Antikorupcijos komisijai savo įtaką demonstravo rajono valdžia

Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja V. Danauskienė.

Darbo grupę praplėtė trimis valdžios atstovais 

Rajono valdžia ne juokais susirūpino, kai prieš mėnesį savivaldybės Antikorupcijos komisija sudarė darbo grupę, kuri ėmėsi tirti uždarosios akcinės bendrovės „Lazdijų vanduo“ vykdytus ir vykdomus milijoninius vandentiekio ir kanalizacijos tinklų projektus bei pradėjo atlikti su jais susijusių viešųjų konkursų ir viešųjų pirkimų antikorupcinį vertinimą.  

Valdančiųjų nerimą patvirtino praeitą savaitę vykęs šios komisijos posėdis, kurio metu iš darbo grupės, tiriančios vandentiekio projektus, savo noru pasitraukė savivaldybės tarybos narys Rimantas Pileckas. Nuspręsta ją papildyti dar trimis nariais.

Rajono vicemeras Valdas Petras Mikelionis posėdyje ir inicijavo šį klausimą, pasiūlė į darbo grupę įtraukti daugiau žmonių, nuo kiekvienos frakcijos po narį – iš Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, iš Jungtinės Lietuvos socialdemokratų ir tvarkos teisingumo frakcijos bei iš Liberalų frakcijos – ir grupę sudaryti iš penkių asmenų.

„Taip, iš ankstesnės darbo grupės lieka Vilma Danauskienė ir Romas Leščinskas bei prisijungia trys nauji nariai. Siūlau į darbo grupę įtraukti Albiną Žymančių, Benių Rūtelionį ir save“, – sakė vicemeras. Nors pasiūlymui posėdyje buvo pritarta, tačiau kai kurie komisijos nariai stebėjosi, kad prieš mėnesį sudarinėjant darbo grupę nelabai kas norėjo joje dirbti, bandė net blokuoti jos sudarymą, o dabar nuomonę pakeitė ir valdančiosios rajoną koalicijos nariai į ją tiesiog veržėsi, suskrido tarsi bitės ant medaus.

Kalbintieji tvirtino, kad taip valdantieji nori išlaikyti savo įtaką darbo grupėje, kad ši neiškapstytų kažko nepalankaus dabartinei rajono valdžiai.

„Manau, susipažinus su praplėstos grupės sudėtimi aiškiai matosi kiekvieno jos nario interesai, todėl labai sunku bus dirbti, objektyviai įvertinti vykdytus ir vykdomus vandentiekio projektus, pateikti nešališkas tyrimo išvadas apie su tuo susijusius viešus pirkimus, kitus finansinius dalykus, išsiaiškinti, dėl ko dalis projektų strigo ir kodėl projektų vykdytojai vandentiekio įmonei dabar grasina baudomis“, – taip skeptiškai kalbėjo kai kurie savivaldybės tarybos nariai.

Tirs ir kitus, tačiau daugiau dėmesio skirs Seirijų vandentiekio projektui

Kad sudėtinga tokio pobūdžio tyrimus atlikti, Antikorupcijos komisijos posėdyje pripažino komisijos pirmininko pavaduotoja, darbo grupės narė Vilma Danauskienė, supažindinusi su neseniai prasidėjusio tyrimo eiga.

Ji išvardino, į kokias įstaigas buvo išsiųsti paklausimai, kiek gavo atsakymų į juos ir paprašė pratęsti nagrinėjimo terminą dar vienam mėnesiui. Posėdyje vienbalsiai pritarta šiam pasiūlymui.

Tuo tarpu V. P. Mikelionis pasiūlė patikslinti darbo grupės užduotis, nes pastebėjo, kad klausimas dėl Lazdijų rajono savivaldybės UAB „Lazdijų vanduo“ vykdytų ir vykdomų projektų bei su jais susijusių viešųjų konkursų ir viešųjų pirkimų antikorupcinio vertinimo yra labai plačiai nagrinėjamas, ir išreiškė nuomonę, kad toks nagrinėjimas yra per platus ir netikslingas.

