Lazdijų krašte praūžė Oninių savaitgalis!

Oninės – ne tik Onų ir Onučių vardinės, bet ir derliaus prinokimo šventė. Senovėje tokiu laiku jau būdavo baigiami patys sunkiausi vasaros darbai. Tai laikas, kai naujas derlius pakeičia senąjį, soduose prisirpsta vyšnios, laukuose – javai, o miškuose jau galime rinkti ir pirmuosius grybus. Šią dieną buvo kepama šviežia duona, tad žmonės sakydavo – „Ateina Onutė su šviežia duonute“. Rugių pjovimas – vienas sunkiausių ūkio darbų, o ruginė duona lietuviams – ir sakralus simbolis, ir pagrindinis maisto patiekalas. Todėl rugiapjūtė – proga susiburti bendruomenei, darbus lydi skambios dainos ir sakralios apeigos, o viską vainikuoja pabaigtuvių šventė su vaišėmis, pokštais, šokiais ir linksmybėmis.

Būtent tokios Oninės vyko ir Lazdijų krašte. Penktadienį, liepos 23 dieną,  Prelomčiškės piliakalnio papėdėje, šalia mėlynai tyvuliuojančio, vietinių ,,Dzūkų jūra“ vadinamo ežero Dusia, vyko jau 32- oji Oninių šventė. Į šventę po atvirumi dangumi susirinko žmonės, ne tik iš Lazdijų krašto, bet ir aplinkinių rajonų. Renginio metu buvo apdovanotos visos šventėje dalyvavusios, dabar jau galima sakyti retai tarp jaunų žmonių sutinkamu vardu pasidabinusios, Onos ir Onutės. Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė savo sveikinamoje kalboje sakė: ,, Darbo dienomis bei darbo valandomis mes dirbame, o tokiuose Lazdijų rajono renginiuose ir šventėse, mes atvažiuojame ir pailsime“. Turbūt su tokia mintimi į renginį atvažiavo ir Onutės, kurių šiais metais šventėje buvo, kaip niekad daug. Kad šventė pritraukia ir žmones iš kitų rajonų buvo galima įsitikinti, kai kartu su Lazdijų rajono mere ant šventės scenos, pasveikinti susirinkusių Onų ir Onučių užlipo Seimo narys, žemės ūkio mokslų daktaras Kęstutis Mažeika. Jis visiems susirinkusiems linkėjo nepamiršti pasveikinti vieniems kitų, bei pasisemti geros nuotaikos tam, kad geros emocijos išliktų visus likusius metus. Jau tradicinėse, daug jėgų ir Lazdijų krašto bendruomenių dalyvių prakaito pareikalavusiose sviesto mušimo varžybose, po įnirtingos kovos išsiaiškinti nugalėtojų, deja, bet nepavyko, todėl Lazdijų rajono savivaldybės merei Ausmai Miškinienei nugalėtojais teko skelbti visas, varžybose dalyvavusias Lazdijų rajono bendruomenes. Na, o vakaro vinimi tapo kompozitorių Stano ir Deivydo Zvonkaus muzikinė dvikova.

Šeštadienį, liepos 24 dieną, žaliuojančiame ir gaiva dvelkiančiame Lazdijų miesto parke, su trenksmu nugriaudėjo, antrąjį kartą organizuojamos ,,VasarOninės“. Šventės organizatoriai, Lazdijų kultūros centras, visus į šventę susirinkusius žmones sugebėjo nustebinti putų šou, bei Baltijos cirko artistų pasirodymu. Šventėje šurmuliuojanti mugė buvo, kaip niekad gausi įvairiausių vaišių, bei privertusi šventėje susirinkusius žmones, kiek ilgiau pastovėti šalia prekystalio, nes išsirinkti iš gausybės rago gėrybių buvo tikrai sudėtinga. Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė džiaugėsi matydama tiek daug žmonių ,,VasarOninių“ šventėje, bei susirinkusiesiems Lazdijų krašto žmonėms linkėjo išlikti sveikiems, laimingiems ir dėmesingiems. Po merės sveikinamosios kalbos, į sceną žengė ir visus susirinkusiuosius šokti privertė grupės ,,69 danguje“ ir  ,,Rondo“, kurių atliekama muzika ir šventėje susirinkusių žmonių balsai aidėjo ir už Lazdijų rajono ribų. Grupėms baigus savo pasirodymą į sceną žengė ,,Filtered tools“ ir užkūrė tikrą vakarėlį, kuris tesėsi iki vėlyvos nakties.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Jei iki Oninių ,,...baigiami patys sunkiausi vasaros darbai'' - tai javapjūtė, išeitų, prie lengvesniųjų :)

Manyčiau, kad dar mokykloje Jums būdavo problemų su teksto suvokimu.

I loved as much as you will receive carried out right here.<br> <br> <br> <br> The sketch is attractive, your authored subject matter <br> <br> stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that <br> <br> you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same <br> <br> nearly very often inside case you shield this hike.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My website - <a href="https://www.viki.com/users/kristinastewart653_752/about">More information</a>

Nuo kada grybai sutinkami, dabar dzūkai migrantus sutinka miškuose. O javapjūtė, pasirodo, lengvas darbas. Jetau, jetau...

Rondo dar buvo galima klausyt, klausimas ar mokėtų kas už bilietą ,kad paklausyt trijulės kur viena dar kažkiek dainavo likusios kažką bandė kalbėt. Gerai ,kad fonograma. Praūžė Onines , dabar praūž covidas.

Tai sėdėk žmogau namie, jeigu viskas blogai. Jeigu radiją turi pasiklausysi Pūko ir valio, bus tas ko norėjai.

Smagu, kad tau tik tiek pakanka, matyt pats tik puka ir klausai. Po savęs nors susitvarkei?

jau prisišventėme ,kovidų atsiranda vis daugiau...

Juk Šventežerio seniūnija ir pririnko šešis „kovidus“ nuo Prelomciškių piliakalnio švęsdami onines...

Pinigų taškymas.