2019 metai paženklinti darbais Lazdijų kraštui, drąsiais sprendimais, pažintimis su puikiais žmonėmis

Merė A. Miškinienė: „Aš ir mano šeima džiaugiamės kiekviena diena kaime ir sprendimu Vilniaus senamiesčio šurmulį iškeisti į Lazdijų krašto ramybę.“

Interviu su rajono savivaldybės mere Ausma Miškiniene.

   - Nueinantys 2019-ieji Lazdijams buvo esminių pokyčių metai: po savivaldos rinkimų rajono taryboje pasikeitė valdančioji dauguma. Laimėjusi tiesioginius savivaldybės mero rinkimus, tarybai pradėjote vadovauti Jūs – jauna, ambicinga vadovė – pirmoji moteris  per visą Lazdijų savivaldos istoriją. Ateidama į šį postą turėjote tikslus ir planus. Ar aštuoni mėnesiai, dirbant su koalicijos partneriais, pakankamas laiko tarpas, kad įvyktų kažkas naujo? Jei taip – kokios tos gerosios naujienos arba, kaip buvo rašoma Jūsų rinkimų programoje, permainos? 
   - Mano pagrindinis tikslas buvo ir yra pateisinti čia gyvenančių ir norinčių sugrįžti žmonių lūkesčius, o tie lūkesčiai tikrai yra dideli ir pagrįsti. Nuo darbo savivaldybėje pradžios dedu pastangas, kad gyventojai pajustų esminius pasikeitimus savivaldybės veikloje, darbo rinkoje ir darbo vietų pasiūloje, sprendžiant socialines, švietimo ir sveikatos priežiūros problemas. Aštuoni mėnesiai yra ganėtinai trumpas laiko tarpas, tačiau visa koalicija ir administracija dirba sėkmingai ir permainos jau juntamos. Tai liudija tiek gyventojai, tiek statistika. Daug bendrauju su gyventojais, sulaukiu jų padėkų, pagyrimų, kartais – patarimų ir pastebėjimų. 
   Griežto taupymo ir gyventojų bei vietos verslo, kurie sąžiningai mokėjo mokesčius, dėka ne tik grąžinome paliktas skolas, bet ir į biudžetą surinkome daugiau pajamų, nei buvo planuota. Dalis viršplaninių pajamų keliaus į kitų metų biudžetą, dalį jų skyrėme atsakingai ir sąžiningai dirbantiems savivaldybės administracijos, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojams. Jie tikrai to verti. Dėl sėkmingai įvykdytos savivaldybės administracijos struktūrinės pertvarkos kas mėnesį sutaupome apie 27 tūkst. eurų, kurie ankstesnės valdžios buvo skirti realių funkcijų nevykdančių arba itin mažą darbo krūvį turinčių darbuotojų atlyginimams. 
   Manau, kad savo veiklą galime vykdyti dar efektyviau. Mums visiems svarbiausi yra tie, kurie gyvena ir dirba rajone. Visada išklausau tuos, kurie į mane kreipiasi ir, esant galimybei, padedu spręsti jiems kylančias problemas. 
   Kitų metų pradžioje bus atnaujintas savivaldybės tinklalapis, pagrindinės salės vaizdo įranga. Šie pokyčiai tam, kad rajono gyventojams būtų patogiau surasti reikiamą informaciją, kad jie galėtų žinoti ir įsitraukti į savivaldybės veiklą.
   Sprendžiame gyventojų užimtumo ir susisiekimo problemas, nuo kitų metų pradžios joms spręsti gausime ir papildomas lėšas iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. 
   Atlikome detalią analizę ir artimiausiu metu pristatysime švietimo įstaigų tinklo reformos projektą. Pradėjome diskusijas su ugdymo įstaigų vadovais. Tikimės, kad jos bus produktyvios ir priimti sprendimai bus geriausi mūsų vaikams.  
   Peržiūrėjome ir patvirtinome naują socialinės paramos skirstymo aprašą – dabar padėti žmonėms turėsime daugiau galimybių, užkirstas kelias galimam piktnaudžiavimui. 
   Džiugina ir Lazdijų ligoninės veikla, jos paslaugų spektras plečiasi, atvyksta dirbti patyrę ir mūsų gyventojams itin reikalingi gydytojai. 
   Atlikome savivaldybės nekilnojamojo turto inventorizaciją, nuosekliai atliekame savivaldybės  skyrių, jos biudžetinių ir viešųjų įstaigų veiklos ir finansinius auditus – aiškėja, kur ir kaip dar galima sutaupyti. O sutaupę investuosime į rajono infrastuktūrą, kitas gyventojams aktualias sritis. 

