„Verslo sparnų“ nominantų Orliukų produkcija jos gamintojus garsina visoje Europos Sąjungoje

R. ir G. Orliukų (dešinėje) įmonė veikia jau 22 metus, prasiplėtė 2015 metais pasinaudojusi Europos Sąjungos  parama.                               S. Petrausko nuotr.

„Verslo sparnų“ apdovanojimai rajone kasmet sulaukia didelio ne tik verslininkų, bet ir rajono gyventojų, respublikinės žiniasklaidos dėmesio. Kiekvienam, naujai kuriančiam verslą ar jau ilgus metus jame dirbančiam, tai – tarsi lakmuso popierėlis pasitikrinti, ar esi matomas, kaip tave vertina kiti, taip pat – ir rajono valdžios atstovai.

Tiems, kas šiame renginyje, kuris, beje, vyksta uždaroje erdvėje ir tik su vardiniais kvietimais, nedalyvauja, sunku suprasti, kodėl po jo socialiniuose tinkluose pasipila tiek daug komentarų, kurie ne visuomet būna geranoriški. Komentuojami ne tik patys nominantai, bet ir jų aplinka, netgi apranga vakaro metui, kitos detalės.

Sukūrė verslą visai šeimai

Tačiau palikime tai tiems, kuriems įdomu kurti intrigą. Šįkart mūsų publikacijos tema – viena įmonės, kuriai apdovanojimas šiemet atiteko nominacijoje „Tvariausias verslas“, istorija. Tai – Ramunės Orliukienės įkurta ir jau ilgus metus vadovaujama Žaliakalnio lentpjūvė.

Ramunė sako, kad faktas, jog šalia Žaliakalnio lentpjūvės visuomet dominuoja tik jos pavardė, tikrovę nelabai atitinka. Tiesiog tuo metu, kai buvo kuriamas verslas, vyras dirbo kitą darbą, todėl registruoti įmonę teko jos vardu. Tikrasis įmonės idėjų generatorius ir vadovas yra jos vyras Gintaras.

Versle, kuris sukurtas Kapčiamiestyje, dirba visa šeima. Ne tik ji su vyru, bet ir sūnus Lukas, kuris suspėja ne tik padirbėti lentpjūvėje, bet ir prižiūrėti šeimos turimą baidarių verslą Mikališkės kaime. Mikališkės baidares taip pat, kaip ir lentpjūvės produkciją, žino daugybė žmonių iš visos Lietuvos, nes Kapčiamiestis ir per jį tekanti Ančios upė jau ilgus metus yra keliautojų traukos objektai. Jaunesnysis sūnus Lauras šiuo metu studijuoja Vilniaus Gedimino technikos universitete statybų ir nekilnojamojo turto valdymą. Specialybė labai tinkama įkomponuoti į Orliukų šeimos verslą arba Kapčiamiesčio ateitį. Tiesa, studentas savo nuomonės šiuo klausimu dar nėra pareiškęs...

Ramunė Orliukienė yra kilusi iš gretimo Juškonių kaimo, todėl jai Kapčiamiestis – ne joks užkampis, o namai ir darbas. Ir vieta, kurioje gyventi labai gera. Ji džiaugiasi, kad savivaldybės vadovai pamatė šio krašto unikalumą ir turi planų išnaudoti miestelio ir jo apylinkių privalumus verslams, edukacijoms ir kitoms veikloms, duodančioms naudoms vietos gyventojams, kurti.

Ramunė Orliukienė yra aktyvi Kapčiamiesčio bendruomenės valdybos narė, bendruomenės veikloje dalyvauja ir vyras bei sūnus.

Žinomi ne tik Lietuvoje

Ramunės Orliukienės įmonė Žaliakalnio lentpjūvė veikia jau 22 metus. Nuo pat veiklos pradžios surado savo nišą. O kad pataikė į dešimtuką, liudija tas faktas, kad per visą šį laiką verslas tik augo, plėtėsi, didėjo jos produkcijos ir paslaugų asortimentas. Veiklos pradžioje įmonė daugiausia teikė  medienos apdirbimo paslaugą, apdirbdavo klientų atvežtą medieną. Po kelerių darbo metų paslaugas išplėtė. Pagrindinė veiklos rūšis šiuo metu – taip pat medienos apdirbimas, tačiau žaliavą perka pati įmonė. Ji gamina ir prekiauja įvairia statybine bei apdailos mediena.

Įmonės veikla nauja paslauga prasiplėtė 2015 metais, kai, pasinaudojusi Europos Sąjungos parama, įsigijo medienos džiovyklą ir keturpuses obliavimo stakles. Nuo tada pradėjo teikti rajono gyventojams reikalingą medienos džiovinimo paslaugą.  

Įgijusi dar daugiau patirties, įmonė asortimentą papildė rąstinių namų, pirčių statyba. Ramunė Orliukienė sako, kad jų verslo pastatas Mikališkės kaime, kuriame apsistoja baidarininkai, yra pasistatytas pačios įmonės jėgomis, pačių ir susiprojektuotas. Tokių namų, pasak Ramunės, rajone tikrai nemažai. Didysis statybų pagyvėjimas Žaliakalnio lentpjūvei buvo karantino dėl COVID-19 pandemijos laikotarpis. Žmonės, verčiami izoliuotis, prisiminė savo tėvų sodybas, pirko senas ir jų vietoje statė naujas, rąstines, išlaikančias Dzūkijos krašto tradicijas. Standartinių namų neturi, juos gamina ir stato pagal individualius, klientų poreikius ir vaizduotę atitinkančius projektus. Įmonėje dirba 12 darbuotojų. Būna pakilimų ir lėtesnių tempų, kuriuos Ramunė Orliukienė vadina iššūkiais. Su jais kol kas susidoroja sėkmingai. Nors pripažįsta, kad dėl įtemptos situacijos Europoje statybų verslas šiuo metu yra gerokai sulėtėjęs. Tikisi, jog tik laikinai. O kol kas mums visiems smagu žinoti, kad Kapčiamiestyje pagaminti rąstiniai namai yra radę vietą ne tik Lietuvoje, bet ir į Lenkijoje, Seinų krašte, kitose Europos Sąjungos šalyse.

Dalė Vailionytė, „Lazdijų žvaigždė“

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

O man reikia viską gatavą paduot į rankas... Nieko nemoku, nieko nedirbu, bet užtat visko noriu ir dar labai daug.