V. Danauskienė atsakė, kad projektų nėra daug, daugiau bus tik vykdytų viešųjų pirkimų, ir kad darbo grupės užduotis yra antikorupcinis vertinimas, tai yra stebėjimas, kaip vykdomi teisės aktai, ar tinkama teisinė aplinka, ir kt.

„Tai ne sąskaitų tikrinimas, o žiūrėjimas, ar buvo tinkama valdybos priežiūra UAB ,,Lazdijų vanduo“ administracijai, ar tinkamai ši administracija kontroliavo projekto koordinatorius, ar techninę priežiūrą vykdžiusi bendrovė tikrai užtikrino rangovo kontrolę. Jau dabar yra išaiškėję, kad projekto vykdymo viešųjų pirkimų komisijoje yra bendrovės ,,Lazdijų vanduo“ administracijos vadovas, finansininkas ir direktoriaus pavaduotojas – tai rodo, kad tokia praktika nėra gerai. Nėra gerai, kai projektui vadovauja asmuo, kurio niekas negali kontroliuoti. Darbo grupės tikslas – išsiaiškinti, kodėl taip yra. Šios grupės nariai nėra nei prokurorai, nei teisėjai. Mūsų užduotis – pasižiūrėti kitus projektus, kad būtų galima palyginti, ar tik viename buvo spragos, ar nebuvo sistema“, – posėdyje tvirtino pranešėja V. Danauskienė.

Tuo tarpu vicemeras, šios komisijos narys V. P. Mikelionis siūlė susikoncentruoti tik į vykdytą projektą ,,Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra Lazdijų r. sav. (Seirijai) (05.3.2-APVA-R-014-11-0004)“ ir tik tuomet, jeigu darbo grupė suspės, galės po vieną nagrinėti kitus projektus.

V. Danauskienė atsakė, kad, jos žiniomis, yra penki projektai – nelabai daug.

Paklausta, ar grupės nariams užteks kompetencijos, teigė, kad medžiaga suprantama, o iškilus reikalui galima kreiptis konsultacijų į specialistus. Ji užtikrino, kad Seirijų projektui darbo grupė skirs didžiausią dėmesį, tačiau kitų projektų medžiagoje reikia pažiūrėti, gal problema platesnė – ar tas pats nesikartojo visuose projektuose, ar tai nebuvo daroma sistemingai. Ji primygtinai prašė, kad būtų nagrinėjama visų projektų medžiaga. Tuo tarpu V. P. Mikelionis išreiškė įsitikinimą, kad daug geriau nagrinėti po vieną projektą. V. Danauskienė laikėsi savo pozicijos.

Po diskusijų posėdyje visgi nuspręsta Seirijų vandentiekio projektą išnagrinėti nuodugniai, o kitus – bendrai, tačiau nagrinėti juos būtina.

Kęstas Sukackas, „Lazdijų žvaigždė“ (2022-02-25)

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Kam dar čia rašyt kažkokius straipsnius. Niekas juk niekada niekuo nekaltas, o jei ir kaltas, tai lieka nebaudžiamas. Parašykit apie pavasarį geriau ką nors gražaus.

Varnas varnui akies nekerta,valdzia nori isilaikyti betkokia kaina.

Žymančius bus komisijoje? juokaujat?!

Sports betting. Bonus to the first deposit up to 500 euros.<br> <br> <br> <br> <a href="https://zo7qsh1t1jmrpr3mst.com/B7SS">sports betting</a>

Sports betting. Bonus to the first deposit up to 500 euros.<br> <br> <br> <br> <a href="https://zo7qsh1t1jmrpr3mst.com/B7SS">sports betting</a>

Supplements affiliate program terms and conditions<br> <br> non-gmo herbal supplement affiliate programs<br> <br> drugstore affiliate programs<br> <br> seo for pharmacy affiliate sites<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my website - <a href="https://xn----7sbhomkicjjfxv.xn--80adxhks/krovlya-forum/profile/mavisdacomb7534/">online jobs for beginners working from home</a>

Tai kad pavaduotojo nėra vandenyse....

Itaka tu, tava pacia i ta komisija sita valdzia prieme.prie margelio in savivaldybi neinsileisdavo

Trys pavardės viską pasako.

Matomai kazka prisidirbe tai stiprina pajegas, kad neapsidergtu pries rinkimus.