Požiūris: kaimyninės savivaldybės kūdikius remia pinigais, o Lazdijų rajonas – pledais

Iš Lazdijų turizmo informacinio centro, kuriam dabar vadovauja V. Žička, Lazdijų rajono savivaldybė įsigijo 120 pledų.

Aplinkinės savivaldybės gimstamumą rajonuose skatina solidžiomis piniginėmis išmokomis naujagimių tėvams, o Lazdijų rajono savivaldybė rajono gyventojams gimusiam kūdikiui tedovanoja vaikišką pledą.

Tiesa, minėta antklodėlė yra kokybiškos natūralios vilnos, su Lazdijų rajono savivaldybės herbo simboliu – briedžiu.

Tokios dovanos vertė siekia vos porą dešimčių eurų.

Kaip sakė Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius Valdas Žička, rajono savivaldybės administracija kasmet užsako ir nuperka simbolines dovanas naujai gimsiantiems mūsų rajono gyventojams.

„Kadangi minėta prekė yra žymėta specialiu rajono logotipu, tai tokias prekes platina būtent mūsų centras. Šiemet savivaldybės administracija įsigijo 120 pledų už 2 178 eurus. Tokios prekės yra paklausios ir tarp mūsų centro lankytojų, jie mielai perka Lazdijų atpažįstamais ženklais puoštus suvenyrus, kurių asortimentą galima pamatyti tiek mūsų centre, tiek interneto puslapyje“, – sakė V. Žička.

Statistikos departamento duomenimis, pernai Lazdijų rajone gimė 110 kūdikių, užpernai – 111.

Tačiau tai jokiu būdu nekompensuoja per metus patirtų netekčių. To paties Statistikos departamento duomenimis, pernai Lazdijų rajone mirė 455 gyventojai, t. y. keturis kartus daugiau, nei gimė naujagimių.

Tam, kad paskatintų demografinės situacijos regionuose gerėjimą, šalies savivaldybės imasi papildomų priemonių, skatinančių gimstamumą.

Štai, pavyzdžiui, Kauno rajono savivaldybė naujagimiams dovanoja kūdikio kraitelius, Alytaus miesto valdžia skiria 300 eurų vienkartinę išmoką gimus kūdikiui.

Dosniausiai gimstamumą skatina Alytaus rajono savivaldybė. Čia gyvenantiems ar gyvenamąją vietą deklaravusiems naujagimio tėvams yra išmokama net 500 eurų vienkartinė išmoka.

Tokių išmokų mokėjimas yra priimtas savivaldybių tarybų sprendimais.

Vilma Danauskienė, „Lazdijų žvaigždė“ (,,Lazdijų žvaigždė", 2022-06-03)

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Vargšas yra vargšas ir lieka bet kuriuo atveju vargšu... Kam skatinti rajone gimstamumą - pašalpinių gretos ir taip kaupinos...

Komentarai dingsta. Bet vistiek noriu paklausti. Kam savivaldybei pirkti iš turizmo centro, kurie perparduoda tik. Tai geriau tiesiai iš tų, kurie tuo užsiima. Tai dar liks vaikams ir ant barškučių. Ar čia jau toks biznis, kad išsilaikytų turizmo centras?

Gana trinti komentarus.

Man nemalonus tipas. Prie visų merų prisiplakantis.