Gyventojai skundžiasi nešienautais piliakalniais, seniūnai – darbo rankų trūkumu

Apžėlęs Buteliūnų piliakalnis. Seirijų seniūnijos seniūnė R. Matusevičiūtė-Bražinskienė: „Nespėjame.“

Gyventojai skundžiasi nešienautomis pakelėmis, apaugusiais ir neprieinamais lankytinais objektais, tuo tarpu viešųjų erdvių tvarkymą organizuojantys ir už jį atsakingi seniūnijų seniūnai šaukiasi darbo rankų be atvangos augančiai žolei pjauti.
Sodybą Buteliūnų kaime, vaizdingoje vietovėje, turintis kaunietis su redakcija pasidalijo praėjusį savaitgalį Seirijų seniūnijos ribose esančio Buteliūnų piliakalnio vaizdais.
Jaunais medžiais ir krūmais užėjęs piliakalnio šlaitas, suaugusiojo šlaunis einant siekianti peraugusi žolė – nesutvarkyta aplinka ne tik nevilioja aplankyti kultūros paveldu paskelbtą objektą, bet ir ženklą, apie tai liudijantį, saugiai slepia nuo pašalinių akių.
Seirijų seniūnijos seniūnė Rita Matusevičiūtė-Bražinskienė neneigia – nespėjama.
„Seniūnijos plotas – didžiulis, vien pakelių, kapinių teritorijos, viešieji paplūdimiai, šaligatviai, aikštės ir jų gėlynai reikalauja kasdienio ne vieno žmogaus darbo ir rankų. Fiziškai. Nekalbu apie lankytinus objektus, saugotinas vietas, paveldo objektus – visa tai tvarko ir prižiūri seniūnijos, niekas kitas. Ankstesniais metais tokius darbus paprastai pasitelkdavome nudirbti tuos, kurie už gaunamas socialines išmokas iš savivaldybės privalėdavo kažkiek valandų skirti viešojo gėrio ir seniūnijos infrastruktūros gerinimo darbams. Dabar tokios prievolės ne tik nėra, bet mes net jų prašyti negalime, nes jei kuris pasiskųs, tai bus traktuojama, kad mes darome jam spaudimą ir išnaudojame priverstiniams darbams. Galime tik apeliuoti, kad kuris nors iš jų turės pilietiškumo ir pats ateis pasisiūlyti dienai ar dviem per mėnesį ką nors padėti viešose erdvėse tvarkyti. Tačiau ir tokiu atveju kiltų keblumų – neturime technikos, pakankamai įrankių, galų gale vienas seniūnas su valdiška mašina tiesiog fiziškai nespės jų vežioti“, – apie tai, kokiomis sąlygomis gyvena seniūnijos, pasakojo seniūnė.
R. Matusevičiūtė-Bražinskienė sako, kad šį klausimą seniūnai ne kartą kėlė ir savivaldybės administracijoje, ir Seniūnų asociacijoje, tačiau tokius reikalus kuruojanti ir pokyčius galinti daryti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra kurčia.
Seniūnei pritaria ir savivaldybės merė Ausma Miškinienė. Ji sako ne kartą kėlusi šį klausimą – kad socialines išmokas gaunantys asmenys prisidėtų prie viešųjų darbų seniūnijose – ir Savivaldybių asociacijoje, ir politiniu lygiu.
„Kalbėjome ir su Užimtumo tarnyba, jei ne atidirbimo prievolę, tai gal galima rasti kokių lėšų atskirose valstybės programose, kurias galima būtų pritaikyti finansuoti tokius viešosios infrastruktūros tvarkymo darbus, tačiau kol kas visi tik rankomis skėsčioja. Problema yra, ją pripažįsta, bet kaip spręsti – nežino arba nelabai nori žinoti ir spręsti“, – teigė merė.
Savivaldybės administracija sako inicijuosianti susitikimus su seniūnais, seniūnaičiais, bendruomenėmis – ką galima padaryti, kad mūsų miesteliai ir gyvenvietės būtų prižiūrėti, sutvarkyti, kad juose miela būtų ir patiems, ir atvykstantiems svečiams.
„Vieną iš variantų galvoju siūlyti visuotines gyventojų talkas kaip kaimyninėje Lenkijoje. Punsko savivaldybė ir ten gyvenanti lietuvių bendruomenė yra gražus ir sektinas pavyzdys, kaip galima talkų ir savanorystės keliu gražinti savo aplinką. Kita vertus, mes, savivaldybininkai, tuomet turėtume būti pirmieji, kurie savo pavyzdžiu rodytume, kad nei dalgis, nei šluota dėl švarios aplinkos nežemina“, – sakė A. Miškinienė.

