Valdantieji balansuoja ant ribos: paliks rajono gyventojus be prieinamų sveikatos paslaugų?

V. Danauskienė: ,,Kitaip nei rajono genocidu šito žingsnio nepavadinsiu".

Vilma Danauskienė, žurnalistė, Lazdijų rajono savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja:

Lazdijų savivaldybės valdantieji aukoja sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą gyventojams mainais į pelningus paslaugų užsakymus su politikais siejamoms įstaigoms.

Tai yra skandalas. Tokia buvo pirmoji mintis susipažinus su po devyniais užraktais slepiamu rajono sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkymo planu, kurį Lazdijų rajono savivaldybės administracija balandžio 8-ąją pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai. 

Jeigu bus patvirtintas toks pertvarkos planas, kyla labai labai didelis pavojus, kad sveikatos priežiūros paslaugos Lazdijų rajono gyventojams, į rajoną atvykstantiems turistams, pravažiuojantiems užsieniečiams taps nebepasiekiamos, o Lazdijų rajono savivaldybė labai greitai virs teritorija, kurioje ligoninėje visa parą paslaugos bus teikiamos tik sunkiomis psichikos ligomis sergantiems asmenims, nukaršusiems senoliams ir „ant patalo“ gulintiems neįgaliesiems.

Visi kiti medicinos paslaugų, bent jau sudėtingesnių nei vaistų recepto išrašymas ar spaudimo pamatavimas, turės vykti net ne į Alytaus, bet į Kauno ar Vilniaus ligonines. 

Na, gal dėl spaudimo pamatavimo kiek perlenkiu, bet po reformos šeimos gydytojas ar ligoninės priimamojo paramedikas Lazdijuose bus paliktas tik įtvarui uždėti ir siuntimui į kliniką išrašyti, o jau lūžusį pirštą „remontuos“ didesnių miestų ligoninių gydytojai.

Iš to, kas Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pateikta Sveikatos apsaugos ministerijai, kitaip nei rajono genocidu šito žingsnio nepavadinsiu. 

Visa valdančiųjų politika orientuota į tai, kad rajone būtų teikiamos tik tos paslaugos, už kurias Valstybinė ligonių kasa moka daugiausiai, pvz., visų lygių asmens slauga ar psichikos ligų gydymas, o visos kitos antrinio lygmens sveikatos priežiūros paslaugos rajone taps neprieinamos.

Dabar suprantu, kodėl tas paslaptingasis reformos planas yra taip kruopščiai slepiamas ir pačios merės, ir kitų valdančiųjų. 

Gelbėdami konservatorių ministro Arūno Dulkio sumanytą sveikatos priežiūros įstaigų reformą, Lazdijų politikai iš tiesų gelbsti ne paslaugų rajono žmonėms prieinamumą, ne jų suteikimą, o su politikais ir jų aplinka susijusių medicinos įstaigų būsimą finansinį aprūpinimą.

Suprantu ir tai, kodėl savivaldybės opozicijoje taryboje esantys konservatoriai sėdi lyg pelės po šluota – juk „jų“ ministras reformą daro.

O ir visi kiti politikai tylomis viliasi, kad jei, neduok Dieve, prireiktų gydymo paslaugos, tai gal bus galima tikėtis, kad dirbantis daktarėlis tą formaliai neteikiamą ir neapmokamą paslaugą vis tik suteiks, ant kokio „tapčiano“ sanitarinėje patalpoje paguldęs, nes, nepaisant visų reformų, medikai turimų įgūdžių net ir po „reformos“ nei pames, nei pragers.

Bet apie viską detaliai...

Plačiau - naujausioje ,,Lazdijų žvaigždėje" (2022-04-15). 

A. Ufarto nuotr.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Pamiršai p. merę pasveikint už buvimą 3 metus kartu, bet skirtinguose pasauliuose.

kad pati ir prisidejai prie šitos valdžios atėjimo.

Reforma vyskta visoje Lietuvoje, ne tik Lazdijuose ir nuo merų ar įstaigų vadovų tai absoliučiai nepriklausė, nepriklauso ir nepriklausys. Siulau pažiūrėti paskutinį tarybos posėdžio įrasą ir gerai įsiklausyti į ligoninės direktoriaus pavaduotojo žodžius. Aiškiau paaiškinti negalima. Paklausysite ir susideliosute taškus ant i ( kas ir kaip ir nuo ko gydymo įstaigoje teikiamų paslaugų ar visų skyrių išlikimas ar neišlikimas priklauso ), o straipsnio autorė pateikia apsoliučiai klaidingą informaciją. Pirminės sveikatos priežiūros pslaugos kaip buvo taip ir bus. Reikėtų daugiau įsigilinti į situaciją, o ne nuogirdomis vadovautis. Visų pirma paaiškinti visuomenei ką reiškia paslaugų lygiai ir kur jie teikiami , o jau paskui gązdinti, kad nieko nebeliks. Straipsnio autorė kažkada pati dirbusi gydymo įstaigoje turėtų skirti bent specialstų sąvokas paramedikas nuo gydytojo, bet dėje, dėje... Eilinį kartą įsitikinama ne tik "žurnalistės" (NE)profesionalumu bei kompetencija, bet ir eilini karta isitikinama, kaip antraštės ir absoliučiai neprofesionaliai parašytas straipnis gali klaidinti žmones

Prieš vartodami žodį ,,genocidas" atsverskite žodyną ir paskaitykite jo reikšmę. Tuomet gerai pagalvokite ar jį vartodami bet kur ir bet kada, nežeminate milijonų tų, kurie iš tikrųjų patyrė genocidą.

Gal ir geriau bus. Juk didmiesčiuose ir specialistai daug geresni, ir gydo be pakišų.

gal ir geriau...... . Tai ,kad į Lazdijų ligoninę ir atvažiuoja iš didmiesčių dalis daktarų aute. Kaip reikės pagalbos nedrysk važiuoti į Lazdijų ligoninę, tiesiai važiuok į didmiestį ten tave priims kaip prezidentą.

Sakinio pabaiga neatitinka tikrovės .

Kas galėjo patikėti kad merei visi tik kritiką žere, antiek ji visiems dzin kad kritikuoja visi.

Žeria, ne e gale, o ia, kritikai pasimokinkit gramatikos

O kur antikorupcijos pirmininko pozicija šitu klausimu.

Apie mūsų rajono valdžios kvaišas jau net komentuoti nesinori. Jei dar ateinančiuose savivaldos rinkimuose ,,permainų" ištroškę durneliai išsirinks vėl kokią egzotiką, taip durnam rajonui ir reikia. Durniem gyventojams, durna ir perspektyva. Būsite kažkurio rajono šiknaskylė seniūnija. Pamąstykite.

Per artėjančius rinkimus galės už Ausmą balsuoti visos Kalvarijos, Marijampolės , Alytaus direktorės kurias ji sudarbino . Na ir žinoma visi pirmyn nariai kuriuos taip gražiai per kultūros dieną apdovanojo. Jie džiaugiasi kad juos Margelis sudarbino ir laukia kada ausmą išvys.

Kap tep Miskiniene Danauckieni supykde, kiba kokian renginin nepakviete?

Nejaugi neatsirado bibliotekoje žmonių kurie buvo verti padėkos, gaila visur tik persivertėliai ir padlaižiai. O gal jau ponia Alma ruošiasi tapti pavaduotoja? Iš didelių draugysčių tampama didžiausiais priešais..