Ž. Šilėnas: ir Lazdijų rajonui būtina ieškoti būdų aktyvinti ekonomiką

Lazdijų rajono savivaldybė šiemet užima 37-43 vietas Lietuvos laisvosios rinkos instituto sudarytame 54 mažųjų savivaldybių indekse. Pernai ji buvo 23-ioje vietoje.
Deja, pastebime nerimą keliančią tendenciją. Pagal tai, kiek pritraukia investicijų, pagal veikiančių ūkio subjektų skaičių, verslo aktyvumą sunkiausiai besiverčiančios savivaldybės nuo pirmaujančiųjų atsilieka vis labiau. Kitaip sakant, skirtumas tarp vietovių, kur ekonominis gyvenimas verda, ir tarp vietovių, kur ekonomika merdėja, darosi vis didesnis. Tai yra viena pajamų nelygybės priežasčių. Turime rajonų, kur sukauptos užsienio investicijos yra 1 euras žmogui. Apie kokius aukštos pridėtinės vertės produktus ar brangiai mokamas darbo vietas tuomet galima kalbėti?
Septintą kartą sudaromas indeksas rodo, kad didėjantis atotrūkis yra ilgalaikio neveikimo pasekmė.
Daug kalbama apie dvi Lietuvas, tačiau rodikliai rodo, kad skirtumai yra ne tik tarp didžiųjų ir mažųjų, bet ir tarp kaimyninių, panašaus dydžio savivaldybių. Didmiesčio statusas negarantuoja sėkmės, ir atvirkščiai – mažas gyventojų skaičius nereiškia pasmerkimo stagnacijai. Todėl savivaldybių politikai ir administracijų vadovai turi imtis iniciatyvos, nekasdienių ir drąsių sprendimų siekiant pritraukti ir išlaikyti privačias investicijas, kuriančius ir dirbančius gyventojus.
Žilvinas Šilėnas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Oho. Margelio savivaldybė - tarp "pirmūnų".

Kitais metais aplamai nepateks prie šitos rajono giminių valdžios.

pirmyn ir dar kartu gali...

nepergyvenkit,jai dar kadencija sitam meruj,Lazdiju visai neliks

Neįsivaizduoju kas jį dar gali rinkti kitai kadencijai juk yra ir be jo jaunų protingų žmonių,

duoda tegul jaunimui prisivokt :)

Kokias investicijas gali pritraukti rajonas, kurio bėgiais diena iš nakties rieda tankai? Na kuris drąsuolis investuotumėte? O rajono meras šaunuolis. Kiek stengtasi dėl darbo vietų išsaugojimo (pasienio? ligoninės?)