R. Sadauskas-Kvietkevičius: kodėl dzūkai laukia vasario?

Kalendorius rodo, kad dar nė mėnesio 2022-aisiais nepagyvenom, o įvykių užtektų pusei metų. Panašu, kad net orai derinasi prie tokio greito permainų tempo: vieną rytą sniegu užverčia, o po pusdienio vėl prasideda atlydys.

Šį kartą mandagiai apeisiu iš tolo galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą grėsmę, nes karo veiksmai ten gali prasidėti per tą laiką, kol, pavyzdžiui, šitas laikraščio numeris bus spausdinamas. Arba Vladimiras Putinas atitrauks nuo sienos tankus, susipratęs, kad Vakarų ir net Lietuvos karinės pagalbos sulaukę ukrainiečiai gali tapti jo režimui tuo, kuo Sovietų sąjungai tapo Afganistanas, o iki šiol neregėtos apimties ekonominės sankcijos pribaigs stagnuojančią Rusijos ekonomiką.

Kur kas daugiau optimizmo matau kitame fronte – pandemijos. Dabar jau daugmaž aišku, kad ji baigsis visai ne tada, kai kelias paras iš eilės nebus registruota nė vieno naujo užsikrėtimo COVID-19 omikrono atmaina. Pandemija pasibaigs, kai į tuos skaičius nustosime kreipti dėmesį. Kai niekas, išskyrus profesionalius epidemiologus ir duomenų mokslininkus, jų neieškos naujienų portalų pagrindiniuose puslapiuose ir Statistikos departamento lentelėse. O reanimacijos skyriuose bus išjungtas paskutinis dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas.

Ta kryptimi judame sparčiau, negu galima buvo tikėtis, o praėjusių metų pabaigoje taip visus bauginusi omikrono atmaina tapo mūsų išsigelbėjimu. Kokius paros užsikrėtimų rekordus ji besumuštų, mirčių skaičius išlieka vienaženklis, reanimacijos skyriai ne persipildo, o tuštėja. Nuo pirmadienio galiojanti tvarka, kai užsikrėtusiųjų bendradarbiai neprivalo izoliuotis, puikiai atspindi tą grėsmės sumažėjimą. Juk pandemijos pradžioje užteko, kad kažkas nusičiaudėtų, ir namuose užsidarydavo pusė rajono.

Kelių Lietuvos savivaldybių politikų nervai neatlaikė tokios užsikrėtimų statistikos pasiutpolkės ir jie suskubo atšaukti visus renginius uždarose patalpose. Lazdijų valdžią šį kartą galiu tik pagirti už adekvatų situacijos suvokimą. Gražu pažiūrėti, kaip mūsų krašto pedagogai išmoko vesti mišrias pamokas, pasirūpindami ir tais, kurie susirinko į klases, ir namuose be jokių simptomų sergančiais, bet pamokose nuotoliniu būdu dalyvaujančiais vaikais.

Šį kartą netgi neagituosiu jūsų pasiskubinti gauti trečią skiepą. Kam rūpi nuosava sveikata ir gyvybė, tie jau anksčiau pasiskiepijo. O jeigu mėgstate rizikuoti ir skiepų baimė, prisiskaičius feisbuke antivakserių kliedesių, užaugo didesnė už tą nedidelę tikimybę tapti paskutine besibaigiančios pandemijos auka, tai mano argumentų vis tiek neišgirsite. Tai gal geriau ir neerzinsiu, ir taip visi čia pikti, tarsi tą pačią dieną sąskaitą už šilumą ir elektrą gavę.

Net mano Šadžiūnų kaimelyje, kur visi vieni kitus pažįstam, pavežam iki Veisiejų turgaus, o susitikę autobusų stotelėje sveikinamės, savaitgalį atsirado didelėmis spausdintinėmis raidėmis ranka parašytas skelbimas: „Dėmesio, kaime siaučia vagis.“ Kablelį pats padėjau iš namų atsinešęs rašiklį, nors prasmė kiekvienam buvo aiški ir be jo. Specialiai patikrinau Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato užregistruotų nusikaltimų suvestinę – nuo metų pradžios nė vienos žinutės apie vagystes Šadžiūnuose. Išeitų, kad tas vagis tik siaučia, bet dar nieko nepavogė. Arba mano mielieji kaimynai neskuba skambinti policijai, pasigedę savo nuosavybės.

