L. Vaitiekūnienė: „Jau turime planų Veisiejuose įsirengti saulės jėgainę“

L. Vaitiekūnienė pasakojo, kad patiekalų, pagamintų iš šviežių ekologiškų daržovių, užaugintų Veisiejuose esančiuose mokomuosiuose darže ir šiltnamyje, kokybę jau įvertino druskininkiečiai ir vilniečiai.

Apie naujuosius mokslo metus, profesinį mokymą, jo iššūkius kalbiname profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo verslo ir technologijų profesijų skyriaus Veisiejuose direktorę Laimutę Vaitiekūnienę.

– Su kokiomis mintimis pasitikote naujuosius mokslo metus?

– Mintys šviesios pirmiausia todėl, kad šie mokslo metai jau atskleidė svarbią tiesą – profesinis mokslas tampa vis dažnesniu ir natūralesniu pasirinkimu. Žmonės noriai mokosi nepaisydami jokių kliūčių: vieni tik pradeda ieškoti savęs, kiti siekia įgyti jau antrą ar trečią specialybę. Išbandymai nestabdo žmonių nuo noro kurti ateitį, ir mes didžiuojamės galėdami juos priimti į savo bendruomenę. Mūsų centre mokosi ir ukrainiečių, įtraukią aplinką kuriame sveikatos problemų turintiems žmonėms, o aplink šurmuliuoja kaip niekada daug jaunimo. Mokymosi erdvės plečiasi visomis prasmėmis.

–  Kiek šiemet Veisiejų skyriuje mokysis jaunuolių profesijos, iš kur jie, kokios profesijos populiariausios, ar yra naujų programų?

– Šiais mokslo metais verslo ir technologijų profesijų skyriuje Veisiejuose įvairiose programose mokysis 251 mokinys. Mokytis Veisiejuose panoro daugiau mokinių, nei galėjome priimti dėl ministerijos nustatytų kvotų, todėl teko organizuoti konkursus.

Džiugina tai, kad į Veisiejus iš Druskininkų perkeltos net trijų profesijų mokymo bazės. Tai leido jau nuo šio rugsėjo Veisiejuose pradėti mokyti transporto priemonių remontininkus, stalius-dailides ir siuvėjus.

Be to, pasiūlėme ir visiškai naują dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos priežiūros verslo darbuotojo mokymo programą. Jos mokymo bazėje Veisiejuose įrengtas šiltnamis su modernia laistymo sistema, įveisti sodas ir daržas.

–  Kokias sąlygas suteikiate norintiems mokytis, kuo Veisiejų skyrius išsiskiria iš kitų profesinių mokyklų?

– Norintiems mokytis suteikiame puikias sąlygas. Veisiejuose turime jaukų mokyklos bendrabutį, turtingą biblioteką, profesionalius reikalavimus atitinkančią sporto salę, abiejuose profesijų skyriuose veikia valgyklos. Nuolat naujiname mokymo bazes, kad mokiniai įgytų ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių, dalyvaujame pameistrystės ir „Erasmus“ projektuose, kartu švenčiame mums svarbias šventes. Taikome savo mokiniams nemokamo pavėžėjimo paslaugą, išduodame jiems daugybę nuolaidų suteikiantį mokinio pažymėjimą, kas mėnesį mokame stipendiją.

Ugdydami kompetencijas mokiniams, jau nuo praėjusių mokslo metų neapsiribojame vien tik savo skyriaus mokymo baze ir mokytojais. Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ dydis yra tas išskirtinumas, kuris suteikia galimybes mūsų mokiniams pasimokyti viešbučių ir restoranų sektoriniame praktinio mokymo centre Druskininkuose, dalyvauti profesinio meistriškumo konkursuose Vilniuje – šia unikalia galimybe naudosimės ir šiemet.

–  Kokias naujoves taikysite mokymo procese, kokių galimybių sulauks gerai besimokantieji?

– Mokymo procese esame itin lankstūs, nes turime daug mokinių, derinančių mokymąsi su darbu. Mūsų mokytojai naudojasi nuotolinio mokymo platformomis, pamokų transliavimo galimybėmis, įvairiomis vertinimo programėlėmis. Mokymo proceso metodų įvairovės prasme nenusileidžiame net šalies universitetams. Gerai besimokančius mokinius pastebime ir skatiname: jiems skiriamos padidintos stipendijos, suteikiamos galimybės stažuotis užsienyje.

