarų. Tačiau galiu pasakyti iš anksto – aš jų nebijau. Diskutuokime drąsiai ir atvirai. Džiaukimės galėdami tai daryti nebijodami, kad atleis arba neduos darbo, nes esi ne tų politinių pažiūrų, nelojalus ar nepataikauji. Nebereikia slėptis. Bijoti. Už tai taip pat padėkokime Ausmai. Jai sugrįžus į Lazdijus baigėsi bauginimo laikai. Stenkimės padėti kiekvienam, kuriam galime padėti. Aš ir tie, kurie pasitiki Ausma, tai darome jau daugiau kaip trejus metus.

Nors politikoje esu naujokė, tačiau, mano manymu, čia, kaip ir gyvenime, sprendimai turi būti grįsti tomis pačiomis vertybėmis, tokiomis kaip sąžiningumas, teisingumas, pagarba, atjauta, empatija. Meilė ir pagarba žmogui yra didelė, daug galinti jėga. Kritikuokime, bet gerbkime vieni kitus.

Sigita Lenauskienė, rajono savivaldybės merės patarėja (,,Lazdijų žvaigždė", 2022-10-07)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Sigita pasakei visą tiesą.

nu jo. Karjera nereali. Tik ne visiems taip galima. Net prie Margelio tokio greičio karjerai nebuvo.

Kad nereali karjera, politinio pasitikėjimo komandoje, man taip neatrodo. Žmogus eidamas į tokias pareigas daug rizikuoja, nes pasikeitus valdžiai, pasikeičia ir politinio pasitikėjimo komanda. Gerai, kad jauni žmonės ryžtasi.

Kliedesiai

"baigėsi bauginimo laikai".... Kur čia negirsi, kai esi gavus darbą, nes sava.

Oi , pupyte, gaila man tavęs į kokį tu š…pakliuvai,gaila man tavo jaunatviškumo ir patarimas-kantriai prastumki tuos kelis likusius mėnesius ir mauk tolyn nuo šitu pagyrū ,,darželio,, .

Tikra tiesa. Tik nevaidink švarios, geros ir gudrios. Eik į vaikų darželį Vyturėlį, Sigutėle, pas tetą, lopšiukams, tos, kurią parašei, pasakos sekti. Tai tik jie ir patikės Puikiai pažystam tave, Ausmą komandą ir tą "meilę" savo kraštui. Tikrai susidūriau. Neturit kuo didžiuotis , mergaitės, neturit. Ir kiti rajonai šaiposi iš tokio vadovavimo. O girėno, tai tik kol skverniukas buvo valdžioje. Na, o tipo, Radzevičius žurnalistas, visada drebia tiesą. Gal pagrąžintą, skaudžią, bet ne iš piršto laužtą. Trumpai pasakysiu, dabūk tą, nepilną pusmetį ,Sigutėle, ir...namo. O savo dėde, gal tik tu ir didžiuojiesi, kiti, kas pažįsta ir teko susidurti tai tikrai ne!!!!!!

Viskas gerai, bet labai norėtumėm pamatyti ir dirbančią Varnelienę.

Pavyduolių kliedesiai. Atrodo, kad kitokio komentaro ir parašyti nesugeba.

Varnelienė po direktorės atleidimo apsirgo ašarų liga. Jei ilgai verks, nežinia ar grįš į darbą nes dabar tai reiks tikrai gi padirbėt

Kas nezino kaip Sigute atejo i darba ir kada parleke is uzsienio. Kodel nepasikviete kitu ,,draugiu'' bet tik ja

Bjauru skaityti. Kiti metų metus išdirba savivaldybėje ir ne tik kad pareigose nepaaukština, o čia pardavėja ohoho kaip pakilo karjeros laiptais, ir dar mokslus sugebėjo pasibaigt tuo pačiu. Na gal ir nepadėjo dėdė šuoliuot į aukštybes, bet kažkaip abejoju...

Tai galėjo Artūras paaukštint, ar ir jis neaukštino?

Šaunuolė Sigita, pasakėte visą tiesą. O Jums ir komandai tik pirmyn iškėlus aukštyn galvą ir nekreipiant dėmesio į tuos visus pavyduolius. Dauguma su jumis.

Tai kur bėda? Jeigu melas ir šmeižtas, tai kreipkitės į atitinkamas institucijas, ar bijote, kad tas "melas ir šmeižtas" visai ne melas ir šmeižtas????

Būtum patylėjus protingesnė atrodytum... Nors kolegija nedaduoda proto ☺️ Tik tu tiek Ausma, tiek tavo dedė esat melagiai iš didžiosios raidės...kodėl taip sakau? Nes susiduriau su jūsų melu asmeniškai... Gerai, kad nedaug liko...

Politikoje reikalinga,kad vadovams (ėms) būtu jau suauges momonėlis,o kiek dabar matosi iš tamstos ir tavo vadovės viešu rašinėliu ir vizualizaciju dar toli Iki vadovavimo brandos.

Norėtųsi kad visa jūsų komanda pasirodytų , nes dabar kai kurie lygtais slepiasi.

Būkite malonus ir parodykite kas sudaro Jūsų „Anonimų“ komandą.

Sigute, tu šaunuolė! Nepaisyk šitų piktų žmonių Jų visada buvo ir bus. Baisu, koks pavydas, koks nepasitenkinimas, kad jaunas žmogus turi darbą, baigė mokslus, gyvena čia kur gimė ir augo!

Na būtų įdomu šitos Sigutės alga sužinoti. Tikrai manau, kad nepasikuklino. Nes kitų darbuotojų rajone algos kuklios. Gal dar jai ir priedai paskirti?

Atlyginimai paskalebta savivaldybės svetainėje III ketv. Mero-3674, pavaduotojo-3296, Sigutės-2172, administracijos direktoriaus pavaduotojo - 2762. Mano manymu, kad išvadas pasidarysite patys dėl ko tokie straipsniai atsiranda.

Na ir atlginimus gauna. O mokytojus bedarbiais paliko.

Mokytojai neverkit, eikit dirbti kitų darbų kaip visi žmones.

o kodel jie turetu neverkt ir kodel turi eit tu kitu darbu dirbt.

O ko jau Sigutei pavydėti? Nejuokinkit tik. Galėjai patylėti, būtum gudresnė atrodžiusi

Nieks nepavydi. Tik įdomu kaip seksis vėliau karjerą daryti?

Antroj kadencijoje direktore bus ir ką, pavydit?

Lazdijai miręs miestelis, toks Lietuvos Twinpyksas, Margis suleido per 150 milijonų Eurų į projektus per 10 metų, bet nesukurta nei viena tvari darbo vieta...tikras burtininkas :)

Ne tik kad tiek suleides nesukure darbo vietu, bet ir suremontavo viska neapgalvotai kas po jo liks, viskas mediniai, kurie reikalauja kasmetines prieziuros ir tvarkymo islaidu, kai tuo tarpu kiti rajonai ziurejo tvariai ir maste apie ateiti, kad kuo maziau prieziuros reiketu.. subyreje ir apleisti objektai ne tik siol valdzios neukiskumo pavyzdys, bet ir buvusios, kuri sugebejo galvoti i prieki tik tiek, kad pora metu bus gerai, gal durneliai subalsuos..

Vagie, kepurė dega, a ne Sigute? O durneliui no comment, ne valdžia darbo vietas kuria, o verslas. Įsibelsk tai į savo kvailą sovietinę galvą.

Čia Lazdijai, čia spaudoj mėšlo daugiau negu bet kur…