Dėl apgyvendintų pabėgėlių įsiutę dzūkai Kapčiamiestyje laukia atvykstant ministrės A. Bilotaitės

Dzūkai įsiutę – iš ministrės ketina išgirsti „labai konkrečius ir aiškius atsakymus“, kaip ilgai miestelyje bus nelegalūs migrantai, ko laukti ir kam ruoštis.

Belaukdami ministrės A. Bilotaitės, kapčiamiestiečiai piktais klausimais užvertė į čia atvykusias Lazdijų rajono merę Ausmą Miškinienę ir savivaldybės administracijos direktorę Iloną Šaparauskienę.

Miestelio bendruomenės pirmininkė Raminta Karauskienė sako, kad žinia apie nelegalų įkurdinimą veikiančioje mokykloje prilygo bombos sprogimui.

„Miestelyje jaučiama įtampa. Mes nesame nusiteikę prieš pagalbą, bet mus skaudina faktas, kad bendruomenė apie tai nebuvo informuota. Mes iki šiol nežinome, kam rengtis ir ko laukti, kiek ilgai jie čia bus. Jau turėjome uždaryti priešmokyklinę grupę, nes patalpas užleidome nelegalams“, – teigė moteris.

Penktadienį Kapčiamiesčio mokykloje apgyvendinta beveik 100 nelegalų, daugiausia jaunų vyrų iš Kamerūno, Malio, Gvinėjos. Iš pradžių čia buvo apgyvendinta ir dalis šeimų su vaikais iš Irako bei Sirijos, bet šeštadienį pasieniečiai juos perkėlė į Pabradėje įrengtą pabėgėlių stovyklą.

Į Kapčiamiesčio mokyklą suvežti rajono mokyklose, ligoninėje, globos įstaigose buvę miegmaišiai, čiužiniai, pasieniečiai pasirūpino laikinomis lovomis pabėgėlių tarpe esančioms moterims ir vaikams. Vyrai gi apgyvendinti mokyklos sporto salės patalpose.

„Paskutinį kartą valgiau prieš dvi paras“, – iš krepšelio imdamas žuvies konservus, keptų pupelių skardinę, pyrago ir sausainių įpakavimus sakė vienas iš vyrų.

Didžioji dauguma pabėgėlių į Lietuvą per sieną perbėgo be jokios mantos, kaip stovi. Paklausti, ar žino valstybę, kurioje yra, pabėgėliai iš Kamerūno linksi galva – „Litvania“. Vienas iš kalbintųjų prisistato „studentu, atvykusiu legaliai į Minską“. Jis tikina iš Kamerūno į Baltarusiją prieš du mėnesius atvykęs su studento viza.

Tačiau neslepia – jo tikslas nebuvo Minskas, o – „Ingland“ (suprask, Anglija – aut. past.). Tačiau į klausimą, ar už nelegalią kelionę per Europos Sąjungos sieną kam nors mokėjo pinigus, kategoriškai krato galvą.

Delfi šaltinių žiniomis, po pirmųjų nelegalių pabėgėlių apklausų mūsų žvalgybos pareigūnai gavo patvirtinimus informacijai, kurią iki tol turėjo susirinkę operatyviniais kanalais. Aiškėja, kad migrantai Baltarusijos pusėje link sienos atvežami organizuotai, autobusais.

„Paleidžiami už poros kilometrų nuo valstybės sienos, miško keliukuose, su parodymais, kuria kryptimi eiti. Keisčiausia, kad jie sieną pastaruoju metu kerta ten, kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Perbėgę į Lietuvos pusę, jie mojuoja rankomis į kameras – kad greičiu juos surastume“, – Delfi sakė vienas iš šaltinių Valstybės sienos apsaugos tarnyboje.

Ministrei A. Bilotaitei praėjusį penktadienį kreipusis į Vyriausybę ir šiai paskelbus šalyje ekstremaliąją padėtį, savivaldybės yra įpareigotos padėti pagyvendinti pabėgėlius, rūpintis jų maitinimu, higienos sąlygų užtikrinimu, apsauga.