–  Ar materialinė bazė mokymui yra pakankama, ar dar esate numatę ją stiprinti, vykdyti projektus?

– Veisiejuose turime itin turtingą mokymo bazę slaugytojo ir socialinio darbuotojo padėjėjams. Kitos mokymo bazės taip pat nuolat naujinamos ir turtinamos Na, o inovatyviausias mūsų šiuo metu vykdomas projektas – tai trumposios maisto tiekimo grandinės principo (nuo lysvės iki stalo) taikymas, kai šviežios ekologiškos daržovės ir žalumynai iš Veisiejuose esančių mokomųjų daržo ir šiltnamio keliauja į visas profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ valgyklas, kur iš jų pagamintų patiekalų kokybę jau įvertino vilniečiai bei druskininkiečiai.

Ateityje turime ambicingų planų Veisiejuose įsirengti saulės elektrinę bei dalyvauti investiciniuose projektuose, kuriuos įgyvendinus mūsų mokiniai praktinius įgūdžius galėtų vystyti tik inovatyviose laboratorijose: savo mokinius ruošiame ateičiai, todėl negalime sustoti.

–  Ką norėtumėte pasakyti tiems, kurie svajoja pasirinkti vienokią ar kitokią profesiją ir ateityje jos mokytis jūsų centre?

– Norėčiau padrąsinti, kad svajones reikia paversti tikrove, o tam užtenka vieno žingsnio – kreiptis į mūsų mokymo centro profesionalią komandą, kuri padės pasirinkti mokymo programą, apsispręsti dėl karjeros, įveikti stojimo žingsnius. Šiuolaikinis žmogus yra besimokantis žmogus – viskas greitai keičiasi, ir ateityje sėkmingi bus tie, kurie turės net po keletą profesijų, nebijos keisti darbo specifikos, nuolat įgis naujų žinių. Jeigu nesiseka darbe, jeigu nepatinka pasirinkta specialybė – nebijokite visko keisti, bandyti dar kartą.

O tiems, kurie dar tik žengia karjeros keliu, mūsų mokymo centras siūlo ne tik perspektyvių specialybių, bet ir galimybę atrasti save. Nereikia likti vieniems su savo klausimais, abejonėmis, svajonėmis – užmegzkime ryšį, kalbėkimės ir mes palydėsime kiekvieną sėkmingu mokymosi bei karjeros keliu.

– Ačiū už išsamius atsakymus ir sėkmingų jums naujų mokslo metų.

Kalbėjosi Kęstas Sukackas

„Lazdijų žvaigždė“ (2022-09-09)

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Šaunuoliai! Sėkmės ir toliau šiai mokyklai!

Puiku, kad klestite. O Miškinienė ar nebuvo prieš jungimąsi ar aš blogai pamenu?

Miškiniene už save protingesniu nemegsta

Merei dar reikia subręsti iki vadovo….,o kol kas iš jos vadovavimo tai tik oro virpinimas.

Gal merei ir reikia subręsti ji tam turės antrą kadenciją, bet jau subrendusiems Artūras, Sauliaus ir kitiems jau turėtų būti gana.

nepavyko merei politinis žaidimėlis su šita mokykla

Kam čia dabar šūdą malat? Juk VISI buvome prieš profkės perdavimą.

Merė šaunuolė, o visi kiti tik rašinėja nesamones. Pirmai pylė ant margelio pamazgas dabar pila ant ausmos. Pavyduoliai kai kurie turbūt ne 8 klasių nebaigę..

Turbūt jau laikas tarybos nariams metai iš metų sėdint taryboje ir nieko nenuveikiant tik lakstant nuo vienų prie kitų užleisti vietas jaunimui. Sekmės .

O tai saulės elektrinė, koks čia mokyklos rodiklis? Kuo elektrinė taip pakelia prestižą, kad dabar visiems kandžiams reikia koneveikti merę ir kitus. Kolektorius montuoja ne tik profkė.

Fikai, skaityk straipsnį nuo pradžių ir suprasi, kad straipsnis ne tik apie elektrines, o apie mokyklos sekmę.

Komentatoriai, skaitykit straipsni, o ne bile komentuokit. Atrodo kad kazkokie etatiniai vos tik pasirodo bet koks straipsnis nesvarbu apie ka, bet kritikuoja mere...