G. Salatka. Ar galėjo būti kitaip?

Jau ne pirmą kartą viešoje erdvėje iškyla diskusija apie Lazdijų sporto centro statybas, tiksliau, jų nebuvimą. Nieko keisto, nes jau trejus metus uždarytas senasis sporto centras, o naujojo net statybos užuomazgų nematyti. Kodėl?

Esu įsitikinęs, kad tai strateginių klaidų, padarytų šios kadencijos valdančiųjų pačioje darbo pradžioje, pasekmė.

Pirma – buvo atsisakyta jau parengto techninio projekto ir sudarytos sutarties pastato statybai senojoje vietoje. Buvusi valdžia tam buvo skyrusi nemažai pinigų ir darbuotojų darbo laiko. Ši statyba būtų kainavusi kiek daugiau nei 3 milijonus eurų.

Antra – pasirinktas rekonstruoti pastatas per didelis ir nepritaikytas tokioms reikmėms. Net jei nevertintume medžiagų ir darbų brangimo, iš karto buvo aišku, kad šis objektas bus kelis kartus brangesnis nei statyba senojoje vietoje.

Praėjus trejiems metams po to, kai buvo išmestas buvusios valdžios parengtas projektas ir sutartis su rangovu už 3 milijonus, niekas net negali įvardinti, kokia bus šio objekto statybos vertė. Nei rajono taryba, nei visuomenė oficialiai nežino, kiek rajonui kainuos ši statyba. Rajono tarybos posėdžio metu paklausus valdančiųjų, ar tiesa, kad sporto centro statyba kainuos beveik 16 milijonų eurų, į klausimą nebuvo atsakyta.

Trečia – praleistas geriausias momentas pinigams gauti iš centrinės valdžios ir pigiausios statybos laikas. Pandemijos pradžioje Vyriausybė metė pinigus ekonomikai skatinti ir jų gavo savivaldybės, kurios turėjo sudarę sutartis su rangovais bei buvo pradėję statybos darbus. Tuomet pinigų buvo išdalinta daug. Išlošė pirmieji, kuo toliau, pinigų skiriama vis mažiau bei stipriai pabrango statybos darbai ir jie toliau brangsta.

Ar galėjo būti kitaip? Jei būtų pasinaudota buvusios valdžios įdirbiu, sporto centras jau būtų baigtas statyti ir didžiąją dalį pinigų statyboms buvo galima gauti iš Vyriausybės. Šiandien nežinome, nei kiek tai kainuos, nei kiek metų užtruks statybos, kai Vyriausybė kiekvienais metais skirs po kelis šimtus tūkstančių eurų.

Aišku, dar lieka išeitis – rajono biudžete mažinti kitas investicijas ir einamąsias išlaidas, didžiąją dalį šių savivaldybės pinigų nukreipiant sporto centro statybai. Tik ar neturėsime po kokių penkerių metų Lazdijuose stovinčių prabangių ir per didelių naujų sporto rūmų, o visame rajone sugriuvusių ir ištuštėjusių kitų pastatų ir apleistų rajono gyventojams svarbių sričių?

Gintautas Salatka, rajono tarybos frakcijos „Pirmyn!“ narys, buvęs savivaldybės administracijos direktorius (,,Lazdijų žvaigždė")

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Su tokia sveikatos apsauga ir jos teikiamomis paslaugomis ar bus po 5 metų Lazdijuose kam sportuot ? Praregėkit. Kokia bedarbystė, koks skurdas,kokie keliai,kaimo žmonės palikti be autobusų, benzino savo opeliukams neįperka , maisto prekių ir vaistų kainos kosminės - koks dar sportas ir pramogos.

Žlugdomas rajonas. Nieko nėra baisiau kai į tokias atsakingas pareigas ateina žmogus visiškai negebantis bei neturintis paprasčiausių vadybos ir administravimo pagrindų. O svarbiausia, kad niekieno neklauso. Patarimai juk ne tai poniai.Net komandą ir tą susirinko pajuokai.

Nelabai suprantu iš viso, ko čia šita ponia atsibeldė iš Vilniaus? Jau tikrai, kad atvijo ne rūpestis rajonui ir jo žmonėms. Gal dėmesio trūko sostinėj, panoro, kad kaimiečiai žavėtūsi ir garbintų.

Labai tiktų į merus, manau žmones už jį balsuotų.

Pritariu. Jei Pirmyn statytu Salatkos o ne Margelio kandidatura, butu protingas zingsnis

Visiškai už ir kitų daug žmonių taip mano

Būtų du viename, vieną renki, antrą gauni dovanų. Be Margelio jis nei piršto nepajudintų.

Rinkimai artėja, lenda pilypai iš kanapių. Tai kam baloj pastatėt tą centra, kad po kelių metų pradėjo griūti? Žinom čia tas statybas su Skirnuva.