„Reali situacija, kaip mūsų valstybė yra pasirengusi nelegalių pabėgėlių antplūdžiui, yra daug liūdnesnė nei tą prieš televizijos kameras pateikia oficialioji Vidaus reikalų ministerijos vadovybė. Švelniai pasakykime, kad Vilniuje situacija matoma optimistiškiau nei ji yra realiai čia, Kapčiamiestyje“, – nuo tiesaus atsakymo į klausimą, kaip vertina Vyriausybės ir Vidaus reikalų ministerijos pasirengimą nelegalų antplūdžiui, sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Vytautas Bakas.

Parlamentaras savaitgalį asmeniškai lankėsi Kapčiamiestyje, kur „situaciją pamatė iš labai arti“. „Kalbant objektyviai, būtent Lazdijų rajono savivaldybė, vadovaujama opozicinės „valstiečių“ partijos merės, tapo gelbėjimosi ratu Vidaus reikalų ministerijai ir visai šalies Vyriausybei“, – sakė V. Bakas.

Vilma Danauskienė, delfi.lt, autorės nuotr.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Druskininkai protingai padarė, kad neprisieme.

O koki idomu numes gelbejimosi rata tu paciu naiknamu kaimo klasiu mokytojams. Ar tokia situacija prie sprendziamu klausimu nepriskiriama.

Merė demonstruoja visišką tamsą. Kaip galima sugalvot laikinai paverst miestelio mokyklą kalėjimu. Ar sunku įsivaizduot ką po jų rasime? Ne 2 minutės eterio, bet vietos žmonės jums turėtų rūpėt. Stovi gi tuščios Galinių, Akmenių užkardos, tikrai neblogiau nei palapinėse .

Prasta ministrė, tai tokia ir tvarka. Aplamai chaosas valdžioje. Tokios dar nebuvo. Vyt greičiau juos. Kelios bobelkos nuvaldė visai į dugną.

Darosi nesaugu šalyje:šita situacija tik parodo, kad mūsų sieną gali pereiti bet kas. Pereina beginkliai prieš pat kameras. Kažkas tas kameras turi stebėti. Kodėl tai nedaroma? Kam toks milžiniškas finansavimas krašto apsaugai, jei negalim sustabdyti beginklių migrantų? O kas, jei pasirodytų su ginklais? Dabar jau aišku, kodėl mūsų šalis niekaip neįveikia kontrabandos. Gal jau laikas nusiimti visiems rožinius akinius, mažiau dairytis į Europą pagalbos, kur visi žiūri tik savo reikalų ir pradėti adekvačiai tvarkytis su savo problemomis. Lietuvą įveiks virusas ir migrantai...

Juokas pro ašaras :skaitau ir negaliu patikėti: šalyje ekstremali situacija, Lietuvos siena kiaura kaip rėtis, o pasieniečiai iš visos Lietuvos dviračių žygį po Lazdijų rajoną organizuoja. Gal kas už mane geriau supranta, kas čia vyksta?

Ar tie ponaičiai su galiojančiais galimybių pasais, kad ministerė bendrauja be kaukės ? Jie tiesiai šviesiai pasakė, kad eina į Paryžių studijuot, kas dar jums neaišku . Mums už važiavimą pas tėvus į gretimą kaimą krovėt nepakeliamas baudas, o sienos pažeidėjus pasitinkat su pyragais .

bus kaip Vokietijoje: užeidavo "svetelis " į parduotuvę, prisirinkdavo prekių ir išeidavo nemokėjęs. jei koks drąsesnis bandydavo stabdyt, sakydavo, kad "Merkel sumokės".

Lazdijuose maximoj jau tusosi ,susikibe sneka pauksciu kalba,nieko neperka bet visas prekes kilnoja...

Tikras ,,cirkas,, pasienieciai dvyratukais mina pedalus po rajona,krasto ginybai milijonai, o sienos saugoti nuo ateiviu nera kam.Isvada desimt aukliu vaikas…… .

Man teko kelti kvalifikaciją Visagino pasieniečių rengimo centre. Ten ir paaiškino, kad mes tam ir reikalingi, kad įrengti pas mus nelegalų atstoinyką.

