A. Mikelionis: gerb. mere, ar iš tikrųjų viskas yra ir bus gerai?

Manau, kad optimizmas yra labai gera žmogaus savybė. Optimistas ir pats gerai jaučiasi, smagu ir artimiesiems, ir jo draugams bendrauti su tokiu asmeniu. O štai mūsų rajonui labai pasisekė, nes mūsų merė A. Miškinienė yra optimisčių optimistė. Kad ir kokią kritiką jos atžvilgiu žertų politiniai oponentai, nedorėliai žurnalistai ar šiaip kritikai, ji nenustoja kartoti, jog viskas bus gerai. Rytoj gal ir bus, bet juk nė vienas žmogus nežino, kad tikrai ir būtinai. Na, bet mūsų merė jauna, graži, darbšti, aktyvi, energinga ir t. t. Gal jos kritikai tikrai klysta nepasitikėdami ja? Bet, žinot, man šūkis „Viskas bus gerai“ primena užrašą ant įėjimo į alaus barą: rytoj alus nemokamai. Ateini kitą dieną išgerti alaus, o ten juk užrašas tas pats, ir eik tu, žmogau, į tą alaus barą visus metus, bet alaus dykai negausi. Pats laikas virš Lazdijų savivaldybės durų pakabinti užrašą: RYTOJ GYVENSIME GERAI ARBA VISKAS BUS GERAI.

Šių metų vasario pradžioje Finansų ministerijos valdomoje svetainėje Lietuvosfinansai.lt pateikiamas savivaldybių gyvenimo kokybės indeksas (GKI), papildytas 2022 m. duomenimis. Į TOP savivaldybių penketuką pagal bendrą gyvenimo kokybę 2022 m. sugrįžo Birštono savivaldybė, išstūmusi iš jo Neringą, o Klaipėdos miestas pakilo į 3-ią poziciją, apsikeisdamas vietomis su Kauno rajonu. Pirmos dvi vietos liko tos pačios – Vilniaus miestas ir Kauno miestas.

GKI sudarytas iš 40 rodiklių 6 srityse: materialinės gyvenimo sąlygos; gyventojų verslumas ir verslo konkurencingumas; sveikatos paslaugos; švietimo paslaugos; demografija, pilietinis ir visuomeninis aktyvumas; viešoji infrastruktūra, gyvenamosios aplinkos kokybė ir saugumas. Naudojantis GKI, galima pamatyti kiekvienos savivaldybės bendrą, atskirų sričių ir rodiklių įvertinimą, savivaldybes palyginti tarpusavyje ar stebėti pokyčius 2013–2022 m.

Siekiant tiksliau atspindėti gyvenimo kokybę savivaldybėse, 2024 m. buvo atlikti GKI pakeitimai, atnaujinant 2022 m. duomenis: iš sub-indekso „Viešoji infrastruktūra, gyvenamosios aplinkos kokybė ir saugumas“ buvo atsisakyta rodiklio „Į paviršinius vandenis išleistų užterštų (nevalytų) ir nepakankamai išvalytų ūkio, buities ir gamybos nuotekų dalis bendrame nuotekų sraute“ dėl sumažėjusio jo aktualumo.

Deja, sąrašo viršuje Lazdijų rajono neieškokite ir be reikalo nevarkite. Kad nereiktų ilgai vargti ir veltui leisti laiką, nepasakysiu, kad viskas yra gerai – Lazdijai atsidūrė sąrašo apačioje pagal GKI (gyvenimo kokybės indeksą). Žemiausias pagal bendrą gyvenimo kokybę GKI rodiklis 2022 m. buvo nustatytas Skuodo r. (0,452) savivaldybėje. Toliau eina Kalvarijos (0,453), Vilkaviškio r. (0,464), Lazdijų r. (0,473) ir Kelmės r. (0,476) savivaldybės.

Žinoma, pateikta tik sausa statistika ir skaičiai, bet čia svarbiausia yra matoma tendencija. Aiškiai matosi, kad tikrai viskas nėra gerai dėl objektyvių ar subjektyvių sąlygų. Šis straipsnis nepasiūlys išeities ar recepto, ką reikia daryti, kad nebūtume sąrašo gale. Tam ir sėdi aibė valdininkų Lazdijų rajono savivaldybėje, kad spręstų mūsų gyvenimo problemas, o ne lyg robotai kartu su mere kartotų, kad viskas bus gerai.

Algimantas Mikelionis, rašytojas (,,Lazdijų žvaigždė", 2024-02-16)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Margelio suniukas tai ir straipsnis atitinkamas...

skolos tik auga, tuo tarpu kiti miestai stengiasi tas skolas mažinti. Beje, o kieno šuniukas esate jūs?

Niekieno Algimantai, ne taip kaip pats...

viskas tik blogyn