Savaitės apžvalga: žygeivius bendruomenės sutinka išskėstomis rankomis, o vietos valdžios dėmesio pasigendama

Pirmąkart vykstančio atliekų rinkimo ir rūšiavimo žygio „Už švarią Lietuvą!“ žygeiviai jau, galima sakyti, yra finišo tiesiojoje. Iki žygio, kuris prasidėjo rugpjūčio 16 d., pabaigos dabar jau liko mažiau nei dvidešimt dienų. Per savaitę (spalio 5-11 d.) įveikta 140 km, surinkta 120 kg šiukšlių. Praeitą savaitę žygeiviai rinko šiukšles Lazdijų, Marijampolės, Vilkaviškio rajonuose.  
Pakelėse, pamiškėse per savaitę daugiausia rasta plastikinių depozitinių butelių ir transporto atliekų. Taip pat surinkta cigarečių pakelių, žiebtuvėlių, vienkartinių puodelių, sulčių pakelių ir maisto pakuočių.  
Žygiuoja ne dėl raudono kilimo
Žygio lyderio Giedriaus Bučo teigimu, praeitą savaitę jie sulaukė nemažo pagalbininkų būrio – aktyvių ir gamtą pasirengusių švarinti žmonių, bendruomenių, įmonių atstovų. Šiukšles renka ir rūšiuoja lietuviai ir užsieniečiai, verslininkai, atliekų tvarkytojai.
Tačiau yra ir kita medalio pusė. „Žygiuojant ir renkant šiukšles mus šiltai pasitinka vietos bendruomenės, eina jų atstovai, jaučiame jų susidomėjimą, daug kas yra girdėjęs apie žygį, - pasakoja G. Bučas. – Visai kita situacija su vietos valdžios dėmesiu. Nesidomima žygiu, neateina su mumis pabendrauti vietos valdžios atstovai. Gal tas abejingumas susijęs su dabar vykstančiais Seimo rinkimais, ar koronavirusu? Mums raudono kilimo nereikia, tačiau jų dėmesys būtų labai geras ženklas, kad ir vietos savivalda neabejinga šiukšlinimo problemai“.
Tiesa, praeitą savaitę sulaukta ypatingo pirtininkų dėmesio – žygeiviai buvo pakviesti į 2 pirtis. G. Bučas yra Lietuviškos pirties bičiulių draugijos narys, todėl jį ir žygeivius nusiplauti žygio dulkes vis kviečia įvairiuose šalies kampeliuose pirtis turintys draugijos nariai. „Pirtininkų bendruomenė labai palaiko šį žygį. Mums tai yra labai svarbu, nes vienas iš žygio tikslų yra sukurti bendrystę su įvairiais žmonėmis“, - sako žygio „Už švarią Lietuvą!“ iniciatorius.
Bus kuriamas dokumentinis filmas
Praeitą savaitę žygeiviai taip pat balsavo Seimo rinkimų išankstiniame balsavime. Pilietinę pareigą jie atliko Lazdijuose, į kuriuos buvo užsukę spalio 6 d.
Žygeiviams praeitą savaitę pavyko išspręsti lydinčio ekipažo vairuotojo-logisto klausimą, kuris buvo tapęs vienu didžiausių iššūkių, kai šios veiklos negalėjo tęsti tuometinis vairuotojas. Žygeivius lydi vairuotojas su elektriniu Nissan „E-NV200“ iš „Fakto Auto“. Šiuo automobiliu vežami žygeivių daiktai, išrūšiuotos atliekos, inventorius. „Savaitės viduryje į mūsų gretas vėl sugrįžo elektromobilį jau vairavęs Nerijus ir tikimės, kad su juo ir baigsime žygį mėnesio pabaigoje“, - kalba G. Bučas.
Žygio metu yra filmuojama medžiaga dokumentiniam filmui. Su žygeiviais tam tikras atkarpas eina operatorius Mantrimas Šeškus. Po žygio bus kuriamas pilno metro dokumentinis filmas, kurį planuojama pasiūlyti įtraukti į tarptautinių dokumentinių filmų festivalių programas.
Apie žygį: „Už švarią Lietuvą!“ – tai pirmasis pėsčiųjų žygis aplink Lietuvą, kurio metu renkamos ir rūšiuojamos einant randamos šiukšlės. Per 80 dienų bus įveikti 1200 km. Žygis startavo rugpjūčio 16 d. Palangoje, čia ir finišuos spalio 30 d.  Žygio baigiamasis renginys vyks lapkričio 7 d. Kaune. Žygeiviai kasdien įveikia numatytas atkarpas ir surenka pakeliui rastas šiukšles, kas vakarą jos yra išrūšiuojamos. Žygis padės nustatyti šalies vartotojo portretą. Žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai bei mūsų sveikatai. Su žygio rezultatais bus supažindinta visuomenė, verslas, mokslininkai ir valstybinės institucijos, visi bus pakviesti drauge ieškoti sprendimų atliekų prevencijai. Žygio metu Kauno santakoje vyksta meninė instaliacija - kuriama „Vartojimo dėlionė“. Į specialius kubus yra dedama dalis žygyje surinktų atliekų, iš jų kiekių galima sužinoti, kokios šiukšlės labiausiai teršia Lietuvos gamtą.
PRANEŠIMAS SPAUDAI

 

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Taip , matosi mūsų žaliųjų gandragalvių požiūris į mūsų gamtos grožį. Prieš rinkimus iki ,,apsitriedimo" gyrėsi, kaip rajonas klestės nuo turistų antplūdžio ir t.t. Deje - tai tik rinkiminis šau buvo. Gaus dar kitą sekmadienį rinkimuose nokautą ir galės sielvartauti antrame ,,knygynėlyje".

After checking out a handful of the articles on your website, I honestly appreciate your way of <br> <br> writing a blog. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please <br> <br> visit my web site too and let me know how you feel.<br> <br> <br> <br> Review my blog post - <a href="https://healthyhabits-daily.blogspot.com/2023/02/diabetes-and-eye-health-how-to-protect.html">Diabetes and Eye Health: How to Protect Your Vision and Prevent Diabetic Retinopathy</a>

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog <br> <br> and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would <br> <br> cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.<br> <br> Cheers<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post: puoi ottenere <br> <br> theostat 400 mg senza prescrizione medica a Bologna - http://xn--h49ar4kn3dpfl0z22n74bghp5kwv1bptct6dzzb.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1318