Dieve dieve, jūs kaltinat valdžia dėl to, kad nesusitvarko su pabėgeliais, bet pochui, kad teroristas už sienos užsiima žmonių prekyba :D Jums dašlo tas faktas, kad mes kariaujame ar ne? Greičiausia, kad ne. Rusija ir vatinė Baltarusiją visais įmanomais būdais stengiasi destabilizuoti padėtį Lietuvoje, kaip ir darė ilgą laiką nuo pat Maidano, o tokie komentatoriai ir ekspertai kaip komentuojantys viešai tik prisideda prie to. Ministrė yra tragiška - faktas. Efektyviai nesusitvarko su problemomis, ne tik pabėgelių klausimu, bet ir lošimais ir t.t. Tiesiog, patylėkit, nes rėkdami garsiai kaip čia yra blogai, prisidedat prie valstybės naikinimo ir ant kiekvieno jūsų rankų nukrenta už laisvę kovojusių tautiečių kraujas.

Šita padėtis yra negebėjimo diplomatiškai tvarkyti užsienio reikalus pasekmė. Pasitaškėm, dabar - turim. Valdžiai kadencija baigsis, kaltų neliks.

Pagal savo sapaliones neatrodai blaivas.Paprasčiausiai emigrantų kelyje atsirado nuskurdusi valstybė Lietuva ,kuri niekaip nesusitvarko su problemom.Ir nereikia kaltinti kitų.

Rūpestėlis ir dėmesys svetimšaliams,bet pasirūpinkit ir rajono žmonėmis.Kas konteinerius įkasė ir paliko nebaigtus darbus sodų bendrijoje ,kur ir taip mašinos neprasilenkia, nes iš 6 m pločio kelio likę šnipštas.Ar jau valstybinė žemė tampa bešeimininkė?

Merė ir direktorė atidirbinėja už gautus postus. Jūs esat paskutinėj vietoj, reikalinga tik jūs žemė saulės elektrinėm, dujotiekiam ir žvyro karjeram. Jei nedarysit išvadų, nesivienysit ir nesipriešysit, galėsit tik aptarnaut pabėgėlius už pašalpas.

valdziaa kalta nereikia lot ant kitos salies taI DABAR PASEKMES TURIM

Jonai ir pats netyli,loji komentaruose..tai,kad stiš nelojis

Merė siūlo nelegalus apgyvendinti Veisiejų mieste tai tik dar kartą parodydama, kad jai nusispjauti i rajono žmones. Apgailėtina.

Veisiejai laikykites! Mere sugalvojo profkes bendrabuty nelegalus apgyvendint. Kaip ji sako, 4 aukstai tai daug tilps... nu sakes!

Druskininkų meras, labai aktyviai palaikomas švietimiečių, pasakė: "Kol aš dar meras, Druskininkų centre ir mokyklose nebus nė vieno migranto. Yra užmiestis, ten galite ir apgyvendinti". Kodėl mūsų merė nusprendė vieną po kitos Lukašenkos pasiuntiniams paaukoti švietimo įstaigas? Ar buvo atsiklausta gyventojų, darbuotojų? Negalima šitaip švaistytis ten, kur net piršto nebuvo pajudinta, kuriant šias švietimo įstaigas. Nejaugi valdžia moka griauti, griauti, griauti.., uždaryti, panaikinti?

Brolyčiai, jei mūsų valdžiukė visą laiką į Baltarusiją svaidėsi š**u, tai nelaukit, kad ji mums pametėtų bandelę.

Jau pamiršot kad nesenai ir pusė mūsų tautiečių šitokiu bùdu paliko Lietuvą

Kažkaip norėjosi tikėti, kad p.merė- aukštąjį išsilavinimą turinti, gerbia visas savo gimtojo rajono mokymo įstaigas, įskaitant ir ikimokyklines. Deja...Paaukoti veikiančią gražią mokyklą vardan savo munduro(?) gali tik...pasiliksiu sau labai negražią pabaigą, ją ir taip visi žinot. Ir to negana- p.merės mintyse jau Veisiejai!? Gerb.buvęs Direktorius a.a. St.Saladinskas numirtų dar kartą dėl tokio bukumo.

na ką veisiejiečiai, mes nepamiršim miškinienės per rinkimus už siūlomus nelegalus Veisiejuose. Šitiek aplink daugiabučių, mažų vaikų, senelių namai....

o tai kaip kitaip įlįsti ponei į televizorių ir pasirodyti.

bet ji tik veterinorė

200 pabėgėlių Veisiejams. Ir žodžiais ir darbais aš Veisiejus myliu. Ane mere?

Balsuokit už konservas daugiau tai greitai pavirsit europiečiais tikrais