Lazdijų rajone – respublikinis Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) renginys

Rugpjūčio 28–29 dienomis kaimo turizmo sodyboje ,,Vitų oazė“, įsikūrusioje Mikabalių kaime (Seirijų seniūnija), vyko Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) narių bei aktyviausių savanorių kasmetinis susitikimas-seminaras. Susitikimo šeimininkai – asociacija ,,Onkologinė savigalba Lazdijuose“, vadovaujama Dalės Pupininkaitės, svetingai sutiko į Lazdijų kraštą atvykusius POLA atstovus net iš 20 Lietuvos savivaldybių.
Susirinkusius sveikino POLA prezidentas Paulius Rakštys, sakydamas,  kad asociacijos nariai yra tikra šeima, kurios pagrindinis tikslas – patiems  išgyventi ir suteikti šią galimybę kitiems. Savanorius, padedančius sergantiems, jis vadino angelais sargais. Pasak jo, pagelbėti tikrai yra kam, nes Lietuvoje onkologinėmis ligomis serga 100 tūkstančių gyventojų. Beveik 30 tūkstančių narių jau susibūrę į POLA organizaciją. Jis įteikė padėkas ir atminimo dovanas rajono merei Ausmai Miškinienei ir asociacijos ,,Onkologinė savigalba Lazdijuose“ vadovei Dalei Pupininkaitei.
Merė A. Miškinienė, kreipdamasi į renginio dalyvius, teigė, kad organizacijos, vienijančios stipriausius, žino, kad sunkumus įveikti gerokai lengviau, kai yra palaikymas, bendraminčiai, susitelkimas, pagarba žmogui, vienas kitam. ,,Lazdijų rajone tarp visų visuomeninių organizacijų, asociacija ,,Onkologinė savigalba Lazdijuose“, vadovaujama D. Pupininkaitės, yra viena iš reikšmingiausių, prasmingiausių, ir man, ir visai rajono savivaldybės tarybai. Vadovė labai drąsi, nebijo atvirai klausti, pasakyti teisybę. Tai – geriausi lyderio bruožai. Baimė kausto, o drąsa, žinojimas, kur eini, suteikia pagreitį“, – teigė merė, asociacijos vadovei įteikusi puokštę spalvingų gėlių, simbolizuoančių, kad kiekviena diena, kai sergi, yra skirtinga, nuspalvinta vis kitomis spalvomis. Ji linkėjo visiems susirinkusiems begalinės stiprybės, drąsos veikti, niekada nepasiduoti, kiekvieną dieną ateityje išgyventi prasmingai, nusišypsoti net tada, kai atrodo dangus griūva. A. Miškinienė įteikė savivaldybės dovanėles POLA vadovams, valdybos nariams, aktyviems organizacijų lyderiams.
Rajono savivaldybės tarybos narys Albinas Žymančius sveikino susirinkusius ir džiaugėsi, kad asociacijai ,,Onkologinė savigalba Lazdijuose“ tuoj sukaks ketveri metai. Ji yra naudinga rajono žmonėms, pasiekė gerų rezultatų. A. Žymančius dėkojo rajono merei, kuri irgi teikia svarią pagalbą šiai asociacijai, pas kurią visada atviros durys asociacijos nariams. Jis įteikė Pasieniečių klubo atminimo ženklus aktyviausiems regionų POLA atstovams.
Po renginio atidarymo visi dalyviai kibo į darbus. Jie gilinosi į projekto ,,Pacientas pacientui“ idėją, iššūkius ir galimus įgyvendinimo scenarijus. Užsiėmimą vedė POLA direktorė Neringa Čiakienė ir projektų vadovas Virginijus Šaulys.
Slaugytoja, lektorė Laima Baršauskienė jautriai dalinosi mintimis apie žmogaus kelio pabaigą – apie tai, kaip parinkti tinkamus žodžius išeinančiam iš šio pasaulio ir pačiam išlaikyti stiprybę. Bendravimo su paliatyviais onkologiniais pacientais ypatumus atskleidė apie sielovadą kalbėjęs Aidas Adomaitis, Pasauliečių pranciškonų ordino atstovas. Apie dailės terapiją ir netektis pasakojo lektorė Renata Pribušauskienė.
Po teorinių užsiėmimų visų renginio dalyvių laukė maloni staigmena – jiems buvo pristatytas Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotojos Ingridos Malinauskienės režisuotas spektaklis ,,Gyventi negalima mirti!“, pastatytas  pagal  Birutės Kapustinskaitės pjesę ,,Terapijos“ – apie moteris, besigydančias onkologines ligas chemoterapijos palatoje. Jame vaidino ir pati režisierė Ingrida Malinauskienė, Neringa Rasiulienė, Dalė Pupininkaitė, Sigita Pledaitė, Urtė Pileckaitė, Laima  Čepulienė ir Eglė Jarmalaitė.  Šis pasirodymas visiems paliko gilų įspūdį.
Sekmadienį renginio dalyviai sužinojo, kokias paslaugas gali gauti onkologiniai ligoniai regionuose. Jas pristatė Joniškio ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Martynas Gedminas. Seminarą-diskusiją  apie sveikatos problemas regionuose vedė Šarūnas Narbutas. Pageidaujantys išbandė meno terapiją su Renata Pribušauskiene.
Lazdijų r. sav. inf.

 

 

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Įtariama, kad tarpininkaujant Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentui Šarūnui Narbutui, kuris iki praėjusių metų pabaigos vadovavo SAM kuruojamam Valstybiniam visuomenės sveikatos fondui, kovo pabaigoje buvo sudarytos dvi NVSPL sutartys su Ispanijos Barselonos mieste įregistruota bendrove „PMS International SL“, platinusia kiniškus reagentus. Per du pirkimus Lietuva įsigijo reagentų, kainavusių maždaug 12 eurų už vienetą. Š. Narbutui už tai teko „sėkmės mokestis“ – maždaug 300 tūkst. eurų, arba maždaug po eurą už vieną reagentą.

ir kuo visa tai baigesi? Pasikai ant ligoniu ir lengviau pasidare....ir esi tikras ,kad paciam nebus suteikta gyvenimo galimybe dalyvauti ju veikloje....zemai puolei tamsta .labai zemai

Hi to every body, it's my first pay a quick visit of this webpage; this blog contains amazing and <br> <br> truly excellent material for visitors.<br> <br> <br> <br> my web blog ... <a href="http://sw4052.net/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=22431">flagyl en venta sin receta en Argentina</a>

Джон уик 1 смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве