Jaunimo vasaros įdarbinimo programa šiemet vyksta jau ketvirtą kartą

Jau ketvirtus metus iš eilės Lazdijų rajono savivaldybė organizuoja moksleivių ir studentų užimtumo didinimo programą, kurios metu darbdaviai, pateikę paraiškas, gali įdarbinti 14–29 metų jaunuolius. Buvo atrinkta 16 darbdavių iš įvairių įstaigų ir organizacijų, kurie galėjo įdarbinti jaunus žmones vasarai.

Programos, kuriai buvo skirta 32 tūkstančiai eurų iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto, metu buvo įdarbinti 26 jaunuoliai iš Lazdijų rajono.

Jaunuoliai, paklausti apie vasaros darbą, įgytus įgūdžius ir patirtus sunkumus, kalbėjo:

„Man šiame darbe patinka, kad tenka bendrauti su žmonėmis. Pirma alga bus atidėta reikmėms, kurių reikės studijoms. Antra alga – santaupoms. Su darbdaviu tikrai gerai sutariu, darbo sąlygos puikios. Įgavau patirties: pradėjau sklandžiau bendrauti su žmonėmis, supratau žmonių mąstymą, išmokau bendrauti su vaikais“, – kalbėjo studentė Greta Bansevičiūtė, šiuo metu dirbanti drabužių parduotuvėje.

Dirbantis „Pietų Megrame“ Ligitas Minsevičius sako: ,,Čia įsidarbinti seniai norėjau, pernai nepavyko, tačiau norėjau fizinio darbo ir nepasidaviau – šiemet jau dirbu. Man šiame darbe patinka kolektyvas, labai draugiškas, padeda. Uždirbtus pinigus galvoju taupyti naujam automobiliui.“

,,Esu patenkinta darbo sąlygomis ir gautu atlyginimu. Išmokau perlipti per save, būti laisvesnė, kalbėti su įvairiais žmonėmis. Sunkiau buvo išmokti ir adaptuotis prie darbo vietos, nes dirbu su asmens duomenimis, daug panašių pavardžių, kaip ir ką daryti išmokau per porą savaičių“,– pasakoja chemijos studentė Inesa Sasnauskaitė, šiuo metu dirbanti Lazdijų sveikatos centro registratūroje.

,,Dirbu kavinėje ,,Pas Mantą“. Čia nusprendžiau įsidarbinti, nes norėjau pabandyti barmeno-padavėjo darbą, kuris man pasirodė įdomus, o spėjimai tikrai pasiteisino. Čia dirbu mėnesį ir man labai patinka. Darbą perpratau gana greitai, užteko savaitės, vėliau ėjosi žymiai sklandžiau. Esu labai patenkintas darbo sąlygomis ir atlyginimu, su darbdaviu sutariame puikiai, kalbam beveik apie viską, pradėjau daug labiau gerbti kitų barmenų darbą“, – sako Arnas Stučka.

Viešbutyje-restorane dirbanti Ūla Bakanovaitė pasakoja: ,,Labiausiai patinka kolektyvas, pats darbo pobūdis, įdomu viską išbandyti, pvz., išmokau naudotis kavos aparatu. Nepatinka pikti žmonės, kurie burba dėl smulkmenų, nes mato, kad esu naujokė. Jau gavau pirmą atlyginimą. Dar prieš įsidarbindama turėjau planą, kur išleisiu uždirbtus pinigus – tai studijoms skirtas kompiuteris, o likę pinigai – studento gyvenimui.“

Pagyrų įdarbintam jaunimui negailėjo ir juos įdarbinę Lazdijų krašto darbdaviai. Jie supranta, kad jaunuoliams suteiktos karjeros pamokos bus labai vertingos ir ateityje.

,,Nusprendžiau įdarbinti jaunimą, nes manau, kad jiems reikia paskatinimo, kad jauni pradėtų dirbti ir dirbti norėtų. Šį jaunuolį (Arną Stučką) pasirinkau, nes jis visada kavinėje „Pas Mantą“ elgėsi mandagiai, kultūringai, norėjo dirbti. Šiais metais į vieną darbo vietą pas mane kavinėje pretendavo dirbti  virš 60 moksleivių. Niekada neturėjau baimės, kad jaunas žmogus gali kažką padaryti prasčiau, negu labiau patyręs. Programa  pasiteisino ir kitais metais planuoju pildyti paraišką. Linkiu sėkmės dirbančiam jaunimui, siekti svajonių, įstoti į norimą universitetą ar kolegiją ir niekada nepasiduoti“, – kalbėjo jaunuolius įdarbinusi kavinės savininkė Marytė Vekterienė.

Įgyvendinant šią programą, Lazdijų rajono  savivaldybės darbdaviams skyrė  70 proc. subsidiją darbo užmokesčiui, įskaitant privalomus mokėti mokesčius ir išmokas. Programos tikslas buvo sudaryti palankias sąlygas jaunimo užimtumui didinti vasaros metu,  pasibaigus mokslo metams.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

as tai noreciau, prie tos pilnos alkoholio lentynos padirbeti.