   - Nors Lazdijų rajone esate gimusi ir augusi, tačiau, gyvenant Vilniuje ir dirbant kitus darbus, neteko iš arti pažinti rajono problemų. Kokias pagrindines jas įvardintumėte šiandien? Nuo ko dar, be rajono valdžios, priklauso jų sprendimas? 
   - Nors daugelį metų gyvenau Kaune, po to – Vilniuje, niekada nebuvau atsiribojusi nuo rajono ir jo problemų. Čia sugrįždavau beveik kiekvieną savaitgalį, apie rajono džiaugsmus ir rūpesčius pasakodavo čia gyvenantys artimieji ir draugai. Todėl didžiausias rajono problemas tiksliai įvardijau prieš rinkimus. Tačiau nesitikėjau, kad jos tokios įsisenėję ir kad bus taip sunku įtikinti ir motyvuoti savivaldybės skyrių ir įstaigų darbuotojus aktyviai bendradarbiauti ir pradėti jas kompleksiškai spręsti. Be rajono valdžios, sėkmingam savivaldybės darbui labai svarbūs centrinės valdžios, LR Seimo, Vyriausybės ar atskirų ministerijų sprendimai.  

   - Iki 2019-ųjų metų finišo liko vos keletas žingsnių. Šiuo laikotarpiu įprasta apžvelgti ir įvertinti nuveiktus darbus, džiugius įvykius. Kuo labiausiai – darbais, įvykiais, žmonėmis – norėtumėte pasidžiaugti? O koks darbas, kurio nepavyko įveikti šiais metais, labiausiai neduoda ramybės?  
   - Džiaugiuosi mūsų rajono gyventojais ir tais darbuotojais, kurie nuoširdžiai dirba. Prisipažinsiu – pradžioje buvo tikrai nelengva nei jiems, nei man. Daugybė mitų ir baimių tiesiog tvyrojo ore, reikėjo laiko, kad pažintume vieni kitus, suprastume, kad esame reikalingi vieni kitiems. Jei norime ne tik dirbti, bet ir pasiekti rezultatų, turime būti vieningi, drąsūs ir darbštūs. Man svarbiausi – susitikimai ir atviri pokalbiai, diskusijos. Todėl labai norėjau iki šių metų pabaigos suspėti aplankyti ir pabendrauti su visų seniūnijų, ugdymo įstaigų, bibliotekų, kultūros centrų darbuotojais, bendruomenininkais ir socialinių paslaugų centrų gyventojais. Aplankiau daugelį, tačiau ne visus. Kitais metais ir vėl dirbsiu seniūnijose, aktyviai lankysiuosi įstaigose, renginiuose ir susitikimuose. 

   - Rajono gyventojai Jūsų atėjimą į savivaldybės mero postą labiausiai siejo su naujų darbo vietų atsiradimu. Kaip sekasi rajonui šioje srityje? Koks verslas mūsų rajone labiausiai galėtų plėstis – individualus, bendruomeninis, kuriamas stambių investitorių (pvz., „Mockavos terminalas“)? Ar savivaldybė naujiems verslo steigėjams yra numačiusi kokį nors jauką – lengvatas, paramą, strategiškai patogias vietas ar pan.?
   - Mūsų rajonas yra tikrai patrauklioje geografinėje vietoje. Vartai į Vakarus atsiveria keliais ir geležinkeliais su neapsakomai gražiu kraštovaizdžiu, darbščiais ir kūrybingais gyventojais, verslininkais ir amatininkais. Šios aplinkybės vienareikšmiškai yra rajono stiprybė, todėl vietos ir galimybių plėtoti savo veiklas užteks visiems. 
   Nuo balandžio mėnesio požiūris į verslą ir verslininkus savivaldybėje pasikeitė iš esmės. Dabar jau nebelaukiame, kol kažkas pas mus atvažiuos ir ieškos galimybių: ieškome patys, kviečiame, kalbamės ir su šiuo metu rajone veiklą vykdančiais, ir su potencialiais investuotojais. Pirmieji rezultatai yra, nes kuriasi ne tik pirmieji bendruomeniniai verslai, daugėja individualių verslų – įdomūs tapome ir stambiems investuotojams. Atsižvelgdami į lūkesčius ir galimybes, tiksliname bendrąjį teritorinį planą, svarstysime galimų lengvatų dydžius, kitų metų biudžete siūlysime numatyti priemones ir lėšas tiek pradedantiems verslą Lazdijų rajone, tiek jį plėtojantiems. Nebus pamirštas ir jaunimas bei bendruomenės.  

