Saulės elektrinės priežiūra: svarbiausi aspektai

Kiekvieno žmogaus atsakomybė yra gyventi taip, kad po jo aplinka būtų palikta saugi, rami, kurioje gali sėkmingai gyventi kiti žmonės, tai yra, mūsų vaikai. Džiugu, kad vis daugiau tautiečių tai supranta ir namuose diegia įrangas, kurios neatsiejamos nuo tvarumo. Elektros gamybai vis dažniau pasirenkamos saulės elektrinės. Jų galimybės didėja, kainos – krenta, o inovacijos – pranoksta poreikius.

Jeigu jau turite ir naudojate saulės elektrinę – belieka ją tinkamai prižiūrėti. Kas ir kaip? Aptarsime straipsnyje.

Saulės elektrinės valymas žiemos metu

Priklausomai nuo to, kokie yra Jūsų pasirinkti saulės moduliai – žiemos metu jiems gali tekti skirti daugiau arba mažiau laiko. Jeigu jie yra berėmiai – valyti nereikės. Kai tik saulė išlįs – moduliai patys nusivalys ir vėl našiai dirbs. Nedidelis sniego kiekis ištirpsta ar nuslysta, tačiau kai sninga labai intensyviai kelias dienas – reikia pačiam pasirūpinti, kad perteklius būtų pašalintas. Nors saulės moduliai suprojektuoti taip, kad sėkmingai išlaiko didelį sniego sluoksnį tačiau tikrai nereikia laukti, kol kils grėsmė konstrukcijai, tuomet sniegą nuvalyti verta, tačiau svarbiausia tai yra daryti saugiai. Tuo tarpu inverteriai (įtampos keitikliai) nėra labai jautrūs šalčiui arba drėgmei.

Ar saulės elektrines reikia plauti?

Kitas dažnam elektrinės naudotojui kylantis klausimas yra susijęs su modulių plovimu. Į šį klausimą nėra vieno atsakymo, kadangi kinta ir patys moduliai. Lietuvos klimatas yra labai palankus saulės moduliams. Šalyje turime ir saulėtų, ir lietingų dienų. Moduliai dažniausiai yra kur kas lygesnio paviršiaus, taip pat – padengti specialia medžiaga, kuri padeda dulkėms neprilipti. Visgi, valymo dažnumas ir poreikis apskritai labiausiai priklauso nuo to, kurioje vietoje gyvenate. Jeigu greta yra žvyrkelis, žinoma, apdulkėjimo tikimybė yra kur kas didesnė. Rudenį dažnai prikrenta ir lapų. Tuomet juos valyti kartais, reguliariai – siūloma. Rekomenduojama kviestis specialistus, kurie teikia tokias paslaugas arba galima pačiam įsigyti įrangą, kuri užtikrina efektyvų darbą. Tai priklauso nuo naudotojų poreikių ir galimybių. Kai įranga veiks našiai – pagamins tiek energijos, kiek reikia Jūsų būsto poreikiams. Veiks ne tik buitiniai prietaisai, tačiau ir šilumos siurbliai oras–vanduo (juos galite įsigyti čia https://silumossiurbliai24.lt/produkto–kategorija/silumos–siurbliai–oras–vanduo/).

Ar ledukai kelia grėsmę saulės elektrinei?

Kruša gąsdina ne tik tuos, kurie turi saulės elektrines, tačiau visus, kuriems rūpi jų namų turtas. Visgi, saulės elektrinių turėtojai neturėtų bijoti krušos. Žinoma, jeigu perka sertifikuotus gaminius, kurie parduodami tik atlikus labai daug įvairių bandymų.  Gamintojai dažniausiai atlieka 6 lygių krušos arba kitų dirgiklių, kurie gali užkristi ant modulių, bandymus. Jų metu saulės moduliai yra tikrinami 25 mm skersmens ir 23 m/s greičiu skrendančiais luitais. Gabaliukai yra metami į skirtingas modulių vietas ir žiūrima – ar jie yra paveikti. Žinoma, tik tokiu atveju, kai rezultatai yra geri – suteikiamas sertifikatas, kuris ir leidžia “leisti” gaminius į prekybą. Dėl to svarbu pirkti gaminius iš atsakingų prekybininkų, kurie įrangai taip pat teikia ir garantijas.

Garantinis aptarnavimas

Perkant elektrinės komponentus būtinai reikia detaliau domėtis garantijomis, kurios yra teikiamos. Jos apima ne tik įrangą, tačiau taip pat ir gedimų šalinimą. Toks nemokamas aptarnavimo laiko tarpas kinta. Gali trukti nuo kelerių iki 10–ies metų ir ilgiau. Kai kurie prekybininkai suteikia galimybę už papildomą mokestį įsigyti pratęstą garantinį.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.