Vilma Danauskienė, „Lazdijų žvaigždė“

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Kažin ką gero padarė Šventežerio seniūnė Burbienė? Senai seniūne reikėjo statyti Liaukonienę Angelę.Jei mokyklose yra kadensijos tai kodel seniūnijose nėra.Burbienė vaikšto ir apkalbinėja savo seniūnijos gyventojus.Visur renginiuose sedėdavo su Margeliu kartu o per rinkimus tiek visiems pasakojo kaip ji jo nekenčia.Paklauskit pačių Šventežerio ir Teizų seniūnijos gyventojų nuomonės apie seniūnę Būrbienę,išgirsit visko.Darbo metu dažnai sėdi namuose.Iš darbo į namus dažnai važiuoja pusvalandžiu anksčiau.Seniūnijos darbuotojos stotelėje sėdi ir laukia autobuso visa valanda anksčiau.Būtent panelė R.o atlyginimą gauna kaip už etatą.Prasta Šventežerio seniūnijoje tvarka.

jus cia anonimiskai ,galetumete ir atvirai prisistacius ,nes dar tas pats apkalbinejimas gaunasi ir dar labiau pastebimas vieno asmens protegavimas....ir kas galetu paneigti ,kad taip rasinedama neieskote sau asmenines naudos is to ?

Čia atrodo prirašė viena ponia kur dyrbo pašti. Dabar sedi seirijuose ir toliau renka pletkus.labai visko nori žinot ji

Šitą ponią, kur pašte sėdėjo, Šventežeris ilgai prisimins

Senai įstymus reikėjo išstudijuoti tai nebūtų visi kalti.

Ir tą kur koridoriuje gavo atleidimo lapelį po posėdžio prisimins.Kitą išėdėt ,kad turėtumėt darbą.Ar aiškiau reikia?

Sėdžiu Antalijoje ,keliu nuotraukas su draugu ir gaunu darbe atlyginimą.Super.Ar dar reikia?

Ponia tai Jūs nes visi mokytojai mokyklos valgykloje už pietus susimokėdavo o Jūs valgėt ir niekada nemokėjot.Tuo tarpu eilinės mokytojos diskutuodavo kuo jos ir jūs skiriatės o gal pavaduotojos visur taip nemokėdavo.

Tiesa,Šventezerio seniune niekuo nesirupina tik savim.Teko viena kart kreiptis realios pagalbos kuri pagal istatyma priklauso,ponia arogantiska,nesiteikia net kalbet.

tikrai netiesa, paprasta, Šventežerio seniūnė nuoširdi ir paprasta. visada padeda ,jeigu jos galioje

Padeda pažymas ???taip.Kaip buvo pažyma J.D.Janėnuose.O po to teismai.

Tai gal pats. J.d.tegu raso , ar skundziasi.

Tai gal pats. J.d.tegu raso , ar skundziasi.

Jums, pone exPaštininke, turbūt sapnuojasi ta Laukionienė seniūne? O ko meparašot, kad panelė R. pusvalandžiu anksčiau į darbą atvažiuoja? Matomai, pati tuo laiku miegat..Pas vienintelį valdininką, kur gali gauti gerą patarimą ir problemų sprendimą, t. y. Šventežerio seniūnė, todėl visi seniūnijos žmonės ją dėl to myli ir gerbia, tai ir seniūnų reitingai parodi. O jūsų pletkininkų ratelis labai siauras...Taupykit savo sveikatą ir nesinervinkit (visgi karščiai), nes tai Laukionienei nelemta būti seniūne...