   - Turbūt esate girdėjusi Jums metamą kaltinimą demokratijos stoka, kad neva nurodote, kokią spaudą įstaigoms prenumeruoti. Ką į tai galėtumėte atsakyti?  
   - Mano manymu, tai ne kas kitas, o pavienių asmenų skleidžiamas melas siekiant asmeninės naudos. Vieša informacija, kad demokratijos stoka mane kaltinantis savaitraštis „Dzūkų žinios“ yra buvusio rajono mero šeimos bendrovė. Nežinau, ar tai atsitiktinumas, ar ne, bet daugybė metų ši bendrovė gaudavo tūkstantinius užsakymus iš savivaldybės. Teigiama, kad perkamų paslaugų spektras buvo labai platus – nuo savivaldybės veiklos viešinimo iki televizorių ir baldų. Tiesa ta, kad metų pradžioje sudarytos sutartys baigėsi, naujų sudaryti neketiname, nes taupymo tikslais nutarėme gyventojams aktualią informaciją skelbti tik viename didžiausiu tiražu leidžiamame rajoniniame laikraštyje. Šiuo metu – tai laikraštis „Lazdijų žvaigždė“. Man svarbu, kad kuo daugiau gyventojų perskaitytų tai, kas aktualu. Demokratijos stoka mane kaltinti ir interesų konflikto reikėtų ieškoti tuo atveju, jei būtų nuspręsta priešingai. 
    Dėl prenumeratų esmė tokia: dėl drausmingo finansų valdymo savivaldybės finansinė padėtis gerėja, siekiu, kad rezultatai būtų dar geresni. Baigiantis metams, kai reikėjo spręsti savivaldybės prenumeruojamos spaudos klausimą, išanalizavome, kas ir už kiek buvo užsakoma ankstesniais metais. Rezultatai apstulbino, nes paaiškėjo, kad 2015–2018 metais buvusi savivaldybės administracija prenumeravo maždaug 50 leidinių, kasmet jų prenumeratai išleisdama beveik po 9 tūkst. eurų. Mano nuomone, savivaldybėje, seniūnijoje ir kitose įstaigose, išskyrus bibliotekas, darbo laikas turi būti skirtas darbui. Juk kiekvienas savivaldybės administracijos ar kitos įstaigos darbuotojas jam įdomius leidinius gali prenumeruoti, pirkti individualiai arba skaityti vienoje iš 22 rajono bibliotekų. Įvertinę paminėtą informaciją, nutarėme, kad savivaldybės administracija 2020 m. prenumeruos tik rajoninius laikraščius, be to, tik po keletą vienetų, o ne dešimtimis, kaip buvo anksčiau. Taip elgtis rekomendavome ir savivaldybės įstaigoms. Rekomendacija jokiu būdu nereiškia prievartos ar spaudimo. 

   - Kokia esate merė – išklausanti, griežtai vadovaujanti ar kurianti? O gal viskas viename? 
   -  Šis klausimas turėtų būti adresuotas Lazdijų rajono gyventojams, kurie tiesiogiai su manimi bendrauja. Taip pat ir mano kolegoms. Jei reikia atsakyti man, manau, kad esu energinga, drąsi vadovė. Labai myliu savo kraštą, tikrai tikiu, kad Lazdijų rajonas gali tapti ne tik mūsų rajono gyventojų, bet ir visos Lietuvos pasididžiavimu. Todėl ir stengiuosi. Nesu griežta, greičiau – priešingai. Nors iš prigimties esu plepi garsiakalbė, visada stengiuosi išklausyti darbuotojus, patarti ir motyvuoti. Ir tik tuomet, jei darbuotojas piktybiškai ir neargumentuoti atsikalbinėja, yra abejingas ir nenori dirbti, tampu griežtesnė ir reiklesnė.  

   - Kokie gyvenimo provincijoje privalumai? 
   -  Turbūt daugelį nustebinsiu, bet gyvenimas provincijoje iš tikrųjų minusų neturi, vien tik pliusai. Jei norisi šurmulio ir išskirtinių pramogų ar prekybos vietų – keliai į didmiesčius geri, o automobiliai pakankamai greiti – labai greitai galime nuvykti į tokias vietas. Interneto sparta taip pat puiki. Gyvendama provincijoje kasdien galiu džiaugtis grynu oru, negaištu laiko kamščiuose, daugiau laiko galiu skirti šeimai ir darbui. Aš ir mano šeima džiaugiamės kiekviena diena kaime ir sprendimu Vilniaus senamiesčio šurmulį iškeisti į Lazdijų krašto ramybę. Taip, tai buvo drąsus sprendimas, tačiau jis pasiteisino ir tapo laimingo gyvenimo pavyzdžiu. 

