Vakar savivaldybė išsiuntė patikslintą informaciją A. Tapinui

A. Miškinienė: „Per praėjusią kadenciją esu gavusi tik kompensaciją už kurą – 10 783,23 Eur per visus 4 metus, vidutiniškai po 224 eurus per mėnesį.“

„Lazdijų žvaigždė“ vakar paprašė Lazdijų rajono merę Ausmą Miškinienę pareikšti savo nuomonę apie Lietuvą purtantį skandalą dėl savivaldybių tarybų nariams skiriamų išmokų panaudojimo, Lazdijų vietą jame, kodėl Andriui Tapinui nusiuntė išmokų ataskaitą be tarybos narių pavardžių, kokia dabar padėtis susirašinėjime su juo ir pan.

Ausma Miškinienė, Lazdijų rajono merė:
Stebint Lietuvos savivaldą purtančius skandalus ir projekto „Skaidrinam“ pasekmes, kai postų netenka įtakingi politikai ar net ministrai, suprantu Lazdijų krašto žmonių nerimą. Taip, žurnalistas Andrius Tapinas taip pat paprašė ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pateikti dokumentus. 

Aš visada buvau už atvirumą ir sąžiningumą, tad nekilo klausimų, ar mes bendradarbiausime, ir trečiadienį, gegužės 24 dieną, išsiuntėme patikslintus, susistemintus ir paruoštus nepažeidžiant Bendrojo duomenų apsaugos reglamento dokumentus. Kaip juos interpretuos žinomas žurnalistas, sužinosime vėliau, bet tik noriu patikslinti, jog Lazdijų rajono tarybos nariai gavo vienas mažiausių kompensacijų visoje Lietuvoje, o užmokestis už darbą ruošiantis posėdžiams ir komitetams siekia vos kelias dešimtis eurų kas mėnesį. 

Apie tai plačiau rašiau savo oficialioje socialinių tinklų paskyroje „Ausma Miškinienė – Lazdijų rajono merė“, kurią galite sekti ir kurioje pasidalinsiu tolimesne šio tyrimo eiga.

Projektas „Skaidrinam“ pasiekė ir Lazdijus. Čia siekiame turėti ne tik skaidriausius ežerus, bet ir skaidrią politiką, o tobulėti dar tikrai yra kur abiejose srityse. Tokios akcijos nedžiugina turbūt nė vieno politiko, bet kai emocijos nurimsta, tampa aišku, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Jau dabar matome akivaizdžias spragas teisės aktuose, skirtingą jų interpretavimą, politikų, teikusių ataskaitas, ir darbuotojų, jas priėmusių bei tikrinusių, tikiu, netyčinį neatidumą.

Tai kokia situacija Lazdijų krašte?

A. Tapinas į Lazdijų r. sav. kreipėsi gegužės 3 dieną. Tai buvo paskutinė diena prieš mano jau seniai planuotas atostogas, bet aš visada buvau už bendradarbiavimą ir atvirumą, todėl kolegų paprašiau, kad visa prašoma informacija būtų susisteminta ir pateikta kaip įmanoma greičiau, nepažeidžiant Bendrojo duomenų apsaugos reglamento. Mano atostogos truko iki gegužės 12 dienos ir sugrįžusi sužinojau, kad prašoma detalizuoti – susitarėme dėl galutinės datos. Ji yra šiandien, tad viską paruošę ir nusiuntėme.

Tema įdomi, tad dalinuosi įžvalgomis ir su jumis.

2019–2023 m. vyko 274 komitetų posėdžiai, 47 tarybos posėdžiai, per kuriuos iš viso buvo priimti 1 411 sprendimai. Tarybos nariai juose iš viso dirbo 347 valandas.