Jau buvusi valdžia pastatė pelkėje vieną sporto centrą. Ir kiek laiko jis tanavo? Pinigai tiesiogine prasme pelkėje sukišti. Panašu,kad iš savo klaidų nepasimokė. Siūlo vėl krūvą pinigu sukišti į tą pačią pelkę. Pastovės keleta metelių ir vėl teks nugriauti, nes bus netinkamas naudoti. Reikia atsisakyti to svarbu pastatyta, bet nesvarbu kaip (tenkina poreikius ar ne, patogu treniruotis ar ne, galima organizuoti tarptautines varzybas ar ne ir t.t.) Palaikau esamos valdzios siekį turėti aukščiausius standartus atitinkantį sporto centrą, kuris tarnaus ilgai. Lazdijai tikrai tokio centro nusipelnė, o ne pelkėje pastatytos salytės. Norint proveržio Lazdijuose reikia kelti ir nebijoti įgyvendinti ambicingus projektus. Taip tai kainuos brangiau, įgyvendinimas užtruks ilgiau. Bet ateitį atneš daug didesnę pridėtinę vertę. Siūlau nebijoti žvelgti plačiau.

Geras Salatkos klausimas ,,Ar galėjo būti kitaip?'', Jeigu baloj pastatėm, argi galėjo nenugriūti? :) :) :).

Kalba apie sporto centro statybas. Kaip į valdžią atėjo moteriškės, kurios nieko apie statybas nenusimano, tai taip ir gaunasi. Buvusi valdžia, su meru A. Margeliu priešaky per savo kadenciją padarė labai daug darbų: renovavo visas mokyklas, kultūros namus, pastatė hipodromą, sutvarkė Lazdijų bei Veisiejų miesto parkus, juose pastate estradas, renovavo daugiau kaip pusė daugiabučių gyvenamųjų namų ir dar daug visokiausių projektų įgyvendino. Vardinti ir vardinti jų atliktus darbus. Ši valdžia nei vieno reikšmingo projekto neįgyvendino. Per savo kadenciją nieko nepastatė, nerenovavo nei vieno objekto, nei vieno daugiabučio namo. Graudu, graudu. Apgavo Lazdijų žmones. Būtų meras A. Margelis, tai sporto centras seniai jau būtų naujas pastatytas. Nebalsuosim daugiau už šitą valdžią. Lauksim grįžtant Margelio su savo puikia komanda. Sėkmės jiems.

Vaidas kad komentaruose sedi margelio judetojai kokie penki ir nuolat komentuoja. Atidirbineja savo patronui

Kieno tu patronas? Mergšių.

Tos jusu pavadintos mergses yra mamos, vaiku motinos.Ar ir savo motina mergse vadinate?

Aha Jonai, kai išmoko, kad su renovacijom galima nebogai kišenes pasipildyt, tai ir renovavo viską iš eiles, reikia ar nereikia mokyklas kaimų prieš uždarymą. O kai stojosi miestai po sovietmečio , kūrėsi verslai- kur pritrauktos investicijos į Lazdijus? Visiškai jokio žvilgsnio į priekį nebuvo. Svarbu pinigeliai nuo renovacijų byrėjo. Tą pačią stotį- tik šią kadenciją pamatet, kad baisi? Prie Margelio buvo graži? Norit kad per 3 metus padarytų tai, ko Margelis per 20 nepadare. Turim šalia pavyzdį, ką Malinauskas su Druskininkais padarė ir ką Margelis su Lazdijais.

Stotį matėm jau daug metų kad baisi. Esmė ta, kad merė taip gyrėsi taip gyrėsi kad stotį pastatis kompaktišką, nors ten privatus pastatas, bet gavosi šnipštas. Tai va - nereikėjo girtis ir pjarytis kol niekas neatlikta. O žodis ne žvirblis - visi laukia.

Jo, prie Margelio ir aubrakų 5000 tūkst. ,,priaugino" ir paukščių rojų ,,pastatė" pasieny, ir autobusų stotis buvo graži, tik dabar pasidarė negraži, visiem buvo ,,gerai". Čia iš tos serijos ,,prie ruso buvo geriau".

Kai žmonės daug daro tai ir klaidų pridaro. O kaip ši valdžia nieko nedaro, tai... ai gerai dar viską išparduoda.

Prie Margelio Aubrakų (Mėsiniai galvijai) skaičius ne 5 tūkstančius pasiekė, o dabar jau virš 10 tūkstančių, kuriuos augina rajono ūkininkai. Ką padarė dabartinė rajono valdžia? O gi nieko, tik viską sugriovė ir išpardavė. Autobusų stotį gyrėsi, kad pastatys. Gyrėsi, kad sporto centrą pastatys, gyrėsi..., bet niekas neišeina. Per skystas mąstymas. Reikia dar susitupėt. Margelis Sporto centrą būtų pastatęs už 3 mln. Eur., o šitos suprojektavo už 16 mln. Eur. Tai kas iš to??? Nieko nebus, nei autobusų stoties, nei Sporto centro, nei... Vėl grįš į Vilnių ir kukuos po skvernu...

Margelis ir sporto centrą ir savo valdžią pastatė ant pelkės. Sporto centras atlaikė 20 metų, valdžia dar mažiau. Sakoma , nelipk ant to paties grėblio antrą kartą.

Margelis valdžią atlaikė kaip sporto centras, apie 20 metų. Daug, daug gerų darbų padarė. Žinok, kad visas Lazdijų miestas ant pelkės pastatytas. Nemažai pastatų mieste dėl to turi problemų. Ką padarysi, juk visas miestas stovi ant pelkės, kaip ir minėjau. Bet mergšės, manau, kad šiaip taip tik šią kadenciją atlaikys, jei dar atlaikys su tokia elgsena ir baisia arogancija.

nereikia jokio sporto pastato tai tik pinigu plovykla

Galėjo būti kitaip, jei tavo ponas būtų kokybiškai pastatęs dabar jau griaunama salę.