   - Nors Kalėdų Senelio egzistavimu jau seniai nebetikime, tačiau kiekvieną švenčių rytą (tikiu, jog taip darome beveik visi) vis užmetame akį į papuoštą kalėdinę eglutę: bene nutiks koks stebuklas ir kaip vaikystėje pamatysime po ja kažką ypatingo... Kokių dovanų Jūs norėtumėte po Kalėdų egle rasti savo namams, savo artimiesiems, savo rajono žmonėms? 
   -  Visiems visiems linkėčiau po šventine egle rasti sveikatos. Manau, kad ji yra mums svarbiausia. Na, o jeigu dar rastumėme optimizmo, pasitikėjimo, drąsos – būtumėme tikrai laimingi. Kalėdos – puiki proga susitikti su artimaisiais, pabendrauti. Mokėkime tai vertinti ir džiaugtis. Savo krašto ir visos Lietuvos žmonėms švenčių proga linkiu visada turėti vilčių ir svajonių, susitelkti ir palaikyti vieni kitus. Tegul mūsų krašte ir visoje Lietuvoje būna gera, saugu ir linksma gyventi. Būkite sėkmingi ir didžiuokitės Lietuva, ji to tikrai verta! 

   Lazdijų r. sav. inf. (,,Lazdijų žvaigždė", 2019-12-27)

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Šaunuolė merė, muša visus rekordus, net ir savo pirmtako prieš rinkimus,- viename laikraštyje net penkios nuotraukos. O jau sprendimai tikrai drąsūs, per kelis mėnesius vienam žmogui 6000 eur. premija už gerą darbą. Mano laikais, jei priimtas į darbą, tai turi dirbti gerai,- jei ne- būsi išvytas. Išeitų, alga tik už atėjimą į darbą, o jei darbdavys nori, kad dirbtum, tegul premiją duoda. Manyčiau ir merei po premijų skyrimo pirštinių nereikėjo.

Dauguma gerų specialistų išmetė, tai viena nors dirba ir už mere ir už likusius.....

O po reformos quo vadis? Vaikais valstybė rūpinasi puikiai. Bet jie tiiik dalis visuomenės. Dar padidės emigracija ir bedarbystė?

Evet, bu ilaçların birçok potansiyel yan etkisi vardır.<br> <br> <br> <br> Enfeksiyon kapmaya daha duyarlı hale getirebilirler.<br> <br> <br> <br> Kemik erimesi, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, mide bulantısı, <br> <br> ishal, kusma, güneş ışığına duyarlılık, saç dökülmesi veya incelmesi, kilo alma ve şişkinlik oluşabilecek diğer yan etkilerdir.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web page - <a href="http://www.americotest.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bikehazard.cz%2Ftr%2F8iwjngj">Çin'in büyük teknolojisi sağlık sektöründe bozulmaya devam edecek</a>

Bir New Jersey Pizzacı, Kayıp Evcil Hayvanları Bulmaya Yardımcı Olmak İçin Teslimat <br> <br> Kutularını Kullanıyor Her Şey Hakkında İçerik Haftalık olarak telefon mesajlarına çivilenmiş düzinelerce "Kayıp Köpek" posterini gözden kaçırabilirsiniz, ancak pizza kutunuzun üstüne yapıştırılan birini <br> <br> kaçırır mıydınız?<br> <br> <br> <br> my webpage - Seroflo allergic reaction treatment - http://gromanbouw.nl/en/fplmy

jau ne penkios, o aštuonios nuotraukos vienam laikraštyje - jau ir savotiškas rekordas nes po tiek ir ano būdavo, pavijo su viskuo.

vaikeli, vazuok tu atgal in tu sostini, buk gera

Tenka tik apgailestauti,kad merė daro tokias neleistinas klaidas.Manau,kad Tarybos nariai turėtų ją pristabdyti ir neleisti perdaug įsijausti į rajono žmonių pinigų dalybas.Abejoju ir administracijos direktorės kompetencija ir darbu rajono žmonių labui,jeigu leidžiasi pamaloninama tokiomis sumomis.Nesinorėtų,kad nuvertus vieną savanaudžių valdžią pakeitėme kitais savanaudžiais.Susigėskite, valdžiažmogiai,nes jūs jau peržengėte raudonąją liniją.

įdomu tai, kad adm. direktorė taip jau dirbo, kad neseniai gautų 3 tūkstančių e. neužteko ir dar tris gavo nu o jos pavaduotojas negavo premijos tai argi jis nedirbo? Ačiū Sauliui ir Audriui, kad nepasiduoda gobšumui.

Pasiduotų, bet nedaleidžia prie lovio.

kaip suprantu sita isdalino o margis vienas pasiimdavo ar kaip

niche pharmacy products for affiliate marketing<br> <br> virtual assistant jobs for moms<br> <br> herbal supplement affiliate marketing without a website<br> <br> work from home for beginners<br> <br> <br> <br> Here is my webpage: <a href="https://myexceldeveloper.com/community/profile/francinekrier44/">freelance writing jobs</a>