Pirmadienio popietę skelbimo jau neliko. Matyt, vagį sugavo arba jis pats susirūpino savo įvaizdžiu ir nuplėšė popieriaus lapą. Todėl dabar vėl visi galime sveikintis ir nereikia vienam į kitą žiūrėti iš padilbų, ar tik ne vagis patvoriu praėjo. Ramybė ir santarvė atkurta.

Labiau už pandemijos pabaigą ir padidintas pensijas Lazdijų krašto dzūkai laukia vasario 1-osios. Mat nuo tos dienos Lenkijoje pusmečiui sumažės PVM daugeliui maisto produktų ir kurui. Neištvėręs iki vasario, aną savaitę nuvažiavau į lietuviško kapitalo parduotuvių tinklo krautuvę iškart už mūsų valstybės sienos, Lenkijos pusėje. Nepriminkite, žinau, kad rūkymas kenkia sveikatai, bet du mano bandymai mesti nuodytis tabako dūmais buvo nesėkmingi, todėl pirmiausia pripuoliau prie rūkalų skyrelio. Ir ką jūs manote – pakelis gerai žinomo tarptautinio prekinio ženklo cigarečių, už kurį Lazdijų „Norfoje“ sumokėčiau 5,10 euro, ten kainavo 13,50 zloto. Perskaičiavau į eurus ir nepatikėjau savo akimis – skirtumas viršija du eurus. O prieš mane eilėje stovėję vyrai nesismulkino – iškart ėmė po 2–3 blokus.

Toks didelis kainų skirtumas neabejotinai skurdina mūsų krašto krautuvininkus, bet turi ir visai netikėtų gerų pasekmių. Veisiejų turguje sutiktas čiabuvis man papasakojo, kad jau dabar Lazdijų krašte darosi neįmanoma įsigyti iš Baltarusijos ir Rusijos atgabentų kontrabandinių rūkalų. Pirmiausia kontrabandos gabenimą per sieną gerokai apsunkino pasienio miškuose drauge su pasieniečiais patruliuojantys kariai. O sunkiomis sąlygomis per kelis tarpininkus pirkėją pasiekiantys kontrabandiniai rūkalai gerokai pabrango. Vakarietiškų prekės ženklų kontrabandinių cigarečių pakelio be 3 eurų nenusipirksite, sovietmečiu dvokiantys baltarusiški rūkalai kainuoja per 2 eurus už pakelį. Todėl pirkėjai tiesiog nenori rizikuoti, savo pinigais remti mums priešišką Aliaksandro Lukašenkos režimą, o kai vis tiek bent kartą per mėnesį važiuoja apsipirkti į Lenkiją, tai ten legaliai apsirūpina ir rūkalais.

Mūsų šalies akcizų politikos geriau nekomentuosiu, iš Vilniaus gal kartais atrodo, kad pasienio rajonai išvis neegzistuoja, bet jau greitai sužinos, kai į Lenkiją vasarį pajudės visa Lietuva. O rūkyti aš vis tiek mesiu, nes gyvenimas pernelyg įdomus, kad reikėtų pačiam ankstinti nuosavas laidotuves.

R. Sadauskas-Kvietkevičius (,,Lazdijų žvaigždė", 2022-01-28)
Š. Mažeikos nuotr.

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

organic herbal supplement affiliate programs<br> <br> remote jobs for moms<br> <br> best ways to market natural supplements<br> <br> affiliate programs for fitness products<br> <br> <br> <br> Also visit my web site <a href="https://apcav.org/foro/profile/royalleak326041/">remote health writing jobs</a>

Cheap diabetes medication online with free delivery Low cost Glyburide without a <br> <br> prescription to treat diabetes online<br> <br> Screw prescriptions, buy diabetes meds online No prescription? No problem.<br> <br> <br> <br> Get your diabetes medication online, hassle-free<br> <br> <br> <br> Here is my blog post: Cheapest place to order Insulin online - http://resort-mung.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=79910

Look no further than these top-notch online pharmacies <br> <br> for all your diabetes medication needs Buy Glimepiride online without <br> <br> prescription for diabetes<br> <br> No prescription needed for diabetes medication Buy diabetes meds online no <br> <br> prescription needed<br> <br> <br> <br> My blog :: Actoplus for sale online - https://forum.myumunna.com/community/community/profile/marilou88v47673/

It's wonderful that you are getting thoughts from this article as well <br> <br> as from our discussion made at this place.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web site; <a href="http://www.illodiano.com/bbs/board.php?bo_table=qna&wr_id=5566">symmetrel sin prescripción médica en Chile</a>