Kodėl dalis Ančios pervadinta į Veisiejo ežerą?

Praėjusioje „Lazdijų žvaigždėje“, skaitydami apie Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnų atliktus valstybinės žemės patikrinimus Veisiejų mieste bei patikrinimų rezultatų realizavimą, aptikote keistų dalykų.

Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnai informavo, kad 8 tokie patikrinimai buvo vykdomi Veisiejų mieste Ančios ežero pakrantėje, o 17 – Veisiejo ežero pakrantėje. Tuomet kilo klausimas, nuo kada Ančios ežero dalis nuo tilto Rūdos kaimo link pervadinta Veisiejo ežeru, nes visada miestą skalavo vienintelis Ančios ežeras. 

Kalbinti veisiejiečiai negalėjo patikėti savo akimis, kad Veisiejo ežeras atsirado Veisiejuose. Tai vadino nesąmone, technine klaida arba nesusipratimu. Jie, taip pat aplinkosaugininkai dar labiau nustebo, kai atsivertę Lietuvos internetinius žemėlapius regia.lt,  maps.lt ir kitus pamatė, kad Veisiejų miestą iš tikrųjų apglėbia ne tik Ančia, bet ir Veisiejis (viename žemėlapyje – Naudoris). Juolab kad kitas Veisiejo ežeras su kitu indentifikavimo kodu daugiausia užima Kapčiamiesčio seniūnijos teritorijos ir yra už keleto kilometrų nuo Veisiejų miesto.

Veisiejų seniūnijos seniūnas Zenonas Sabaliauskas teigė, jog padaryta nesąmonė žemėlapiuose, dalį Ančios pervadinant Veisieju: „Nežinau, kas taip padarė, kas toks išminčius tuos žemėlapius ruošė, bet aš visad gyvenau prie Ančios ežero ir niekaip kitaip šio ežero nevadinu. Tokiais pervadinimais nereikia klaidinti žmonių.“

Plačiau - K. Sukackas naujausioje ,,Lazdijų žvaigždėje" (2023-09-22).
 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Gerbiamas Kęstai, užtenka į Google langą įrašyti "Lazdijų rajono ežerai", ir pamatysite tai, apie ką rašėte: šiaurinė nuo tilto Ančios ežero dalis (link Rūdos kaimo) vadinama Veisiejo ežeru. Man 74 m., bet neatsimenu, kad mano tėvai, kaimynai ar kiti veisiejiečiai Ančios dalį būtų vadinę Veisieju. Ar aplink Veisiejus esančius ežerus kažkas apsėdo? Kam galėjo šauti į galvą tokios nesąmonės su liepteliais, o dabar ir su pavadinimais?

O kurioje ežero dalyje gyvena velioriba?Žuvis tokia kur muziką labai mėgsta. Ji po tiltu praplaukt negali,nes per didelė yra.