V. Danauskienė: Kalėdų dovana – atmestas žemės mokesčio sumažinimo klausimas

Atsiprašau visų rajono gyventojų, turinčių bent lopinėlį žemės ir mokančių už juos mokestį valstybei. Neatstovėjau už jus. Savo vienu balsu nesugebėjau pasipriešinti prieš naują politinę daugumą sudariusių kolegų taryboje balsus.

Merės teikimu, pritariant net opoziciniams Artūro Margelio krikščionims, klausimas iš tarybos posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas ir net nesvarstytas.

Oficiali priežastis – „turime laiko iki liepos 1-osios“. Taip aiškino merė Ausma Miškinienė, teikdama išbraukti klausimą ir jo net nesvarstyti.

Neoficiali priežastis, mano nuomone, yra kita – baimė, kad būdama aktyvi tarybos narė ir ne kalbėdama, o realiai teikdama sprendimus, kaip palengvinti rajono žmonėms mokestinę naštą, Danauskienė susirinks per daug politinių dividendų.

Liūdna ir juokinga, jei mes, politikai, matuojame viską tokiu matu. Jei varžomės, kad ne tas pateikė, per anksti ar per vėlai, per daug paprašė sumažinti ar iš principo parodė iniciatyvą. Liūdna ir juokinga.

Tas klausimas – sumažinti žemės mokesčio tarifą – turėjo būti teikiamas dar praeitoje taryboje, kai pernai metų rugsėjį sužinota, kiek po naujo masinio žemės vertinimo gyventojams išaugs mokestis.

Bet gyventojų interesai tuomet demokratams, konservatoriams ir socialdemokratams buvo paskutinėje vietoje. Pernai rugsėjį jie draskėsi gerkles ir vertė iš pareigų tuometinę administracijos direktorę, o vietoj padidėsiančių žmonėms mokesčių politikai matė akyse besisukančius eurų rutulius, kiek papildomai bus šimtų tūkstančių surinkta į biudžetą. Nes juk artėjo rinkimai. O juk priėmus tuomet, iki pernai gruodžio, sprendimą taryboje, buvo galima žemės mokestį sumažinti jau šiems 2023-iesiems metams.

Po rinkimų jau ši naujoji taryba mokestį galėjo sumažinti ateinantiems 2024-iesiems metams, jei sprendimo projektas būtų taryboje pateiktas ir priimtas iki šių metų liepos 1 dienos.

Tik ir senajai-naujajai tarybai tai mažiausiai rūpėjo. Taip, mes, keletas tarybos ir politikos naujokų, galėjome patys inicijuoti ir priversti merę parengti sprendimo projektą, tik praėjusią liepą tarybos veiklos reglamente net nebuvo numatytų tvarkų, jog tarybos narys gali inicijuoti ir parengęs pateikti sprendimo projektą.

Kai rudenį jau paaiškėjo, kad mokestis išauga kartais, opozicijoje priėmėme sprendimą – parengti ir registruoti projektą mokesčio tarifui mažinti. Tai buvo opozicijos lyderio idėja, o man buvo pavesta atlikti techninį darbą – parengti teisiškai sureguliuotą projektą, jį įregistruoti nustatyta tvarka, suderinti ir pasiekti, kad klausimas būtų įtrauktas į darbotvarkę.

Visa tai padariau, ir darbas buvo atliktas nepriekaištingai, kad net savivaldybės teisininkai administracijoje nerado prie ko prikibti, kad formaliai galėtų vilkinti tokio klausimo įtraukimą į darbotvarkę. Ir klausimą merė buvo priversta įtraukti. Ir įtraukė, tai buvo ir darbotvarkėje.

Nežinau, kas nutiko ir kokie užkulisiniai susitarimai buvo sudaryti tarp atskirų politikų, bet iki pat posėdžio nieko nežinojau, kad klausimą iš darbotvarkės išbrauks. Ir kas buvo skaudžiausia, kad tam pritars ir tie, su kuriais kartu bandėme apginti rajono žmonių interesus.

Žinau viena – tokia dalies opozicijos narių pozicija labai pradžiugino valdančiąją demokratų ir konservatorių daugumą. Juk nieko nėra saldžiau politikoje, kaip matyti susiskaldžiusius – ar daugumą, ar opoziciją.

Kaip sakoma, drumstame vandenyje didžios žuvys viena kitą vaikosi ir ryja. Liūdna. Nes balandį, o ir visą rinkimų laikotarpį, marškinius ant krūtinių draskėmės, kaip mes visi – už paprastą žmogų ir Lazdijų krašto gerovę. Išeitų – melavome...

Vilma Danauskienė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė rajono taryboje (,,Lazdijų žvaigždė", 2023-12-15, A. Ufarto/DELFI nuotr.)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Vilma pasidomėk o kur padėjo uždarytų bibliotekų knygas, pvz. Stebulių ir kitų.

tai ka pasakys dabar rinkejai isrinkot asilus tai dabar kentekit

O uždarytos trys bibliotekos, tai nurašyta apie 12000 knygų. Ir nejaugi jos visos į katilinę?

Matosi kad bibliotekos vadovė nesusitvarko savo rogėse, prastėja renginiai, juose lankytojų irgi saujelė, trūksta kažko naujo. Gal Teizų bibliotekininkė parodytų kaip reikia dirbti ji šaunuolė.

Kodėl savivaldybės puslapį vėluojama įkelt merės darbotvarkę , nejaugi nebeliko jau km dirbt. O gal nesugeba?

Vilma pasirūpink kad būtų vėl jaunimo centras kaip anksčiau jaunimui prieinamas nors iki 10 val.

bibliotekos nereikalingos vistiek ten niekas nieko neskaito

Gerb Vilma pasirūpinkite rajono jaunimu, lazdijų jaunimo centras turėtų dirbti nors iki 10 valandos dabar jaunimui nėra ks veikti vakarais. Bibliotekos vadovė su pavaduotoja matyt tuo nesuinteresuotos. Sekmės dirbant dėl jaunimo.

Klasikinis, primityvus ir skausmingai banalus populizmas... "Geroji teta" - už skriaudžiamus mažažemius... Pats priklausau tokių kategorijai ir nematau problemos susimokėt žemės mokestį, nes žemė yra turtas, kuriantis pridėtinę vertę. Nesugebantys jos gauti, laisvi žemę tiesiog parduoti. Bėda ta, kad prisidengiant mažažemių gynimu, tikrieji sumažinto žemės mokesčio naudos gavėjai būtų didieji ūkininkai bei žemvaldžiai. Būtent jų kišenes labiausiai tuština minėtasis mokestis, būtent jų interesų (iki galo suvokdama tai, ar ne) stoja ginti V. Danauskienė. Net ir tai nebūtų keista, priešingai - logiška, žinant, kad būtent stambiųjų žemvaldžių interesus ginančią bei vieno stambiausių Lietuvos žemvaldžių vadovaujamą partiją ji atstovauja... Neskanu tampa tuomet, kai žemės mokesčio klausimas, kaip ir kitos šios, naujai iškeptos politikės keliamos problemos, apgaubiami populistine "rūpinimosi silpnaisiais" migla bei bergždžiai besistengiamu nuslėpti jos narcizizmu...

dauno sindrome tu ir mokek

Ar pone Savukienė dirbs ir kultūros centre ar tik savivaldybėje? Kažkodėl kultūros centro puslapį dar rodo jos užimamas pareigas?