Nieks tos seniūnės vietos nenori nes tik skamba gražiai o realiai tai nieko gero kaip ir pašto viršininko darbas juodo vergo.Tik darbas skiriasi tuo ,kad pašte reikėdavo po darbo sėdėti dažnai su dvigubais viršvalandžiais.Tai geriau pusvalandiu ateiti vėliau nes 7.30 žmonių nėra kada žinai,kad po darbo reiks dirbti 3 valandom ilgiau.

Gerb. S., nustok trydaliot ir eik miegot, nes pati gera paukštė esi..

Eikit jūs visi miegot nes kai kurie jau persitriedė rinkdami seniūnus.Vienas parašyta viešuose komentaruose o visai ką kitą kalbat į žmones.Visai nerūpi tie seniūnai niekam.Su 8 klasėm gali jais dirbti.Pamanyk šiukšlinykam vadovauja ir koncertuose pasėdi.

Nieks tos seniūnės vietos nenori nes tik skamba gražiai o realiai tai nieko gero kaip ir pašto viršininko darbas juodo vergo.Tik darbas skiriasi tuo ,kad pašte reikėdavo po darbo sėdėti dažnai su dvigubais viršvalandžiais.Tai geriau pusvalandiu ateiti vėliau nes 7.30 žmonių nėra kada žinai,kad po darbo reiks dirbti 3 valandom ilgiau.

Jūs tikriausiai nervuojatės,kad taip vėlai rašote .Čia buvo kalba,kad viena dirba pilnu etatu o kita 0.65 et.ir kartu važiuoja po darbo namo.Tas pusvalandis kaip kartais važiuoji vėluodamas neatstoja kur dirbi pastoviai po darbo 3 val.Seniūnijų darbuotojai tikrai nedirba po 3 valandas po darbo.Be to visur dirba nuo 8 ar nuo 9.

Jūs , pone, buvusi pašto viršininke, visai ne į temą pradėjote rašyti. Kalba yra apie nušienavimą. Nesuprantu jūsų noro matyti Angelę Liaukonienę seniūne, matomai jūsų abiejų apkalbos sutiko, kalbant apie seniūnę Aldoną Burbienę. Pati labai puikiai žinote kaip elgetės su savo pavaldiniais. O didesnių "PLETKININKIŲ ir intrigų kūrėjų" kaip tamsta ir Liaukionienė tai svieta nematė.

Jums gal kedė braška,rašytoja.Matosi kaip dirbat,kad darbo metu feizbuke sėdit.Mes tai rašom po visų darbų.

Keista,kad žmonės tik ateina į darbą ir sėdi feizbuke.Merei gal reikėtų pranormuoti darbo krūvį seniūnijose.Jei turi laiko darbo metu sėdėti feizbuke tai reiškia,kad etatus reikia peržiūrėti.Reikėtų pažiūrėti iš kokių kompiuterių rašinėjama.Negi ateinama į darbą tik tam ,kad atsėdėti.Rašinti turi laiko o žolės pjauti neturi kada.

O kam juos šienauti? Negana atžalas nukapoti? O jei kam labai norisi, tai dalgį į rankas ir pirmyn.

Pavasarį rondapu reikia nupurkšti ir nebus žolės.

Veisiejų seniūnas tai tikrai neblogai tvarkosi.

nėra gero šeimininko rajone, tai ir balaganas

Manau visi seniūnai tvarkosi pagal galimybes.Nuo nenupjautos žolės dar nei vienas nenumirė.Tik blogai ,kad vanentiekius tvarkydami palieka bardaką.Pridaryta daug duobių,primėtyta akmenų.Jei merė neduoda darbuotojų tai nėra kam ir žolės nupjauti.

