K. Sukackas: kodėl neprotestavo Lazdijų valdžia, abu Seimo nariai?

Susidaro įspūdis, kad mūsų rajonas paliktas likimo valiai, gal tik vasarą, kai atsigauna gamta, prisimenamas, nes miestiečiai nori ramiai pailsėti nuo triukšmo.

Sakau taip, nes kiekvienų metų pradžioje prarandame po vieną ar keletą svarbių šalies įstaigų skyrių ar padalinių. Netenkame rimtų darbdavių, darbo vietų, administracinių resursų, piniginių įplaukų į rajono biudžetą, dalies rajono įvaizdžio – vaizdelis papilkėja. Taip vyksta gal dešimtmetį ir mūsų gražus rajonas po truputį nyksta, sensta, tampa tikru užkampiu. Mano kolega teisingai rašė, kad tampa tikru pensininkų prieglobsčiu, kuriame gera jiems gyventi ir numirti.

Iš tiesų, kai paskaitai, kiek rajono valdžia skiria lėšų senjorų mokymams sukurtuose trečiojo amžiaus universitetuose, kokiu dėmesiu juos apdovanoja, supranti, kad tokia kryptis pasirinkta neatsitiktinai. Juk mokinukų tai mažėja, o senjorų daugėja ir gilinti žinias jie nori. Siūlau visų uždarytų mokyklų – Kučiūnų, Kapčiamiesčio, Krosnos ir kitų – dabar esančias tuščias patalpas įveiklinti juose atidarant senelių globos namus, o kad ten gyvenantys seneliai turėtų ką veikti, įsteigti trečiojo amžiaus universitetus. Patalpos būtų išnaudotos pagal paskirtį ir naujų darbo vietų atsirastų, turėtų kur dirbti socialiniai darbuotojai. Aišku, tai fantazijos, kurios lenda į galvą triukšmingai atšventus Kalėdas ir Naujuosius metus ir persivalgius baltos mišrainės.         

Kalbant rimčiau apie visokias reorganizacijas, praėję metai buvo neišskirtiniai: neliko teismo, dar prieš metus – Veisiejų urėdijos, ženkliai sumažėjo pašto skyrių, anksčiau buvo reorganizuota elektros tinklų įmonė, ilgai tuščios stovėjo Lazdijų muitinės patalpos, riogso didžiulis pastatas Dumblyje, nes buvo panaikinta Lazdijų rinktinė. Kalbama, kad iš Lazdijų policijos komisariato liks tik Lazdijų policijos nuovada. Vardinti ir vardinti galima valstybines įstaigas, kurios buvo uždarytos jas reorganizuojant dėl ekonominių, politinių ar kitų sumetimų, o galbūt, kad toli esame nuo pagrindinių šalies traukos centrų. Ten, Vilniuje, nusprendė, uždėjo valdininkai pliusiuką, kad atlikta, ir jiems galvos nesopa, kad mums čia reikia gyventi.

Mūsų rajono valdžia nespėjo net cyptelti, o galbūt nebuvo noro ir valios nors kažkiek paprotestuoti, patriukšmauti dėl Lazdijų teismo rūmų uždarymo – raštu kreiptis į Vyriausybę, ministerijas, padiskutuoti, pasiaiškinti, kodėl ir dėl ko. Negirdėjau, kad tokių pastangų būtų buvę.  

Nesu įsitikinęs, ar tai būtų kažkiek padėję, bet bandyti kažkaip pasipriešinti besaikiam reorganizavimui vis tiek reikėjo. Juk kiekvienas tikras šeimininkas nori, kad jo teritorijoje tiesiog virtų gyvenimas, judėtų, krutėtų ekonominiai, visuomeniniai reikalai, o ne stovėtų vietoje. Bet kai vietinė valdžia tyli...

Ai, tiesa, mes gi turime du Seimus narius: vienas atstovauja mūsų interesams, nes buvo tiesiogiai išrinktas Lazdijų–Druskininkų apygardoje, o kitas pateko pagal sąrašus ir, kiek girdėjau, labai nori ir kituose rinkimuose būti išrinktas. Jų balsų ir nuomonių irgi negirdėjau dėl reorganizacijų – tyliai, patogiai sėdi Seime. Abudu druskininkiečiai, ko gi jiems aušinti burną dėl Lazdijų ir mūsų rajono ateities, juk jų mieste niekas teismo neuždarė ir Druskininkų teismo rūmai veikia toliau kaip ir Varėnos.

Vienas mano draugas pajuokavo, kad apsieisim be tų teismo rūmų Lazdijuose. Anot jo, dabar toks progresas, tokį aukštą išsivystymo lygį pasiekėme, kad beveik viską galima daryti ir net nuteisti nuotoliniu būdu. Juokas juokais, bet vis tiek mūsų rajono gyventojams teks važinėti į Alytaus teismą ir ten bylinėtis, dalyvauti teisminiuose procesuose.

Ne tik bylinėtis, bet ir gydytis tuoj važiuosime į Alytų, nes kažin ar Lazdijų ligoninė išsilaikys, teiks tokias paslaugas, kokias teikia, nes jau dabar kai kurie skyriai uždaryti. Dar prasidėjus sveikatos reformai, rajono savivaldybės tarybos nariams nubalsavus ir sujungus Lazdijų ligoninę su Lazdijų savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centru, kilo klausimas, kaip šią naujai įsteigtą įmonę pavadinti. Taigi rajono valdžia dabar aiškinasi su Sveikatos apsaugos ministerija, ar naujas darinys galėtų vadintis Lazdijų ligonine. Juk ne kartą kalbėta viešai ir rašyta, kad šalyje per daug ligoninių, jos funkcionuoja neefektyviai, todėl jų skaičių būtina mažinti.  

Tad ar sveikatos reforma nedaroma tam, kad būtų sumažintas ne tik sveikatos įstaigų, bet ir rajono ligoninių skaičius? Valdininkai aiškina, kad per reformą nušaunami du zuikiai, bet tik ateitis parodys, ar tai efektyvu, ar tos sveikatos paslaugos dar labiau nenutols nuo žmonių.

Kęstas Sukackas (,,Lazdijų žvaigždė", 2024-01-05)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Na, tai, kad vienas Seimo narys kovoja su Malinausku (meru) ,o kitas užsiėmis pinigu prašymu pas valdžia Druskininku kongresu rumu statyboms.Kestukai tai gi tavo partija valdžioj,kovoki tu.

Keistai nepyk ant valdžios juk tavo bendrapartiečiai kišami i postus mūsų savivaldybėje, paprašyk gal ir tave atgal i sargus sugrąžins. Merė turbūt irgi rinkimam ruošiasi, ir vėl jūsų pagalba bus reikalinga.

Vadinasi blogas paukštis, kad savo lizde š...

O gal jis pasako teisybę, prieš rinkimus vėl visi ragus ausmai parodys. Dabar tik dėl postų tyli?

Kęstai - norint būti objektyviam, formuoti nuomonę, reikia pirmiausiai įsigilinti į situaciją, suprasti kas vyko, vyksta, vyks. Atrodai kaip VBS.

Kestai gal merei ačiū pasakytai kiek bendrapartiečiū sudarbino ir vis dar drbina.

Ar tikrai kultūros centras perka iš savo darbuotojų asočius ir dovanoja? Pritrūko idėjų ar? Gal vilma pasidomėtų?

O kai su lazdijų muziejumi ir turizmu, ar turi jau vadovus? Kodėl neskelbiami konkursai? Giminių ir draugų nebeliko?