Žuvų atėję brakonieriai pateko tiesiai į aplinkosaugininkų pasalą

Praėjusią savaitę, gegužės 25–31 d.,  Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriaus darbuotojai apie galimus pažeidimus gavo 564 pranešimus. Apie žvejybos pažeidimus pranešta 58 kartus, apie medžioklės – 10. Dėl atliekų deginimo kreiptasi 16 kartų, netinkamo atliekų tvarkymo – 30, nuotekų – 22, vandens taršos – 14, pakrantės apsaugos juostų pažeidimų – 13, oro taršos – 15, neteisėtų kirtimų – 11 kartų.
Svarbu, kad bent šiek tiek sumažėjo į autoįvykius pakliuvusių laukinių gyvūnų – per savaitę apie tai pranešta 192 kartus (gegužės 18–24 d. tokių pranešimų buvo 252), dėl įvykių su laukiniais gyvūnais kreiptasi 96 kartus.
Taip pat paskutinę gegužės savaitę AAD pareigūnai išžvalgė 111 teritorijų ir surengė 39 reidus, darbo metu į įvykio vietą vyko 74 kartus, o ne darbo metu – 40 kartų.
Pirmadienį, gegužės 25 d., Alytaus aplinkosaugos pareigūnai Lazdijų r., Teizų ežere, sulaikė du asmenis, vykdančius neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais  –  dviem statomaisiais tinklais. Pažeidėjai žuvų sugauti nespėjo ir žalos gamtai nepadarė, bet už žvejybą draudžiamais įrankiais jiems teks sumokėti nuo 120 iki 300 eurų baudą  ir atsisveikinti su tinklais.
Gegužės 26-ąją per reidą Dusios ežere, Lazdijų r., Alytaus aplinkosaugos pareigūnai šiek tiek po vidurnakčio sulaikė du pažeidėjus, žuvis šaudančius povandeninės žūklės šautuvais. Dusios ežere povandeninė žvejyba draudžiama, todėl pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai (numatyta atsakomybė – nuo 120 iki 300 eurų) ir konfiskuoti naudoti šautuvai.
Keliomis dienomis anksčiau Šiaulių aplinkosaugos pareigūnai gavo informacijos dėl Kuršėnuose, Ventos upėje, statomų tinklų. Nuvykus į pranešime nurodytą vietą rasti trys Ventos upės senvagėje pastatyti tinklai, o aplinkosaugininkai nusprendė pažeidėjų palaukti pasaloje.
Netrukus pasirodę du asmenys ištraukė tinklus, susidėjo žuvis į maišus ir ruošėsi pasišalinti, tačiau buvo sulaikyti. Draudžiamu būdu jie pagavo 29 karšius. Įvykio vietoje iš pažeidėjų konfiskuoti trys tinklai, paimti 29 karšiai ir viena meškerė, nes vienas asmuo neturėjo mėgėjų žvejybos leidimo. Brakonieriams surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą  – 1740 eurų.
AAD pareigūnai dėkoja gyventojams už sąmoningumą ir apie pastebėtus gamtosaugos pažeidimus prašo pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 273 2995.

Aplinkos apsaugos departamento inf.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.