Tik neteikia prašinėti draugų,kaimynų, giminių ,kad už jus senūnai balsuotų.Daugelis tarpusavyje pasikalba ir juokiasi.Čia kalba apie mažas seniūnijas.Sako balsavau ir nežinau ką gero ar blogo padarė,bet prašė tas ir tas.

tegul manęs prašo kiek nori ,o aš balsuosiu kaip noriu. taigi per rinkimus irgi visi prašo.

Labai puiki Šventezerio seniune linkiu visiems tokiems buti.Sekmes seniunei

prie ko cia Šventežerio ir kt. seniūnijų seniūnai, čia apie Buteliūnų piliakalnį

jūs rašykite konkrečiai ,kas jums nepatiko seniūno veiksmuose, o ne rašinėjate bile ką. Taip problemos neišsispręs.

Už pašalpas atidirbinėjantys Švrntežeryje su technika pastoviai dirbo girti.Aišku ne visi.

Tai kodėl nekvietėt policijos?

visos pajegos sutelkta y metelius

Klausimas ne i tema. O ar matet kas po rinkimu musu rajone gerbema seimo nari pona Streiku.

Mere pastebėkite kokie visi pasidarė pikti, stengiasi kuo skaudžiau kitą įkasti paskūsti. Visi protingi bet tingi pasiėmę dalgį kampus apsipjauti . Gal laikas pradėti ir jums mere dirbti ir pasakyti skundikams stop. Valdžia keičiasi , mero postas ir nebežinai o žmones lieka reikės su jais susitikti. Skundikai jūsų tikrai neprisimins jie jau kitam merui skūs kitus ar tuos pačius dirbančius žmones.

Pone pasakyk kiek žmonių įdarbinta, o paskui skustis.

Geriau pasakyk kiek atleista

Ot čėsai atėjo sėdi jauni vyrai ir moterys namie nei dirb nei atidirbti jiems reikia . Pašalpas maisto dainius ir vaikams mokyklinius pietus į namus atveža. O jie tik keikia valdžią . Geriau turbūt jaun niekada tinginiams nebus.

Susiriejo Šventežerio glušės.

Pasižiūrėkit Lazdijuose gryno link, prie šilumos tinklų, prie karių kapų, autobusų stotis visur piktžolės apžėlę. Mere laikas pasirūpinti kad Vaida pradėtų dirbt.lazdijai šabakštynu pavirsta.

Prie gėlyno.

Aš tik prisiminiau atvejį kaip Šventežerio seniūnė aprašė negražiai ir neteisingai rajoniniam laikraštyje Aleknavičienę.Merė tegul pasigilina į šį atvejį.Sužinos daugiau.

Labai nustebau kai šiandien savivaldybės kiemelyje dar nesibaigus darbo valandoms vienos seniūnijos seniūnė padėjo savo giminaitei pardavinėti braškes. Įdomu, ar tai pastebėjo jos darbdaviai?

Ai tai čia ta seniūnė iš merės tėviškės. Ji labai merės mylima, bet to neverta...

Gal tikrai nenormalu kada seniūnė per feisbuką reklamuoja pirkti braškes, ir aplamai. Nusiperdžia ir kelia ifeisbuką. Noras pasirodyti ,lindimas be muilo. Bet dar įdomiau merė viską palaikina o seniūnė beveik viską laikina ir Klėjui turbūt nori gera būt visiem.

Teisingai pastebėta. Neišeina iš fb nes neturi darbo. Nesuprantu kam seniūnijoj reikia dar pavaduotojų, pažymą gali ir seniūnė parašyti. Be jų dar trys darbininkai. K o čia bėdavoja kad nėra kam dirbti? Tegul ne tik centriuką tvarko, seniūnijos ribos didelės .

Vilma pasidomek.

manau kad normaliai spetu sienaut jeigu tie valdiski darbininkai nebutu isnaudojami privatiems tikslams kai kuriu is valdinyku ir nebutu dvigubai skaiciuojamos dienos us tokius objaktus