Tarybos nariams už pasirengimą tarybos posėdžiams bei laiką, skirtą susitikimui su gyventojais, nebuvo mokama, bet jie turėjo galimybę gauti atlygį už darbą komitetų ir tarybos posėdžiuose – 8,858 euro už faktiškai išdirbtą valandą. Iš viso per ketverius metus tarybos nariams bendrai už darbą komitetuose ir tarybos posėdžiuose išmokėta 22 057 eurai. Už darbą komitetuose ir tarybos posėdžiuose nebuvo mokama merui, vicemerui ir kitiems 7 tarybos nariams, kurie šio mokėjimo atsisakė.

Dabar apie tas jau garsiąsias kanceliarines arba, jei tiksliau, su tarybos nario veikla susijusias išlaidas, kurios galėjo būti kompensuojamos pateikus jas pagrindžiančius dokumentus.

 Lazdijų rajone šios išmokos tikrai nebuvo didelės. Nuo 2019 m. balandžio 15 d. iki 2021 balandžio 2 d. buvo kompensuojama ne daugiau kaip 150 Eur tinkamų finansuoti išlaidų, nuo 2021 m. balandžio 3 d. iki 2023 balandžio 18 d. – 0,5 minimalios mėnesinės algos dydžio išmoka (maždaug 320 Eur). Tai išlaidos nuo kanceliarinių prekių, ryšio paslaugų iki kuro, kuris ir sudarė didžiąją dalį išmokų sumos.

Per praėjusią kadenciją esu gavusi tik kompensaciją už kurą – 10 783,23 Eur per visus 4 metus, vidutiniškai po 224 eurus per mėnesį. Kadangi mano vairuoti automobiliai (pradžioje „Skoda“, paskui „Toyota“) buvo prižiūrimi oficialiuose salonuose, todėl tiek remonto darbai, tiek rida yra surašyti oficialiose jų sistemose. 

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu dažnai girdžiu: kam merui kompensacija už kurą, juk visuomet galėjo naudotis savivaldybės automobiliu su vairuotoju. Galėjau, bet čia jau vadovavausi sveiku protu. Kodėl? Juk kai meras ar kitas savivaldybės darbuotojas telkiasi savivaldybės automobilį ir vairuotoją po darbo valandų ar poilsio dienomis, savivaldybė patiria daugiau išlaidų (vairuotojui mokama papildomai už viršvalandinį darbą, darbą naktį ar poilsio dienomis). O darbas po daugumos darbo valandų, susitikimai, dalyvavimas savaitgalį vyksiančiuose renginiuose buvo ir yra mano kasdienybė.

Mėnesio pradžioje Seime vykusioje spaudos konferencijoje viešai sakiau, kad problema dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų skaidrumo egzistuoja beveik visose savivaldybėse ir liečia daugelį politinių organizacijų. Manau, kad bėda ta, jog tarybos nariai už savo darbą negauna oficialaus atlygio, o veikia kompensacinis mechanizmas už patirtas tam tikras išlaidas.

Mano pozicija buvo ir išlieka aiški. Tarybos nariams ir kitiems valstybės politikams už darbą reikia mokėti ne degalų litrais arba „pieštukais“, o konkretaus dydžio nustatytu darbo užmokesčiu, dėl kurio, neabejoju, teisės aktų leidėjai tikrai labai greitai susitartų.

Manau, dabar jau niekam nekyla abejonių, kad situaciją reikia keisti iš esmės. Patarlė sako, kad patirtis yra geriausias mokytojas, moko skausmingai, bet pamokos išlieka visam gyvenimui. Nuoširdžiai tikiu, kad savivalda po šios krizės išeis sustiprėjusi.

Viskas bus gerai. Mes už „Skaidrinam“.
 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

O aš visuomet galvojau kadjie tai daro iš idėjos, meilės mūsų rajonui. Bet klydau ....

Aš ir maniau kad jie švarūs kap krištolas bet klyda.. Visi tik žiūri kap apipi_t.

O kas tas Tapinas?

Pasidarė įdomu ką iškrėtė būsimo vicemero sūnelis?